Šokantno: Finansijski izveštaj SNS-a

0
1201

Vladajuće političke stranke više liče na profitabilne kompanije nego na neprofitne organizacije koje zastupaju građane. Iako političke organizacije generalno ne zarađuju novac, više miliona evra prođe kroz njihove račune nego kroz račune uspešnih privrednika. Bićete iznenađeni kada saznate koliko vašeg krvavo zarađenog novca se slije na račune političkih stranaka!

18496

Njima nije nešto stalo do štednje

Uvođenjem demokratije u Srbiju (čitaj: anarhije), političke stranke su postale najprofitablnije organizacije. Milioni evra poreskih obveznika prođu kroz račun samo jedne političke stranke koja je na vlasti. Zato ni ne čudi podatak da se u Srbiji sokro svake godine osnuje nekoliko političkih partija.

Hajde ukratko da analiziramo finansijski izveštaj vladajuće stranke u Srbiji – Srpske napredne stranke. Da budemo fer prema Naprednjacima, analiziraćemo finansijski izveštaj i Demokratske stranke. Svejedno nam je koju “političku kompaniju” da analiziramo, svakako su  to sve naši milioni!

 Milionerska Srpska napredna stranka!

SNS ima ukupno 12 bankovnih računa. Dva za finansiranje redovnog rada stranke i 10 računa za finansiranje izborne kampanje. Interesantno je primetiti da je ukupno 10 računa otvoreno u banci “Intesa”, a dva u Univerzal banci. Svima je poznato kako je ta banka završila.

Svaka lokalna samouprava finansira redovan rad lokalnih stranaka kao i lokalne političke kampanje. Imajući u vidu to da SNS ima svoje kancelarije u oko 145 gradova i opština širom Srbije, primanja stranke na nacionalnom nivou su znatno veća.

SNS prima državne pare iz 148 izvora. Kada saberemo svih 148 budžetskih izvora finansiranja, dolazimo do cifre od 335.432.908,50 dinara! To je oko 2,9 miliona evra! Samo  iz republičkog budžeta u 2013. godini na ime SNS-a prebačeno je neverovatnih 271.695.589,69 dinara!

2,9 miliona evra je iz loalnih, pokrajinskih i republičkih kasa prebačeno je SNS-u samo za finansiranje redovnog rada!

Da Vas podsetimo:  Grad Leskovac tužio Ministarstvo za zaštitu životne sredine zbog dozvole za fabriku opasnog otpada

Dalje, članovi stranaka često doniraju novac svojim voljenim strankama. SNS je od donacija 2013. godine zaradila 18.241.000 dinara što je oko 176.ooo evra. Taj novac je takođe namenjen finansiranju redovnog rada stranke. Ukupno 969 članova SNS-a doniralo je novac stranci.

Interesantno je napomenuti da iznos pojedinačne donacije ne prelazi iznos od 19.000 dinara i to je najviša pojedinačna donacija.

Kada saberemo novac od donacija i novac dobijen od države dobijamo cifru od 353.673.908 dinara, što je oko 3,06 miliona evra! Podsetimo da je taj novac namenjen isključivo za finansiranje redovnog rada stranke. Pa šta li rade za tolike pare?!

SNS je prošle godine dobila dve donacije od pravnih lica. Jedna donacija je bila vredna milion dinara, a druga 2 miliona dinara. Firma pod imenom “Lider-pro doo” donarala je 2 miliona dinara.

Prema podacima APR-a, ta firma se bavi trgovinom raznih goriva i u vlasništvu je Slavka Popovića. Firma je 2013. godine imala poslovni prihod od oko 819 miliona dinara, a neto dobitak od oko 63 miliona dinara. Firma ima samo tri zaposlena.

Interesantno je napomenuti da je ta firma 2012. godine, kada je SNS prvi put ušla u vlast, imala nagli skok neto dobitka. Godine 2011. poslovni prihod bio je oko 360 miliona dinara, a 2012. godine oko 675 miliona dinara.

Neto dobitak je 2011. godine bio oko 4 miliona dinara sa četiri zaposlena, a 2012. godine oko 40 miliona dinara sa samo dva zaposlena! Deset puta veći dobitak zabeležen je iste godine kada je SNS došla na vlast.

Drugu donaciju SNS-u od milion dinara prosledila je firma pod imenom “Cetinka doo”.

Da Vas podsetimo:  Anatomija sloma

Ta firma je 2013. godine imala dva zaposlena, oko 164 miliona dinara poslovnih prihoda i samo oko 3,5 miliona dinara neto dobitka. Bavi se trgovinom na veliko hemijskim proizvodima.

Na ime članarina, Srpska napredna stranka u 2013. godini zaradila je 1.034.800 dinara.

Dakle, kompanija “Srpska napredne stranka” zaradila je prošle godine ukupno 357.708.708 dinara. To je oko 3,09 miliona evra!

Za organizaciju proslave petogodišnjice veličanstvene Srpske napredne stranke, potrošeno je 20.950.915 dinara! 21 milion dinara VAŠIH para potrošeno je na običnu proslavu petog rođendana.

Kompanija “Demokratska stranka” iz lokalnih, pokrajinskih i republičkih kasa primila je oko 315 miliona dinara. Od privatnih donacija oko 100 miliona dinara. Od donacija pravnih lica oko 160.000 dinara. Od članarine su zaradili oko 11 miliona dinara. Kompanija “DS” prošle godine zaradila je oko 426 miliona dinara. To je oko 3,68 miliona evra!

Razlika između te dve najprofitabilnije “kompanije” leži u tome što je DS imao mnogo više ličnih donacija od SNS-a. Iako su donacije SNS-u sve ograničene na 19.000 dinara, DS-u je jedna osoba doniarala čak 200.000 dinara. Mora se uzeti u obzir da je DS bila na vlasti osam godina. Videćemo da li će i Srpska napredna stranka pratiti “popularne” finansijske tokove nakon preuzimanja apsolutne vlasti.

Dinkićeva kompanija “URS” nije podnela finansijski izveštaj Agenciji za borbu protiv korpucije. URS je inače poznat kao najveći trošadžija i najveći dužnik među političkim strankama.

teleprompter

IZVOR: Agencija za borbu protiv korupcije /Agencija za privredne registre

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime