Sokolsko društvo Beograd IV

0
1037

Beograd 4_ 14 maja 1933Iseljenici iz Istre i Kvarnera, koji su bili pod italijanskom vlašću, naselile su se na Banovom Brdu u Beogradu. Da bi mogli da vežbaju osnovali su Sokolsko društvo Beograd IV na Banovom Brdu.
Sokolsko društvo Beograd IV osnovano je 5 avgusta 1929. na Čukarici. Čukarica je bila naseljena siromašnim svetom. Od osnivanja društvo je radilo u kafani. Članska zastava društva razvijena je i posvećena 14 juna 1931. Zastavu je darovao sudija Milivoje Bogdanović. (1) Sokolsko društva Beograd III je učestvovalo 14 juna 1931. na proslavi osvećenja zastave Sokolskog društva Beograd IV Čukarica. (2) U Oficirskom domu u Beogradu novembra 1932. otvorena je Sokolska izložba. Prilikom otvaranja izložbe kralju Aleksandru prikazan je drveni model Sokolskog doma Beograd IV (Čukarica) izrađen od brata Kapošvarca. (3)

Sokolsko društvo Beograd IV na Čukarici (Banovom Brdu) održalo je 24 maja 1935. pomen Zrinjskom i Frankopanu a istog dana i združeno proslavilo je 700 godišnjicu od smrti svetoga Save, prvog prosvetitelja srpskog naroda, visokog i večno zaslužnog sveštenika pravoslavne crkve. Prvo su u katoličkoj crkvi održane zadušnice Zrinjskom i Frankopanu, pa su svi prisutni pripadnici sokola i drugi gosti otišli u pravoslavnu crkvu gde su otstojali službu u slavu svetog Save. Prota Milojković, kao starešina crkve, u ime pravoslavne crkve, pohvalio je odluku Sokolstva da se po njegovim jedinicama proslavi 700-godišnjica od smrti sv. Save, istakavši u najkraćim crtama zasluge svetitelja za narod. Svi su prešli u sokolski dom gde je održana svečana sednica. U predavanjima koja su održali predstavnici prosvetnog odbora sokolskog društva na Banovom Brdu, prikazan je život, rad i smrt imenovanih velikana. O životu, radu i smrti Zrinjskog i Frankopana predavao je Živojin Pavlović, a o životu i zaslugama svetog Save predavao je Ante Smoković. (4) Društvo je 19. 1.1939. priredilo naraštajsko poselo sa čajankom i igrankom. Poselo je organizovano radi bližeg upoznavanja naraštajaca svih beogradskih društava. Uputili su poziv svim sokolskim društvima ali i ako je ulaz i čaj bio besplatan priredbu je posetio samo jedan naraštajac iz Sokola VII. (5) Prosvetar Mihailo Jovanović istakao je da od 400 članova ni peti deo ne sarađuje u prosvetnom radu. Društvo je imalo aktivnu pozorišnu sekciju, šahovsku sekciju, sopstveni bioskop i bogatu knjižnicu. (6)

Da Vas podsetimo:  Ustavno priključenije ili poslednja avantura

Posle Aprilskog rata 1941. zabranjen je rad sokolskim društvima. Dr. Miodrag Stevanović, starešina Sokolskog društva Beograd IV na Čukarici, streljan je posle oslobođenja. Nekadašnji članovi Sokolskog društva Beograd IV na Banovom Brdu zakopali su u zemlju sokolske zastave društva na Čukarici. Zastave su otkopane sa obnovom višestranačkog sistema. Sokolsko društvo Beograd IV obnovilo je svoj rad.

Saša Nedeljković, član Naučnog društva za istoriju zdravstvene kulture Srbije

______________

1.Lazar Simeunović, „Sokolsko društvo Beograd IV”, „Oko Sokolovo“, Beograd, 19, 21, 22 juna 1937, br.7,str. 147;
2.Stojan Gligorijević, „Istorija Sokolskog društva Beograd III 1928-1933”, Prosvetna biblioteka Sokolskog društva Beograd III, knjiga I, str. 65, 66 i 67;
3. „Nj. Vel. Kralj s Nj. Vis. Prestolonaslednikom Petrom, starešinom Saveza SKJ, otvorio je Sokolsku izložbu”, „Sokolski glasnik”, Ljubljana, 18. novembra 1932, br. 46, str. 1,2,3; 4.„Pomen Zrinjskom i Frankopanu i proslava svetog Save”, „Sokolski glasnik“, Ljubljana, 14 juna 1935, br. 25, str. 3; 5. „Vesti”, „Oko Sokolovo“, Beograd, 1 februara 1939, br. 2, str. 16; 6. „Godišnji izveštaj o radu Sokolske župe Beograd za XIX redovnu godišnju skupštinu 26 marta 1939 god.”, str. 29, „Oko sokolovo”, Beograd, 26 marta 1939, br. 3 i 4;

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime