Sokolski bolničarski tečajevi

0
841

2Pre početka Aprilskog rata 1941. Savez Sokola organizovao je tečajeve za obuku sokolica za bolničarke. U župi Sarajevo sokolice su se obučavale od 1937. za narodno-odbrambeni rad. Bile su formirane ekipe bolničarki, ekipe za kuvanje, ekipe za krplјenje rublјa, itd. Sarajevska župa je skuplјala novac i namirnice da bi u slučaju potrebe mogla samostalno da vodi bolnicu. Sokolice župe Ljublјane su redovno i marlјivo posećivale samarićanske tečajeve, koje je priređivao Crveni Krst. U članku u „Sokolskom glasniku“ isticalo se : „Na taj način su stotine i stotine naših sokolica ostavile zabavu i korzo i svoje slobodno vreme naveče iskorišćuju za to, da posećuju ove tečajeve i time pomognu opštoj stvari, “. (1)

U prostorijama Saveza Sokola u Beogradu bio je 19 septembra 1939. otvoren samarićanski tečaj, u organizaciji Ženskog tehničkog odbora Saveza  i Ženskog tehničkog odbora Sokolske župe Beograd, uz pomoć Oblasnog odbora Crvenog Krsta. Tečaj je otvorio ing. Milivoje Smilјanić, zamenik starešine Saveza SKJ, i Milica Šepa, zamenica savezne načelnice. Za tečaj prijavilo se oko 50 sokolica. Tečaj je održavan ponedelјkom, sredom i petkom, od 19 do 21 čas, u prostorijama Saveza Sokola na Terazijama  (zgrada Protokola).(2)  Načelništvo Saveza Sokola i župe Beograd, u saradnji sa Oblasnim odborom Crvenog krsta, organizovao je I samarićanski tečaj za članice i starije naraštajke beogradskih društava. Tečaj se održavao u prostorijama Saveza Sokola, a vodila ga je dr. Zagorka Ristić, delegirana od Oblasnog odbora Crvenog krsta, uz pomoć sokolice Živke Melentijević. Praktičan rad bio je u ambulanti Okružnog ureda pod nadzorom dra Vlajka Đurovića koji je održao i nekoliko predavanja. Bilo je 69 upisanih, ali je jedan deo odustao odmah nakon prvih praktičnih vežbi. Ispiti su održani 19 novembra 1939. u prisustvu zamenika starešine Smilјanića, načelnice Skalar i zamenika starešine župe Vučkovića. Komisiji je predsedavao predsednik Oblasnog odbora Crvenog krsta dr. Mladenović, a ispitivala je  dr. Zagorka Ristić. Na tečaju 21 sestra položila je sa odličnim, 23 sa vrlo dobrim i 3 sa dobrim uspehom. Tečaj su završile članice saveznog i župskog načelništva, gotovo sve sestre iz stručnog odbora Saveza i župe, i veliki broj načelnica beogradskih društava. Po održanim ispitima bila je zajednička drugarska večera na kojoj je u ime tečajki govorila Milena Gruborova, ističući zasluge dr.  Ristićeve i dr. Đurovića  za održanje tečaja. (3) Beogradska župa osnovala je odsek Odbrambeno vaspitanje žena. Pročelnik odseka bila je Živka Melentijević. Župa Beograd priredila je I sokolski tečaj beogradskih društava za dobrovolјne bolničarke. Od prijavlјenih 65 sestara tečaj je završili 47. Tečaj je vodila Živka Melentijević uz saradnju dr. Zagorke Ilić, izaslanice Crvenog Krsta, i dr. Đurovića.Održano je 90 teorijskih i 186 praktičnih časova. Slične tečajeve održala su društva Zemun Matica i Pančevo, tako da je župa raspolagala sa 120 kvalifikovanih dobrovolјnih bolničarki.  (4) Sestre koje su završile prvi tečaj za dobrovolјne bolničarke pozvane su da se jave načelnici župe Beograd zbog rasporeda za praktične vežbe. (5) U Sokolskom društvu Beograd-Matica  dobrotvorni odsek društva osnovao je  „Bolesnički odbor”. Odbor su sačinjavale članice koje su završile kurs za milosrdne sestre Crvenog krsta. Za vojnu bolnicu za koju je bilo predviđeno da  za slučaj rata bude smeštena u Sokolskom domu članice su spremale sav potreban materijal za 300 bolesnika, krevetsko rublјe, … . (6)

Da Vas podsetimo:  Najava povlačenja naših vojnika iz mirovnih misija ili ko se boji Hezbolaha

1Sokolsko društvo Stari Futog organizovalo je zajedno sa mesnim odborom Crvenog krsta  tečaj za bolničarke. Tečaj je trajao šest nedelјa. Prijavile su se za tečaj 23 sokolice. Tečaj jeodržavan tri puta nedelјno u sokolani, a njim je rukovodila dr. Jelena Vinokić, zdravstveni referent. (7)

Uz saradnju župskog odbora za Petrovu petoletku Sokolsko društvo Inđija priredilo je tečaj za prvu pomoć (samarićanski tečaj) od 17 do 26 oktobra 1939. u Inđiji. Održano je 5 predavanja. Predavao je dr. Petar Ilić, lekar iz Beograda. Predavanja u sokolani posećivali su mnogobrojni učesnici, oba pola i različitih godina starosti. Tečaj su posetili u ime odbora SPP Valadžija, Radaković i Mladenović. Poslednje predavanje održano je o zaštiti  od napada iz vazduha.  Po završetku tečaja održan je ispit i prigodna svečanost, kojoj je prisustvovao u ime Sokolske župe Beograd Staja Stajić. Prisustvovao je   i pročelnik Saveznog narodno-odbrambenog odseka, general Maksimović.

Starešina društva Vojnović pozdravio je goste, zahvalivši se ujedno i dr. Iliću. (8) U prostorijama Sokolskog društva Zagreb II  otvoren je 27 maja 1940, sokolski tečaj za bolničarke, u saradnji sa Crvenim Krstom u Zagrebu. Za tečaj koji je trajao dva meseca, prijavilo se preko 50 članica.  Odmah posle završetka tečaja predviđeno je da se održi novi tečaj. Početkom juna održan je sokolski tečaj za civilnu zaštitu.  Na inicijativu Sokolskog društva Obrenovac održan je prvi i drugi tečaj za dobrovolјne bolničarke. Predavali su starešina društva dr. Risto Purić i prosvetar Miodrag Lučić. Drugi ispit položilo je 28 članica. Ispitu su prisustvovali i predstavnici vlasti i mesnih udruženja. (9) Savez Sokola je na molbu glavnog odbora Crvenog Krsta, uputio okružnicu župama i jedinicama da svesrdno pomognu Crveni Krst u svakoj akciji, i da se što više njih, koji ne podležu vojnoj obavezi, a naročito članice, prijave odborima Crvenog Krsta za dobrovolјne službe u slučaju rata. (10)

Da Vas podsetimo:  Kad će Vučić početi da nosi masku i zašto nikad

3Unija za zaštitu dece održala je specijalni tečaj za sokolice. Tečaj je održan u prostorijama „Doma učenica” u tadašnjoj Krunskoj ulici u Beogradu. Tečaj je završilo 40 sokolica iz beogradskih društava. Trajao je jedan mesec, a predavana je : opšta higijena deteta, ophođenje sa decom, ishrana dece, ophođenje sa decom u skloništima u slučaju rata. Predavači su bili : Dr. Sarvan, dr. Vulović, dr. Smilјa Kostić, dr. Vajs-Gajić, dr. Miloš Popović, dr. A. Skala i sestra Antonija Šifer. Sokolice su posetile Materinsko udruženje, Prihvatilište u Zvečanskoj ulici i Dečije odelјenje  Bolnice železničkog osoblјa.  Uspehu tečaja doprineli su predavači, vodnica tečaja Mr. fr. Živka Melentijević i tečajke koje su pažlјivo pratile predavanja. Praktične radove obavlјale su na  Dečijem odelјenju  Bolnice železničkog osoblјa. (11) Unija za zaštitu dece  se pripremala za evakuaciju dece iz Beograda u slučaju napada iz vazduha.(12)

Sokolsko društvo Beograd III organizovalo je samarićanski tečaj u toku jula 1940. Tečaj je priređen pod okrilјem Podmlatka Crvenog Krsta osnovne škole „Vojvoda Putnik” sa odobrenjem Beogradskog oblasnog odbora C.K. Za članove i članice Sokola Beograd III. Crveni Krst je odredio dr. Danicu I. Aleksić, lekarku iz Beograda za teorijski deo, a sestru-bolničarku Vukosavu Rašković za praktični deo nastave. Završni ispit bio je 4 avgusta 1940.  Ispitu je predsedavao izaslanik Oblasnog odbora Crvenog Krsta  dr. Sava Popović, sanitetski general u penziji. Od strane Podmladka  Crvenog Krsta prisustvovali su ispitu Blagoje Jelisavčić, upravnik škole i Dragomir Gajić, sekretar. Od strane Sokola Beograd III prisustvovao je starešina društva Dobra Bogdanović i članovi uprave društva. Dr. Danica Aleksić je i ranije na nekoliko tečajeva imala odlične rezultate. U ime društva Ivan Trinajstić zahvalio se svima koji su doprineli da se tečaj održi i završi sa uspehom, a to su bili Odbor podmladka, Oblasni odbor  Crvenog Krsta, predavači, kao i sami slušaoci koji nisu žalili ni truda a ni vremena da posao završe. (13)

Da Vas podsetimo:  Vraća nam se obavezni vojni rok, jubilarni sedamnaesti put od kako su ga ukinuli

U godinama pre početka Drugog svetskog rata sokolice i sokoli su se na tečajevima obučavali za bolničare. Tečajeve je organizovao Savez Sokola uz pomoć Crvenog Krsta, Unije za zaštitu dece…

 Saša Nedelјković, član Naučnog društva za istoriju zdravstvene kulture Srbije    

____________________                                                                                  

Napomene:

1. I.S, „Narodno-odbrambeni rad naših sokolica”, „Sokolski glasnik“, Beograd, 10 novembar 1939, br. 45, str. 4;
2. „Otvorenje samarićanskog tečaja naših sokolica”, „Sokolski glasnik“, Beograd, 22 septembar 1939, br. 38, str. 2;
3. „Samarićanski tečaj beogradskih sokolica”, „Sokolski glasnik”, Beograd, 28 novembar 1939, br. 47 i 48, str. 5;
4. Godišnji izveštaj za XX redovnu godišnju skupštinu 7. aprila 1940, „Oko Sokolovo”, Beograd, 1. april 1940, br. 4, str. 24;
5. „Vesti”, „Oko Sokolovo”, Beograd, 1. april 1940, br. 4;
6. „Vesti Sokolskog društva Beograd-Matica”, „Oko Sokolovo”, Beograd, 6 septembar 1940, br. 7, str. 119;
7. „Kratke vesti iz našeg Sokolstva”, „Sokolski glasnik“, Beograd, 20 oktobar 1939, br. 42, str. 4;
8. „Kratke vesti iz našeg Sokolstva”, „Sokolski glasnik“, Beograd, 10 novembar 1939, br. 45, str. 4; „Sokolski samarićanski tečaj u Inđiji“, „Sokolski život“, „Oko sokolovo“, Beograd 4.februara 1940. br.2 ;
9. „Kratke vesti iz našeg sokolstva”, „Sokolski glasnik“, Beograd, 7 juni 1940, br. 23, str. 2;
10. „Sokolstvo za Crveni Krst”, „Sokolski glasnik“, Beograd, 2 juna 1939, br. 22, str. 3;
11. I.S, „Tečaj Unije za zaštitu dece, za sokoloce”, „Sokolski glasnik“, Beograd, 12 juli 1940, br. 28, str. 2;
12. Vesti, „Oko sokolovo“, Beograd, 1 mart 1940, br.3;
13. I.T, „Narodno-odbrambeni rad u Sokolskom društvu Beograd III”, „Sokolski glasnik“, Beograd, 16 avgust 1940, br. 33, str. 5;

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime