ŠOKANTNO: Sudija-siledžija ima zaštitu pravosuđa!

Zašto srpski ključni mediji ne pominju „slučaj Grujić“?

6
2091

U februaru 2015. godine, na Žarka Grujića, dok je šetao svog psa na Voždovcu, fizički je nasrnuo sudija Višeg suda u Beogradu Zoran Šešić (Koreni su u više navrata pisali o ovom incidentu). Ovo je, valjda, jedinstven slučaj u civilizovanom svetu (ako Srbija danas uopšte tamo spada), da napadač (sudija) koji krvnički isprebija žrtvu (stranku) bude unapred oslobođen bilo kakve odgovornosti, a da žrtva (onaj koji je do krvi pretučen i polomljen) bude strpana u pritvor zbog navodne opasnosti „da ne ponovi delo“.

Žarko Grujić
Žarko Grujić. žrtva sudije-nasilnika Zorana Šešića. Sudija je Grujiću naneo teške telesne povrede, a potom je pozvao svoje prijatelje u tužilaštvu i sudu da pritvore čoveka kojeg je on samo koji sat ranije krvnički prebio. Grujić je ni kriv ni dužan u pritvoru proveo puna dva meseca, lišen je svih ljudskih prava, uskraćen mu je lekarski pregled, sprečavana komunikacija sa institucijama…

A koje bi to „delo“ siroti Žarko Grujić mogao da ponovi? Pa eto, mogao bi opet da naleti na sudiju Šešića i još jednom od njega dobije porciju krvničkih batina. Možda bi, ko to zna, u takvom ponovljenom premlaćivanju, i život mogao da izgubi. Otuda, izgleda, treba pomenutu suludu odluku srpskog pravosuđa gledati i s „vedrije“ strane: naime, sud je, budući svestan činjenice kakav je opasan nasilnik, razbojnik i tabadžija sudija Zoran Šešić, zaključio da je za žrtvu (Žarka Grujića) najsigurnije da bude iza rešetaka. U zatvoru će on jedino biti siguran da mu sudija Šešić neće moći prići, niti će biti u prilici da ga iznova šamara, udara „posred čela“, razbija mu nos i šutira ga kao loptu. Ako je to (da Grujiću ostane živa glava) bio osnovni motiv kojim se sud vodio kada je odredio pritvor bolesnom, pretučenom i osakaćenom Grujiću, tada takav sud treba pohvaliti za veliku „brižnost“ i retko viđenu „humanost“.

Sud i tužilaštvo, u ovom slučaju, otvoreno i, reklo bi se, krajnje podlo staje na stranu sudije-siledžije Zorana Šešića. To pokazuje ne samo moralni pad sudija i tužilaca, već ukazuje i na stepen užasne korupcije kakva se ni u jednom društvu, tamo gde postoji bilo kakav pravni sistem, ne može ni zamisliti. Sva osnovna ljudska prava Žarka Grujića bezočno su pogažena (pritvoren je protivzakonito, lišen je medicinske zaštite, čak mu je uskraćeno pravo da se obrati Društvu sudija), a posebnu težinu tu ima činjenica da u takvom osionom ponašanju glavnu ulogu ima srpsko pravosuđe, to jeste, ljudska prava ovde krše oni koji bi trebalo da takva prava štite.

I dok se pravosuđe očigledno stavilo na stranu sudije nasilnika, dotle srpski „veliki“ mediji o tome ne žele ili, pre, ne smeju da pišu, kao da imaju zabranu da o takvom kriminalnom i bahatom ponašanju jednog sudije Višeg suda u Beogradu uopšte informišu javnost. Ono što bi u normalnim društvima bila vest sa naslovne strane i o čemu bi brujali svi ključni mediji, u Srbiji je zabranjena tema. To pokazuje koliko je srpsko društvo duboko korumpirano, jer su „kumovske veze“ sasvim prožele dva ključna stuba jedne države koja pretenduje na ozbiljnost – pravosuđe i medije!

U nastavku pročitajte pismo Žarka Grujića, koje je on poslao Društvu sudija. Biće zanimljivo da vidimo šta će Društvo sudija preduzeti u ovom konkretnom slučaju. Teško je pretpostaviti da će Društvo sudija braniti svog kolegu nasilnika, koji premlaćuje ljude na ulici, i još se time diči. Uostalom, sam sudija-siledžija je priznao da je prišao Grujiću i prvi ga udario. Policija je podnela prekršajnu prijavu protiv sudije Šešića, konstatovala je teške povrede kod Grujića i savetovala mu da ide u bolnicu. Dakle, sve je tu sasvim jasno: ukoliko Društvo sudija ništa ne preduzme, tada će i ono prestati da bude Društvo sudija – postaće Društvo sudija-siledžija!

Da Vas podsetimo:  Kakav je to narod koji ćuti dok mu otimaju komad otadžbine

Nikola Momirov / Koreni


DRUŠTVO SUDIJA SRBIJE
PREDSEDNIKU DRUŠTVA
Alekse Nenadovića 24
PREDMET: KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV SUDIJE ZORANA ŠEŠIĆA

Postovana gospodo,
Obraćam Vam se ponovo, pošto nismo dobili nikakav odgovor kada se moja supruga obratila gospodji Dragani Boljevac, dok sam se ja nalazio u pritvoru. Inače mi je bilo pismeno zabranjeno da se obraćam gospodji Boljevac, od strane sudije Nebojše Bajića.

Želim da Vam postavim pitanje – da li osoba može da bude sudija Višeg suda, i član uvaženog Društva sudija ove zemlje, kada zloupotrebljava svoj položaj, verbalno i fizički se obračunava sa strankama u prostorijama suda i na ulici, lažno svedoči, koristi svoj uticaj da protivpravno drži u pritvoru čoveka bez i jednog dokaza, utiče da se ne predaju dokazi koji njega terete u postupku I vrši pirtisak na postupajućeg tužioca i sudije preko svojih prijatelja?

2016-06-21_221015
Ulica Jovana Ilića na Voždovcu u kojoj je sudija Šešić fizički napao Žarka Grujića/ printskrin

Mene – Žarka Grujića – je pretukao 19.02.2016. god sudija Višeg suda Zoran Šešić u ulici Jove Ilića, dok sam šetao psa. Zadobio sam teške povrede, sudija nije imao ni jednu vidljivo povredu – izjava policajaca, priznao je da me je prvi udario, a ja sam 20 godina stariji, invalid, šećeraš i srčani bolesnik. Policjaci su na licu mesta konstatovali da sam pretučen i da me je sve vreme sudija vredjao i napisali su prekšajnu prijavu.

Slučaj se desio oko 16 h i nakon incidenta sam otišao u hitnu pomoć. Konstatovane su mi povrede po licu, otoci ,modrice, posekotine (bio sam sav krvav) – sudija me je udarao pesnicama u lice i pored toga što je imao naočare i mogao sam da izgubim vid, imao sam nagnečenje nosa, hematome, od kojijh jedan veličine kokošijeg jajeta, i otoke po nogama.

Kada je video šta je uradio i da mu je posao u pitanju, jer sam mu rekao da je ulica pokrivena kamerama i da će izgubiti posao, sudija očigledno krenuo da okreće telefone i da inscenira napad na službeno lice, dodajući gomilu laži – što se sve vidi na video zapisu, koji nam nije dostavljen i pored brojnih zahteva sve do sudjenja. Nakon hitne pomoći otišao sam na posao i pored uputa za rentgen na koji sam trebao da odem, jer nije imao ko da me zameni, Policijska patrola je došla da me uhapsi u 8 i 30 h. Na osnovu čega? Gore navedene prekršajne prijave? Tužilac je dao nalog za hapšenje, navodno na osnovu izjave sudije Šešića u policiji. Šešić je došao u policiju da da izjavu u 8 i 30, kada sam već uhapšen. Znači radili su pozivi telefonom. U stanici milicije su me informisali da je zvao i ministar Selaković da pita šta je bilo. Toliko o tome da se ne vrše pritisci i da niko ne može da utiče na sudije i tužioce. Inače zamenik tužioca Ljiljana Devrnja je, kada mi je produžila pritvor, pred mojim advokatom izjavila da je bilo stotinu poziva i da mora to da uradi i pored toga što nema osnova za pritvor.

Da Vas podsetimo:  Šta je problem?

PROVEO SAM U PRITVORU 2 MESECA I PUSTIO ME JE IZ PRITVORA, NA PRETRESU, POSTUPAJUĆI SUDIJA ZBOG VRLO LOŠEG ZDRAVSTVANOG STANJA. Zbog toga je pretrpeo brojna prebacivanja, kako sam naknadno čuo, od svojih kolega, gde mu je posebno kolega Garić, koji mi je dva puta produžavo pritvor, bez bilo kakvog pravnog osnova, prebacio da me je trebalo držati u pritvoru do kraja i osuditi me, jer sudije treba da se drže??? To su sve mladi ljudi koji treba još dugo godina da sude nesretnim građanima ove zemlje. To je strašno koliko oni nemaju elemetarnog poštovanja zakona, institucije u kojoj rade, i osnovnog ljudskog morala.

Postavljam pitanje da li postoji bilo koji moralni kodeks o ponašanju sudija, da li će bilo ko da reaguje — na skandalozno ponašanje sudije, na Optužni predlog koji je krivično delo, jer je prepisana izjava sudije, na to što tužilac nije priložio ni jedan dokaz, a moji dokazi nisu uzimani u obzir, na to što su sudije poslale upozorenje mojoj supruzi preko advokata – da sada neću izaći iz pritovra, jer se obraćala medijima i što su napali postupajućeg sudiju, koji je video da mi je ugrožen život i pustio me.

U pritvoru mi više puta pozlilo. Imao sam visok pritisak, poremećaje šećera, teške glavoboje zbog udraca u glavu i povreda nosa, na koje niko nije obraćao pažnju, mesec dana nisam mogao da izlazim iz ćelije, jer mu je noga bila modra i otečena. Odveden sam na snimanje tek nakon više zahteva, lekar je tražio da me odvedu kod ortopeda, što nije nikada učinjeno, jer nije data saglasnost suda.

Posle 3 meseca meni je noga jako otečena i bolna, ne daju nam snimke iz zatvora – nisu predati ni advokatima na zahtev, sumnja je bila na naprslinu noge, na MR uradjenom posle 3 mesec vide se promene. Želim da podnesem krivčnu prijavu protiv sudije Šešića, a Okružni zatvor odbija da dostavi dokumentaciju o mojim povredama.

Da Vas podsetimo:  Šta će biti sa Srpskom naprednom strankom

U kakvoj to državi živimo

Tužilaštvo je uložilo prigovor na moje puštanje iz pritvora , opet bez bilo kakvog osnova i dokaza. Prilažem odgovor na njihov prigovor moga advokata i ukoliko Viši sud usvoji žalbu Tužioca, obratiću se Medjunarnodnom sudu za zaštitu ljudskih prava, kao i Medjunarodnom udruženju sudija da daju oni ocenu o ponašanju i kodeksima koji važe za sudije, jer ovde očigledno niko to ne može i ne želi. Nekome očigledno odgovara ovakva moć sudija, koji mogu po svom nahodjenju da nekoga drže neograničeno u pritvoru, pa čak kada je i lična mala, zla osveta u pitanju. Šta li je sa ozbiljnijim predmetima?
Molim Vas da reagujete, jer ako i ovaj dopis prodje bez odgovora, zanači da se slažete sa ovakvim ponašanjem. To što je zloupotrebljen službeni položaj , što su intervencije očigledno krenule od Ministarstva, pa preko Tužilaštva, to sada nikoga ne interesuje. Tako da je po onoj narodnoj „Kadija te tuži, kadija ti sudi“.

Bez obzira što je prava istina u ovom slučaju potpuno jasna, sudija Šešić se čak u određenom smislu i ponosi onim udarcima koje mi je zadao posred čela, po nosu i po donjim ekstremitetima. Sudija Šešić je toliko samouveren i siguran da mu niko ništa ne može, pošto zna da je sud, to jeste, ustanova u kojoj radi, stopostotno na njegovoj strani.

„Nisu važne činjenice i neporeciva istina koja jasno ukazuje da je sudija Šešić siledžija, nasilnik i čovek opasan po okolinu, već je bitno gde ko radi i kakve veze ima u institucijama u kojima se deli (ne)pravda.

Izgleda da je moj poroblem nevažan u moru problema sa kojima se sustećete, ali to je predmet malog, običnog građanina na kome su neki ljudi u sudu pokazali sa kojom osionošću, nepoštovanjem zakona i elementarnih ljudskih prava se odnose spram običnih građana. Očigledno da su davno zaboravili koja je njihova svrha – da sluze tim građanima i da ih štite. Sebe doživljavju kao nedodirljive i kao klasu koja je sama sebi i ostvarivanju svoje dobrobiti cilj. Nadam se da ćete se kao Udruženje ograditi od ovakvog delovanja pojedinih Vaših članova.

Sa poštovanjem,
Žarko Grujić
Zemun

U prilogu dostavljam:

• Izjave policajca sa lica mesta
• Lekarske nalaze o mojim povredama
• Zabrana da se obraćam Društvu sudija
• Optužni predlog
• Zapisnik sa glavnog pretresa
• Krivična prijava protiv sudije Šešića
• Dopisi koje sam slao nadležnim institucijama tražeći da reaguju na nasilničko ponašanje sudije Šešića, kada sam mu se obratio za pomoć u prethodnom predmetu
• Video zapis
• Dopise koje je moja supruga slala Ministarstvu pravde, bez odgovora

KRIVIČNA PRIJAVA

PODELI
Prethodni tekstHrvatska nema zrcalo
Sledeći tekstKinezi i ja

6 KOMENTARA

  1. Treba tražiti veštačenje psihijatara za sudiju, zabraniti mu rad u pravosuđu i javnim preduzećima i oduzeti mu državljanstvo zbog rušenja ustavnog poretka, jer su pravosudni organi ustavno određeni kao čuvari reda i poretka. Dotični sudija je, ne samo u afektu naveo telesne povrede, već je svesno proizveo niz kriminalnih radnji, utemeljujući ih u društvo i pravdajući ih zloupotrebom položaja i uključivanjem većeg broja ljudi -nosilaca značajnih funkcija u društvu.

  2. Hvala Vam sto ste ovo objavili, jer niko u Srbiji, sem Tabloida, nema hrabrosti da o ovome pise. Svi se plase da govore o korupciji u sudstvu, namestanju presuda. Dokazi u ovom predmetu su na strani moga supruga, optuznica je prepisana izjava sudije, za koga snimak dokazuje da laze, kriju se dokazi ili se potpuno ignorisu, zakon se elementarno ne postuje. To je slika naseg sudstva. Ali jos zalosnije je cutanje medija,ne postojanje istrazivackog novinarstva, strah da se ne suprotstave vlasti. Tuzno i jadno.

  3. U kakvom jadnom i bednom drustvu mi zivimo. Korupcija vlada na sve strane. Gospodine Zarko izdrzite pravda ce izaci na videlo

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime