Sofronije u Nišu

4
2995
Foto: skrinšot Youtube

Seća li se neko smešnog petla Sofronija iz crtanog filma? E, taj sutra dolazi u Niš kako bi snagom svoje neodoljive harizme zaustavio „tupave proteste“.

Sa sobom Sofronije dovodi gomilu koja nije u stanju da bilo šta zamisli bez njega, suverenog vođe kokošarnika. Sofronije je alfa kokot i gazi svoju vrstu, nesklonu otporu, bez milosti i bez pameti.

Sa sobom nosi makaze kako bi otvorio fabriku nečega. Spremio je govor koji dokazuje da Nišlije ne umeju da rukovode vazdušnom lukom, niti bilo čim, da čak ne umeju ni da lete. A on ume sve to i više od toga.

Nišlije ne znaju kako se on zove. Kaže da je Aleksandar, a oni su mu spremili doček kojim ga teraju iz svog grada: Iš bre!

Zašto iš? Zar zbog toga što se rimuje sa gradom samo u prvom padežu? Nije valjda da meraklije ne shvataju predsednika SNS-a ozbiljno, pa u njemu vide pernatu živinu koja je zabasala tamo gde joj nije mesto? Zar mu neće ponuditi ćevape u Kazandžijskom sokačetu ili Staroj Srbiji, da kljucne malo. Red je, nahraniš a posle najuriš, niko iz Niša nije otišao gladan.

Ali šta da mu se ponudi kad Sofronije ne jede, ne spava, ima grčeve i gorušicu, brine za sudbinu naroda a i svoju. Brine ga Vulin, zabranili su ministru odbrane da se mrda iz zemlje, predsednik SNS-a mora da nađe recipročan korak.

Da izabere ministra iz hrvatske vlade kome neće biti dato da vidi naše fontane, niti stub za barjak. Neće imati priliku da baci pogled na poseban oblik života razvijen u Srbiji, Voju Šešelja. Njega je Sofronije lično strogo ukorio, a zatim amnestirao pred Bogom i ljudima. Zna pevac iz kog se jaja izlegao.

Da Vas podsetimo:  I posle Latinke Latinka ili o "samoviktimizaciji i žrtvenom narativu srpskog naroda"

Vođa kokošinjca je uveren da ga Niš voli i da će mu pokazati ljubav.

Kakvu ljubav? On nije od bića koja se mogu voleti, a čezne da svi osećaju prema njemu divljenje i da ga ne teraju kao mušku kokošku. Iš bre, šetaj!

Ali on je rekao da se odaziva na Aleksandar, a ne na iš! Znači, ako čuje to što će svakako čuti, praviće se gluv i lud. Ispričaće svoju priču, kazaće da on nema veze sa lažovima o kojima je pevao Staniša Stošić. Takve se mačo kokoške oglašavaju u nevreme, kad im padne na pamet, koliko pameti imaju, ne čekaju zoru, kukuriču po svom biološkom zovu, pa bude i one koji spavaju danju.

Rezervne Nišlije koje bude desantirao autobusima skandiraće: Aleksandar, Aleksandar! Ali to nema ritma, ne prima se. Možda Aco Srbine, ali i takav poklič ne pasuje za čoveka koji mrzi Niš i jug Srbije. I sve one koji ne vole njega, a to je blizu četiri miliona duša. I sve one koji lažu da ga vole.

Da vidimo još šta su za njega „tupavi protesti“?

Je li to pobuna bez uma i smisla, buntovnost bez razloga pred prorokom čiji svaki poduhvat izaziva brodolom. Brodolom? Dobro, Nišava nije plovna, ali uz njegovu pomoć može i da postane.

Moji prijatelji mi kažu da su pevcu spremili hit: „Oko Niša kiša, a u Nišu suvo!“ Ne znam u čemu je smisao ove pesme, ne znaju ni oni. Spremili su, kažu, čupavu ljubavnu pesmu o gradu koji se razlikuje.

Po čemu? Po tome da nije isti, razlikuje se od okoline, suvo je u njemu. Neće se dati ludacima da ga razbiju. Eno im Toponice, sedam kilometara severnije, pa nek eksperti vide kome treba pomoći. Greota je puštati takve božije ovčice da se zlopate i muče okolinu. Tako kažu.

Da Vas podsetimo:  Uloga mog predsednika u srpskoj kontrarevoluciji

Niš nije za to da ga usrećuju oni koji su sve unesrećili. Niš nije moguće cenzurisati kao javni servis, niti zauzeti dovezenim jadnicima, koji su već baldisali za vođom po raskopanim džadama Srbije.

Niš će leteti o svom trošku, a petao iz Niša. Ako ne ispadne tako, Sofronije će još dugo biti poglavica među ovcima.

Gledao sam na grad iz ulice Ratka Sofijanića, sa brda, nešto više od kilometra od palilulske rampe. Do mene dopiru zvuci pesme i glas Neše Galije: Al’ toj su more petlovi, petlovi lžovi…! Odmah posle toga Gale iz Kerbera: U daljini čuju se svatovi, zveri u ranama igraju sa nama, narode moj!

Gale može da peva svom narodu, ali ovaj nema kome da govori.

Ljubodrag Stojadinović

Peščanik.net

4 KOMENTARA

 1. Бате немој зебаваш, ти ли си на страни предатора, са иш! И шљапкање са шљаканице!?

 2. Љубодраже, да се ниси пребацио нешто, Софроније 2, је у збирци на дијалекту Уклети брод.

 3. “БЕЗ ИШ ИЗ НИШ!?”

  У Нишу се поновило оно старо правило: онај ко није за актуелну власт, према ΛV, најогорченији непријатељ властима. Власт не плаши се ни много моћнијих, а камоли нерадника и оних који су крали и пљачкали и отимали имовину од народа. Лопов се не плаши лопова нити се плашио, а окружен је лоповима. Значи међу лоповима постоји поштовање, једино власт не поштује ништа, па ни себе, а тражи други да је поштују. Она пензионерима не краде пензије, већ их отима бесплатно. Да потсетим, оно што је рекао ΛV: „бесплатан сир постоји само у мишоловци“. Да , онај ко покупи сир из мишоловке заврши своју историју, а власт отима бесплатно пензије, као сир, а при томе нема последице, као што их има јадник-миш. У Нишу је изостало оно најављивано “иш из Ниш”, то ипак нишлије не кажу својој ведети и спаситељу и зато су масовно, (не)добровољно и драговољно дочекали председника уз осмех, аплауз и овације, a нe чују сe  „тупави протести“?

 4. Vrh Srbije s Vučićem na čelu uspešno radi za NDH i skriva zločine ustaša hrvata nad Srbima i ne dozvoli da se javno govori o tome umesto da neprestano u svet šaljemo istinu o zločincima. Celi svet uništavate nacističko-fašistička rulja uz pomoć katoličko-protestanske Evrope ratujete protiv islama i pravoslavlja potpuno otvoreno a ceo svet ćuti u medijskom mraku vaše fašističke propagande. Nadam se da će vam braća Rusi stati na kraj i formirati blok zemalja koje ste uništili i planirate uništiti, molim se za brata Putina da vas uništi za sva vremena i da se pokoreni i porobljeni narodi oslobode vašeg ropstva tu je i naša jadna Srbije s nijhovim ljudima na čelu protiv volje celog srpskog naroda. Već danima cijela nendehazija moralizira i poziva eu i svijet da osudi Srbe i Srbiju zbog Šešelja kojeg svojataju da je hrvat a kad je na štetu Srba onda im je Srbin i odma traže osudu Srbije i celog srpskog naroda. U isto vreme dok izdajnik Vučić i njegovi saradnici pozivaju na ćutanje o zločinima hrvata-ustaša nad Srbima u svim ratovima, vidi se da nendehazija ima jak lobi u Srbiji koji im prodaje srpske njive, preduzeća, uvozi hrvatsko smeće od hrane, zataškava njihove zločine prema Srbima, taji istinu za korist ustaša do kada više???
  Kada šiftari ili hrvati krše sve dogovore i ugnjetavaju Srbe katoličko-protestanska evropa ćuti i to odobrava. Za sve su joj krivi jedino Srbi i Rusi mi u toj naci tvorevini nemamo šta tražiti.
  Baš ta evropa podržavala je NDH kao i danas ustašku hrvatsku njenu sljednicu u zločinima i fašizmu nema osude ustaštva koje buja u hrvatskoj jer je evropa fašistička kao i hrvatska a samo deklarativno nije. Srbi i srpski narod nikada ali baš nikada ne smeju zaboraviti a ni oprostiti zločine ustaša nad našim narodom koji se neprekidno ponavljaju pod pokroviteljstvom vatikana, eu i amera: https://net.hr/danas/hrvatska/bolkovic-jasno-opisao-koliko-je-ndh-zlocinacka-to-je-lako-dokazati-i-nepismenima-pogledajte-ovu-djecu-u-ustaskom-logoru/ , Hrvati svoj nacizam, fašizam i ustaštvo njeguju a eu ih podržava kao i šiftare tako da jasno pokazuju nacističko lice do bola pokvarene i licemerne evrope: https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/uoci-komemoracije-u-jasenovcu-hos-ovci-izazvali-incident-20180422 , Ustaše u Jasenovcu i dalje pljuju po mrtvim Srbima ustaška policija i ustaška vlast u Zagrebu kao ništa ne vidi evropa isto a izdajnički vrh Srbije ćuti: http://mondo.ba/a801287/Info/Ex-Yu/SRAM-IH-BILO-Ustase-u-Jasenovcu-FOTO.html
  Pokatoličeni Srbin kao i svi pokatoličeni hercegovci bivši Srbi najveći usraša pardon ustaša: http://www.index.hr/vijesti/clanak/bandicev-novi-skandal-park-u-centru-zagreba-dobit-ce-ime-po-ustaskom-ataseu/1040456.aspx , Kolinda koju Vučko obožava ,kao i njezin otac domovine Sranjo pardon Franjo gleda da po ko zna koji put smanji broj stradalih Srba: https://net.hr/danas/hrvatska/kolinda-zgrozila-prijedlogom-ona-relativizira-holokaust-za-utvrdivanje-istine-o-jasenovcu-nije-potrebna-nikakva-prokleta-komisija/ , I na kraju ustaše-hrvati napadaju kao Vučića svog slugu, batlera koji ispunjava sve njihove interese u Srbiji na štetu Srba i Srbije. Ali Srbi trebaju sačekati pogodni trenutak i osloboditi privremeno okupiranu Republiku Srpsku Krajinu i Kosovo vratiti šiftarima i ustašama milo za drago ni jedan ustaša ne sme ostati do linije Virovitica, Belovar, Karlovac, Žumberak i tu spoj na Slovenju. Hrvatima neka bude Zagreb nekad Srbinovo i Zagorje. Hrvati ustaše ne smeju mirno spavati i čekati oslobođenje Slavonije, Baranje, zapadnog Srema, Banije, Like, Korduna, Dalmacije, a možda i Istre i Gorskog Kotara. Bolje im je da što pre mirnim putem napuste otete srpske zemlje kao i šiftari jer odmazda će biti strašna. Širite ovu istinu po fejsu, tviteru, portalima, forumima, među sobom i gde god stignete, jer Srbija je u medijskom mraku okupirana i pokorena izdajničkim i plaćeničkim medijima zapada.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime