SNS zloupotrebio javna sredstva tokom kampanje u Irigu: Sporni video još nije uklonjen

0
21

Agencija za sprečavanje korupcije naložila je Opštinskom odboru Srpske napredne stranke u Irigu da ukloni sa svojih društvenih mreža promotivni spot snimljen ispred Doma zdravlja.

Ovaj promotivni spot objavljen je tokom izborne kampanje pred lokalne izbore održane 2. juna, a u njemu su prikazana i sanitetska vozila Doma zdravlja u Irigu.

Agencija je navela da je ovaj čin suprotan Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti i naložila uklanjanje videa u roku od tri dana od prijema rešenja, što još uvek nije učinjeno.

Agencija je naložila SNS-u da ubuduće ne postupa suprotno Zakonu i da u toku izborne kampanje za snimanje i objavljivanje promotivnih video spotova ne koristi prostor i vozila zdravstvenih ustanova.

Kako je navedeno u prijavi protiv Srpske napredne stranke, na Instagram stranici odbora u Irigu je 20. maja obavljen promotivni spot u kojem se zloupotrebljava Dom zdravlja kao državna ustanova čiji je osnivač opština, a u svrhu promocije ove političke stranke. Takođe, navedeno je da se u gornjem desnom uglu spota neprestano vidi logo ove političke stranke.
PROČITAJ JOŠ
Senta: Opozicija podnela krivičnu prijavu zbog sumnje na kupovinu glasova
Senta: Opozicija podnela krivičnu prijavu zbog sumnje na kupovinu glasova
Hil o izborima u Srbiji: Postoje neki problemi, ali mnogo bolji pokušaj nego u decembru
Hil o izborima u Srbiji: Postoje neki problemi, ali mnogo bolji pokušaj nego u decembru
NDNV: Nedopustive Pastorove pretnje novinarima
NDNV: Nedopustive Pastorove pretnje novinarima
Izjašnjavajući se na obaveštenje o pokretanju postupka, punomoćnica SNS-a je osporila navode iz prijave i navela da nisu korišćena javna sredstva u svrhu promocije u izbornoj kampanji.

„U spornom video snimku ne vide se obeležja Srpske napredne stranke, već navodi lično mišljenje da su tehnička pomagala poboljšana i ambulante osavremenjene i renovirane. Takođe, osobe u spotu ne spadaju ni u jednu od kategorija navedenih u zakonu i oni u izjavama ne navode da su predmetne aktivnosti organizovane i finansiranje od SNS, već je projekte organizovala lokalna samouprava“, tvrdi se u odgovoru Agenciji.

Da Vas podsetimo:  NATO šengen: Da li će vojska Alijanse moći slobodno da se kreće kroz Srbiju?

Pregledom Instagram stranice, Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je objavljen video spot koji je snimljen na prostoru ispred i na ulazu u Dom zdravlja Irig, u kojem se istovremeno prikazuje više sanitetskih vozila ove ustanove, kao i medicinska radnica i vozač saniteta kako daju izjave. Video spot se završava sloganom „Aleksandar Vučić – Irig sutra, Budućnost je u tvojim rukama i broj 1“.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Opštinski Odbor SNS Irig (@oo_sns_irig)

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je „javni resurs“ nepokretnost, pokretna stvar i svako drugo dobro u javnoj svojini, te da je političkim subjektima zabranjeno da u toku izborne kampanje, izuzev nekih slučajeva, koriste druge javne resurse.

„Iz navedenih zakonskih odredaba proizilazi da je Srpska napredna stranka, snimanjem promotivnog video spota i korišćenjem prostora Doma zdravlja Irig i objavljivanjem spota u toku izborne kampanju, a u svrhu sopstvene promocije, postupila suprotno odredbama Zakona“, navodi Agencija.

Dodatno se ističe da nisu prihvaćeni navodi punomoćnice SNS da se u spotu ne vide obeležja, niti spominje ovaj politički subjekt. Ističu i da su razmatrani i ostali navodi iz izjašnjenja, ali je ocenjeno da nemaju uticaja u odlučivanju o povredi Zakona u ovom postupku.

„Imajući u vidu navedeno, Agencija je izrekla meru upozorenja jer je ocenjeno da se u konkretnom slučaju ispunjava svrha zakona i istovremeno obavezala političku stranku da ukloni predmetnu objavu sa Instagram stranice Srpske napredne stranke Irig“, navodi se u rešenju.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime