SNS preuzeo prostorije RTS

0
1392
Ilustracija / Foto: printscreen(CINS)

Gradske lokale u Nišu i Vranju u kojima su bila smeštena dopisništva RTS-a, bez javnog konkursa preuzela je Srpska napredna stranka i za njih plaćaju cenu manju od tržišne. Ugovor između vladajuće partije i Grada u kome ista partija ima vlast, niška Gradska uprava skriva, a o ovoj saradnji ne želi da govori ni gradonačelnik Darko Bulatović. Stručnjaci smatraju da je saradnja između Grada i SNS sumnjiva baš zbog skrivanja informacija.

Avgusta prošle godine dopisništvo niškog RTS-a iseljeno je iz prostorija u kojima je njihov studio bio od osnivanja. Iz Ulice vojvode Mišića broj 50 u širem centru Niša preseljeno je u manji prostor. Zvanični razlog za to je, kako kažu dobro obavešteni izvori, to što je RTS tražio ekonomičnije rešenje, iako zakupninu nije plaćao. Nakon nekoliko meseci, u ovaj gradski prostor uselili su novi stanari – Gradski odbor SNS.

Javnog poziva ni licitacije nije bilo, a nije ni moralo prema Uredbi Vlade Srbije, kojom je omogućeno parlamentarnim strankama da zakupe javne prostorije bez učešća na javnim licitacijama.

Iako prvobitno nisu želeli da govore o tome koliko plaćaju za prostorije, poverenik niškog SNS-a Zvezdan Milovanović je obelodanio cenu – nešto više od 200 evra mesečno. Rekao je i da je ugovor sa Gradom sklopljen na neodređeno vreme, sve dok je SNS parlamentarna stranka u Nišu.

Iznos mesečnih zakupa (za poslednja 3 meseca) je 28.111,38 dinara – rekao je Milovanović.

Dodao je da je cena definisana gradskom Uredbom iz 2018. godine, prema kojoj parlamentarnim strankama može da se omogući da plaćaju 20 % od procenjene vrednosti zakupnine.

Prema toj računici, novi SNS prostor je veličine oko 200 kvadratnih metara, a realna cena zakupnine bi bila nešto veća od 140.000 dinara.

Gradski zvaničnici kriju dokumentaciju i ćute o saradnji sa SNS

Da Vas podsetimo:  JEDINSTVENA ŠKOLA U SRBIJI: Nastavnici nose uniforme, đaci ne koriste telefone, a evo na čemu sede!

Zvanične informacije i dokumenta o ceni i kriterijumima saradnje Grada i vladajuće partije ima niška Gradska uprava. Međutim, oni ne žele da objave ništa od toga, niti da komentarišu ovaj slučaj.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, koji je, kako kažu u njegovom Kabinetu, stavio potpis na ugovor sa SNS, kaže da to nije u njegovoj nadležnosti.

U posao i nadležnost gradonačelnika i Gradskog veća ne spada izdavanje i određivanje cene zakupa poslovnog prostora. Celokupan postupak i proceduru davanja prostora u vlasništvu Grada pojedincima, pravnim licima, političkim, nevladinim i svim drugim organizacijama i institucijama sprovodi i realizuje Gradska uprava, odnosno resorni Sekretarijat, dok gradonačelnik samo formalno potpisuje Ugovor nakon okončane kompletne procedure – navode u Kabinetu gradonačelnika.

Oni su novinare uputili na Gradsku upravu. Međutim i tamo muk.

U Gradskoj upravi su odbili da dostave novinarima ugovor SNS – Grad, pod izgovorom da novinari prečesto traže informacije zvaničnim zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja. Zato su novinari uputili žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.

Ni Anđelija Stamenković, sekretarka Sekretarijata za imovinsko pravne poslove, koji rukovodi gradskim prostorom, nije želela da govori o ovom slučaju.

Rekla je da ne može da daje komentare bez saglasnosti načelnika Gradske uprave Ljubiše Janića, inače člana SNS-a, koji se novinarima nije javljao na telefon, niti odgovarao na pitanja upućena SMS porukom.


„Transparentnost Srbija“: Skrivanje informacija direktno kršenje zakona

Nemanja Nenadić iz organizacije „Transparentnost Srbija“, koja je Niš svrstala u jedan od najnetransparentnijih gradova u Srbiji, smatra da je i te kako od javnog interesa da lokalna samouprava obelodani ugovor sa Srpskom naprednom strankom i da njegovo skrivanje predstavlja kršenje zakona.

Dodaje i da ponašanje gradske vlasti kod javnosti može da probudi sumnju o potencijalnoj sprezi partije i Grada zbog kojeg je možda došlo i do privilegovanja kada je SNS-u dat prostor u zakup.

Da Vas podsetimo:  Koje su poruke koje nam daje rebalans budžeta?

To je direktno kršenje zakona. Ovde je reč o ugovoru koji je stvar od javnog interesa. Pogotovo još zbog same činjenice da postoji moguća povezanost i po partijskoj liniji. Logično je da će se javiti sumnje da je došlo do nekog privilegovanja, tako da je najbolji interes Grada upravo da se takve odluke obelodane, kako bi se sumnje odagnale – ističe Nenadić.

I urednica CINS-a Milica Šarić smatra da skrivanje informacija govori o sumnjivoj saradnji između Niša i stranke.

Pretpostavljam da je gradska uprava pod veoma lošim uslovima dala u zakup prostorije. ne vidim zašto bi inače krili informacije. Netransparentnost ukazuje na korupciju i štetu u budžetu – podvlači Šarićeva.

Smatra i da nedavanje informacija ukazuje da gradska vlast radi za partiju, a ne za građane.

Nisu isti uslovi za sve?

Prvi čovek niške Demokratske stranke (DS) Miodrag Stanković kaže da ova parlamentarna partija već dve godine ne koristi gradski prostor. Razlog za to je, navodi Stanković, upravo previsoka cena koju su morali da plaćaju Gradu.

Mi smo imali prostorije od oko 350 metara kvadratnih u Kopitarevoj ulici (Kazandžijsko sokače). Grad je triplirao cene. Morali smo da plaćamo preko 1.000 evra mesečno i zato smo se iselili odatle. Sada iznajmljujemo privatni prostor – ističe Stanković.

Jedna od parlamentarnih partija u Nišu, koja koristi gradski prostor jeste Demokratska stranka Srbije (DSS). Njihove prostorije se nalaze u Ulici Svetozara Markovića u centru grada, nedaleko od Policijske uprave.

Zamenica predsednika niškog Odbora DSS Suzana Antić kaže da su prostorije u lošem stanju i da planiraju da se sele.

Najverovatnije, kaže, ne u gradski prostor.

Dodaje da za gradske prostorije u kojima su sada plaćaju nešto više od 300 evra.

Da Vas podsetimo:  Strankama koje su prešle cenzus mesečno oko 1,3 miliona evra iz budžeta

Prostor ima između 100 i 150 kvadrata, a oko 36.000 dinara mesečno plaćamo. E, sada, tu nam se računa i podrum koji ne koristimo, jer nema prozore – navodi Antićeva.

Nenadić iz „Transparentnosti“ kaže da je najveći problem kod saradnji između lokalnih samouprava i stranaka to što nisu jednaki odnosi prema svima.

Problem davanja prostorija u zakup pod povlašćenim uslovima jeste to što po Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, lokalne samouprave mogu na taj način da pomažu strankama, ali moraju da postupaju jednako prema svima. Nikada neće biti sve to jednako, jednaka kvadratura prostorija, kvalitet prostora, lokacija… – navodi Nenadić.

Dodaje, da ne postoje definisani kriterijumi po kojima bi se pravično dodeljivao prostor.

U Vranje nema skrivanje

Pre nego što su prostorije u Nišu dobile nove stanare, u gradske prostorije koje je koristilo vranjsko dopisništvo RTS-a, aprila 2018, na trećem spratu, u Partizanskoj ulici 17, uselio se SNS. Kako kažu izvori Južnih vesti iz Vranja, RTS do marta prošle godine nije ni u ovom gradu plaćao zakupninu, ali im je onda iz vlasti stiglo obaveštenje da će morati da plaćaju. Cena je, kažu, bila previsoka.

Bilo je preskupo, a i prostor za RTS je bio prevelik – navodi izvor.

Prema ugovoru koji su novinarima dostavili iz Gradske uprave Vranja, Gradski odbor SNS u Vranju plaća za 216 metara kvadratnih nešto manje od 13.000 dinara mesečno.

Pored toga, navodi se u ugovoru, zbog radova na adaptaciji prostora, od aprila 2018, pa sve do avgusta iste godine, SNS je bio oslobođen plaćanja zakupnine.

Inače, baš kao i u Nišu i u Vranju, Gradsko veće donelo je odluku da nema javnog nadmetanja za ovaj prostor.

Stefan Marković
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime