Sokolski tečajevi za upoznavanje motornih vozila

0
746
Foto: printscreen

Sokoli su smatrali da motorizacija vojske zahteva upoznavanje što većeg broja građana sa motorima, što se nije moglo izvršiti u vojsci. Zato su sokoli preuzeli inicijativu. (1) U vezi sa narodnodbrambenom akcijom sarajevski sokoli priredili su tečaj za upoznavanje motora. Tečaj je bio besplatan za teoretsko upoznavanje sa fukcionisanjem motora i za praktično upravljanje motornim vozilom. Šoferski tečaj trebao je da stvori kadar mladih ljudi koji je mogao da u slučaju potreba posluži narodnoj odbrani. (2)

I drugi sokoli su shvatili značaj automobila. Na inicijativu članova Sokolskog društva Beograd-Matica i u njihovoj organizaciji, osnovan je tečaj s tim da kursevi budu za sve pripadnike beogradskog sokolstva. Muđudruštveni odbor beogradskih sokolskih društava sa odobravanjm i razumevanjem podupro je ovu akciju. I Sokolski automobilski kurs završen je 5 oktobra 1940. Bilo je 20 slušalaca (18 članica i 2 člana). To je bio prvi pokušaj i zato je bio uzet mali broj kursista. (3) O održavanju šoferskih kurseva u prostorijama Sokolskog društva Beograd Matica izveštavala je sokolska štampa. Šoferske tečajeve 1940. u Sokolskom društvu Beograd-Matici organizovao je i vodio major Rade Kosović. Na tečaj koji je trajao dva meseca, učestvovalo je 19 članica društva. Član društva Doleček je dao prilog od 5.000 dinara kao pomoć siromašnim i vrednim članicama za troškove tečaja. Posle završetka tečaja bio je drugi tečaj za članove koji nisu bili vojni obveznici. (4)

U prostorijama Sokolskog društva Beograd Matica bio je završen I šoferski kurs za članice. Zavšilo je tečaj 18 članica i 2 člana. Tečajke su završile teoretsku obuku o sastavu i smetnjama motora i njegovih delova. Na terenu su savladale praktično varošku i vanvarošku vožnju na Banjici i na drumu Novi Sad, Mladenovac, Lazarevac, … . Tečaj je završio i starešina Sokolskog društva Beograd-Matica Andra Petrović. Otvoren je bio i II tečaj koji je bio međudruštveni, a na koji se prijavilo 120 tečajaca iz beogradskih sokolskih društava. Na tečaj je bilo primljeno 50 tečajaca. Uveče je bila priređena zajednička večera. Na večeri je tečajce pozdravio Andra Petrović, starešina društva, zahvalivši se tečajcima i Kosoviću i predao mu spomen-tabakeru, kao dar tečajaca. Kosović se zahvalio i pohvalio tečajce istakavši njihovu disciplinu i pažnju, koju su pokazali na tečaju. Dve tečajke zahvalile su se vođstvu tečaja i Kosoviću. Posle večere bilo je sokolsko veselje. (5)

Da Vas podsetimo:  Ima li čoveka među ljudima

Automobilske tečajeve Sokolskog društva Beograd-Matica posećivali su i članovi ostalih beogradskih sokolskih društava. Posle prvog tečaja organizovan je drugi, koga je pohađalo 30 sokola i 9 sokolica. Učesnici tečaja su posetili Oplenac, gde je na grobu kralja Aleksandra govorio član sokola Josić. Tečajci su polagali ispit pred vojnom komisijom. (6) Treći automobilski tečaj Sokolskog društva Beograd-Matica, u domu Matice, organizovan je početkom marta 1941. Učestvovalo je preko 40 učesnika, većinom kandidata, koji nisu mogli biti primljeni na drugi tečaj. Do tada tečajeve Sokolskog društva Beograd-Matice svršilo je preko 60 tečajaca. Interes je bio vrlo veliki, pa svi kandidati nisu mogli biti primljeni odjednom. Kursevi su održavani u okviru sokolskog narodno-odbrambenog rada, a tečajci su na završetku tečaja polagali ispit i za vojnog šofera. Obuka je trajala dva meseca, prvi mesec teorijski, a drugi praktična obuka. (7)

Shvatajući važnost i značaj motorizacije, kao novina prvi put u sokolskim redovima, osnovan je sokolski automobilski kurs.Sokolska obuka za šofere počela je kasno, kad je već počeo Drugi svetski rat. Kursevi su osnovani na inicijativu sarajevskih sokola, a sledili su ih članovi Sokolskog društva Beograd-Matica. Kursevi su održavani u okviru sokolskog narodno-odbrambenog rada, a tečajci su na završetku tečaja polagali ispit i za vojnog šofera. Obuka je trajala dva meseca, prvi mesec teorijski, a drugi praktična obuka. Automobilske tečajeve Sokolskog društva Beograd-Matica posećivali su i članovi ostalih beogradskih sokolskih društava. Savez Sokola imao je svoje brojne konjičke sekcije, ali automobilski kursevi održani su koliko mi je poznato, u Sokolskom društvu Sarajevo i Beograd-Matici, pred početak Drugog svetskog rata. Sokoli su osnivali konjičke odseke, koji su bili važni u prethodnom Prvom svetskom ratu. Kad su uvideli važnost motorizacije bilo je kasno. Može se reči da su gajili prase pred Božić.

Da Vas podsetimo:  Kapija slobode pod velom tajni

Saša Nedeljković
član Naučnog društva za zdravstvenu istoriju Srbije


Napomene :
1. „Oko sokolovo“, Beograd, 1939, br. 10;
2. „Tečaj za upoznavanje motora”, „Bratstvo”, Osijek, august-septembar 1939, br. 9, str. 176;
3. „Vrlo plodan rad Sokolskog društva Beograd-Matica”, „Sokolski glasnik“, Beograd, 27 septembar 1940, br. 39, str.2,3;
4. „Vesti Sokolskog društva Beograd-Matica”, „Oko Sokolovo”, Beograd, 1940, br. 7, str. 119;
5. I. Sedlaček, „U Sokolskom društvu Beograd-Matica završen je prvi, i otvoren drugi šoferski kurs”, „Sokolski glasnik“, Beograd, 11 oktobar 1940, br. 41, str. 4;
6. „Automobilski tečajevi Sok. društva Beograd-Matica”, „Sokolski glasnik“, Beograd, 13 decembar 1940, br. 50, str. 7;
7. „Treći automobilski kurs Sokolskog društva Beograd-Matica”, „Sokolski glasnik“, Beograd, 7 mart 1941, br. 10, str. 7;

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime