Soba br.11

0
998
Foto: printscreen

Kao i u mnogim drugim bolnicama po Srbiji i lekarsko i medicinsko osoblje čačanske Bolnice bije tešku bitku sa epidemijom Covid 19. Svaki dan na stotine pregleda, analiza krvi, snimanja pluća, postavljanje dijagnoza, smeštaj novih pacijenata po kovid odeljenjima.

Ako se usudimo da parafrazom nekadašnje revolucionarne pesme kažemo „Divizija medicinara bije teški boj“ nećemo sigurno pogrešiti, jer to jeste teška bitka. Da se nađe slobodan krevet za novopridošlog pacijenta, da mu se odredi odgovarajuća terapija, da bude sve vreme priključen na kiseonik, da mu se na svaka dva sata mere temperatura i saturacija (procenat kiseonika u krvi), da redovno dobija lekove kroz infuziju, da mu ohrabrenjem i toplom ljudskom rečju održavate pozitivno psihičko stanje …

Ko svojim očima nije video o kakvom složenom poslu ovde govorimo, taj teško može steći pravu sliku o čemu je reč. A reč je o herojima koji u skafanderima tokom cele radne smene rade ono što se u srednjim medicinskim školama i na Medicinskom fakultetu nije radilo na školskim vežbama. Pođimo od toga da pokušate da sa dva para gumenih rukavica na rukama, postavite kanilu pacijentu u venu ili da izvadite arterijsku krv na analizu, a da pacijentu ne zadate nepotreban bol, da stignete da svima date propisanu terapiju, da pacijentima kojima je zabranjeno ustajanje održavate ličnu higijenu …

Mnogo je heroja među zaposlenima u čačanskoj Bolnici i drugim bolnicama po Srbiji, čiji rad osim pacijenata malo ko primećuje i malo ko ceni. Daleko su oni od velikih medija, Kriznog štaba Vlade Srbije. Njima niko ne deli državne pohvale i odlikovanja.

A sad nešto o našem, srpskom, mentalitetu. Opšte je poznata činjenica da novcem može sve da se kupi, pa i bolji tretman u bolnici ili neke pogodnosti, kao što je zakup bolničkog apartmana. Samo ne kada je epidemija u pitanju, kada je zdravlje mnogo ljudi u pitanju, kada nedostaju ne sobe,  nego kreveti za pacijente, a život je u pitanju.

Da Vas podsetimo:  Krađa od nezaposlenih

Ipak među nama ima onih koji na činjenicu da smo kao pacijenti tokom epidemije svi jednaki i da stepen oboljenja diktira prioritet, pokušavaju da budu jednakiji među jednakima i sebi obezbede privilegiju koja im ne pripada, ni po ljudskim, ni po medicinskim, ni po Božjim zakonima.

Primer je nedavno bila soba 11 na jednom od kovid odeljenja čačanske Bolnice. Jedan od čačanskih poznatih biznismena tražio je prilikom prijema na to kovid odeljenje da bude sam u dvokrevetnoj sobi, uz adekvatnu novčanu naknadu. Odgovorni iz Uprave bolnice kojima se obratio, kako smo saznali, bili su na visini zadatka koji obavljaju u interesu javnog zdravlja i odbili su takav zahtev.

Neko drugi, u lancu odlučivanja, očigledno nije, pa je pomenuti pacijent ipak desetak dana koliko je trajala njegova hospitalizacija, bio sam u sobi 11. Po svedočenjima medicinskog osoblja, drugi krevet sve vreme je bio upražnjen i na njemu su stajale njegove lične stvari.

Neki od pacijenata su u isto vreme, na istom kovid odeljenju smeštani na neadekvatne krevete u  hodniku. Neki od pacijenata, uprkos prekoj potrebi da budu bolnički zbrinuti vraćani su kućama jer nije bilo slobodnih kreveta ni na jednom od kovid odeljenja, a prijem pacijenata obavlja se od 6:00 ujutru pa sve do ponoći.

Verujemo da će Uprava Bolnice istražiti ovaj slučaj, ma koliko to više bilo važno. Slučaj sobe 11, je usputna priča o nama samima, onakvim kakvi jesmo, i ne može da baci ni najmanju senku na sve ono što Uprava, lekarsko i medicinsko osoblje  Opšte bolnice u Čačku cele ove godine herojski rade u borbi sa epidemijom i u interesu zdravlja građana Čačka i Moravičkog okruga.

Da Vas podsetimo:  U Srbiji je na javnoj i životnoj sceni komunizam, sa svom svojom diktaturom i to obučen u demokratsko ruho

Izvor: Ozonpress

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime