SNS preuzeo kadrove i način vladavine DS-a

2
2083

Piše Snežana Đurić

Odbornici Srpske napredne stranke u Batočini preuzeli su kompromitovani kadar Demokratske stranke doktora Anu Aničić i omogućili joj da nastavi da rukovodi Domom zdravlja u Batočini, uprkos tome što su za nju u poslednjoj predizbornoj kampanji, pre samo godinu i po dana, tvrdili da je funkciju direktora zloupotrebljavala u političke svrhe. Za Anu Aničić utvrđeno da je tokom 2013. i 2014. godine kršila zakon jer je obavljala dve nespojive funkcije (bila zamenik predsednika opštine i direktor DZ Batočina), zbog čega ju je Agencija za borbu protiv korupcije i kaznila, doduše sa četiri godine zakašnjenja.

Na predlog Srpske napredne stranke, Skupština opštine Batočina 15. septembra imenovala je novu članicu SNS-a, još jednog preletača iz Demokratske stranke, Anu Aničić za vršioca dužnosti direktora. Na v.d. funkciju postavljena je jer joj je istekao direktorski mandat koji su joj 2013. godine dodelili odbornici bivšeg saziva SO Batočina u kojoj su većinu činile demokrate. Pištaljka je već pisala da su tokom kampanje za lokalne izbore u martu 2016. godine naprednjaci tvrdili da su „svi raspoloživi resursi Doma zdravlja u Batočini stavljeni u funkciju pridobijanja glasova“ za Demokratsku stranku, da su se na šalterima ustanove delili leci ove političke partije i da se čak „starijim i bolesnim osobama preti uskraćivanjem adekvatne medicinske pomoći“ zbog političkih stavova.

Iako je 2013. godine posao direktora Doma zdravlja Ana Aničić dobila posle javnog konkursa, njeno imenovanje bilo je suprotno zakonu jer je u trenutku imenovanja već obavljala javnu funkciju sa punim radnim vremenom – bila je zamenik predsednika opštine.

Zakonom je zabranjeno da funkcioner obavlja dve javne funkcije sa punim radnim vremenom, ali takođe je zabranjeno da ista osoba rukovodi domom zdravlja a da kao član opštinskog veća odlučuje o budžetu ustanove i nadzire sopstveni rad kao direktora.

Da Vas podsetimo:  SNS za šest godina na kampanje potrošio više nego 22 stranke zajedno

Aničić je od Agencije za borbu protiv korupcije tražila saglasnost za obavljanje dve funkcije. Agencija ju je odbila.

„Ukoliko bi imenovana uz funkciju zamenika predsednika opštine obavljala i javnu funkciju direktora Doma zdravlja u Batočini, ugrozila bi poverenje građana u savesno i i odgovorno obavljanje javne funkcije“, piše u dopisu Agencije kojim je odbijen zahtev doktorke Aničić.

Ona je međutim odlučila da ignoriše Agenciju za borbu protiv korupcije i naredne dve godine zadržala je i jedan i drugi posao. Pištaljka je o sukobu interesa pisala još 2014. godine, a Aničić se tada branila da ona „ne ide na sednice“ i da ne učestvuje u radu opštine. Pištaljka je obelodanila da je Aničić samo za prvih sedam meseci 2014. godine dobila preko 200.000 dinara naknade za posao zamenika predsednika opštine. Nije jasno zašto je politički i javni funkcioner Aničić svaki mesec primala naknadu ukoliko posao nije radila.

U februaru 2017. godine, Agencija je kaznila Anu Aničić za to što je četiri godine ranije bila u sukobu interesa i to merom javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Koliki je značaj te mere bio, četiri godine posle prekršaja, pokazuje i to da sekretar Skupštine opštine Batočina Tanja Vukojević ne zna da je Aničić bila u sukobu interesa.

„Nisam znala da je bila u sukobu interesa“, rekla je Vukojević u telefonskom razgovoru. Takođe je navela da je Aničić imenovana „na predlog odborničke grupe Srpske napredne stranke i da je nakon provere Komisije za izbor, imenovanja i administrativne poslove Skupštine opštine, Skupština opštine usvojila odluku o imenovanju na v.d. funkciju“.

Na prethodinim lokalnim izborima 2016. godine Aničić je predvodila listu Demokratske stranke. Posle izbora je promenila političku partiju, prešla u Srpsku naprednu stranku i time očigledno zaslužila svoj opstanak na funkcionerskom mestu.

Da Vas podsetimo:  Ništa od rušenja, divlji objekat na Pančićevom vrhu spreman čeka novu sezonu

pistaljka.rs

2 KOMENTARA

  1. Hm,hmm..pa,sta drugo da rade,kad nemaju veze sa mozgom,pa i da imaju,njih interesuje put do novca..jajare, preuzeli su “ kraduckanja“, ostalo ih ne interesuje

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime