Sokolsko društvo Stari Futog

0
1605

U Futogu, u bioskopu kod Sajca prikazan je „Sokolski slet u Pragu 1933. g”. Ulaznice za školsku decu bile su dinar, a za odrasle dva dinara. (1) Godine 1934. starešina društva bio je dr. Đorđe Topalov, I zamenik  Ilija Putnik, II zamenik  Matka Hrovatin, tajnik Petar Mogić, predsednik prosvetnog odbora Smilјa Tošković, načelnik Laza Jelčić,  I zamenik  načelnika Petar Tidilov,  II zamenik načelnika Jevrem Bugarski, načelnica Milica Bukinac, zamenica načelnice Mila Bošnjak i blagajnik Branko Telarović. Članovi Uprave bili su Stevan Bošnjak, Sava Oberknežević, Vasa Kolarov, Vasa Bugarski, Vasa Dobrodolski, Đura Simonović, Jevrem Jelesić, Stevan Ninkov, Petar Jelesić i Gliša Bogosavlјević. Zamenici su bili Miluško Kucurac, Đorđe Radovanov, Dejan Vinokić, Stevan Iskalov, Petar Pantalinac i Đurica Kurjakov. Revizori bili su Jovan Dunđin, Lazar Dobrodolski, Stevan Dobrin. Zamenici bili su Miloš Šumarov i Josip Maćešić. U Sudu časti bili su dr. Dušan Jelesić, Veselin Marijanski,  Stevan Srdanović, Petar Vinokić, Đura  Kucurac. Zamenici su bili Milorad Pantalinac, Gavra Peškan i Vladimir Bajandić. (2)

Sokolsko društvo Stari Futog proslavilo je svečano  Prvi decembar 1934. Članovi, naraštaj i deca su zajedno sa svim mesnim kulturnim i humanim društvima  prisustvovali svečanom blagodarenju.  Bilo je oko 600 prisutnih na svečanoj sednici. Starešina dr. Đorđe Topalov otvorio je svečanu sednicu govorom, a zatim je pevački zbor pevao „Sokolski pozdrav”. Topalov je pročitao Poslanicu Gangla. Zbor učenica Više domaćičke škole pevao je himnu. A školska deca su pevala „Hej Sloveni”. Posle usmene zakletve pristupilo se potpisivanju pismene zakletve i upisu u spomen knjigu. Braća Tirilov i Bošnjak su recitovala. Sednicu je zaklјučio starešina  zahvalivši se prisutnima. (3)

Sokolsko društvo Stari Futog održalo je 23. decembra 1934. glavnu godišnju skupštinu. Sa malim izmenama izabrana je aklamacijom stara uprava. Predsednik P.O. bio je V. Marijanski, načelnik Lazar Jelčić, zamenik načelnika P. Tidilov. … .

Da Vas podsetimo:  Dečak Cvetko Ristić stoji sam kraj tri sveže humke, a pod crnom zemljom mu je sve što je imao

Skupština je rešila da zamoli župu da pošalјe jednog inžinjera koji je trebao da napravi priračun prepravke kuplјene zgrade za dom.  Zatim da se moli za pomoć od banske  uprave i da se moli ministarstvo za fizičko vaspitanje naroda da daju besplatnu građu i drvenariju. (4)

U Starom Futogu bio je priređen slet novosadskog I okružja 1935. Pre podne održana je proba, a posle probe išla je povorka ulicama okićenim cvećem i zastavama. Pred Sokolskim domom starešina društva  dr. Đorđe Topalov održao je pozdravni govor. U ime opštinske uprave goste je pozdravio opštinski beležnik Vojislav Šikoparija. Posle podne održana je vežba. Uveče je priređena akademija. Na akademiji isticala se ritmička vežba  „Bilјana”. Ritmičke vežbe spremao je načelnik društva Lazar Jelčić. Posle akademije održana je igranka. Bilo je oko 600 gostiju, koje su meštani vodili svojim kućama na ishranu. (5)

Sokolsko društvo Stari Futog proslavilo je Dan Ujedinjenja 1935. Društvo je učestvovalo na svečanom blagodarenju u crkvama. Zatim je priređena povorka sa dve muzike. Zamenik starešine Matko Hrovatin otvorio je svečanu sednicu, a zatim je načelnik Jelčić pročitao poslanicu Saveza SKJ. Hor učenica Više domaćičke škole pevao je himnu. Hrovatin predao je diplomu naraštajcu Milanu Putniku, koji je bio na tečaju u Subotici. Učenice  Više domaćičke škole recitovale su pesme o ilirskom pokretu. Vatrogasna muzika svirala je jednu nacionalnu pesmu. Posle je bio zavet članova i upis u zavetnu knjigu. Celokupno članstvo i prisutni građani spontano su pevali „Hej Sloveni”. Uveče je priređena akademija. Izvedene su ritmičke vežbe i horske pesme. (6)

Sokolsko društvo Stari Futog osvetilo je svoj dom i zastavu na prvi dan Duhova 31 maja 1936. Sokoli iz Novog Sada na čelu sa starešinom župe dr. Ignjatom Pavlasom došli su autobusima. Za njima je stigla grupa konjanika, članova sokola, iz Novog Sada i Petrovaradina. Posle liturgije na kojoj je pevao hor Sokolskog društva formirana je povorka na čelu sa sokolskom konjicom i dvema muzikama. Povorka je na putu do Sokolskog doma oduševlјeno pozdravlјana od mnogobrojne publike. Kad je povorka stigla počeo je svečani obred, koji je izvršio paroh Stevan Nikolić. Osvećenje zastave društva obavlјeno je na sletištu. Potom je održana javna vežba, koja je u stvari bila vežba drugog okružnog sleta župe Novi Sad. Uveče je priređena svečana akademija. (7)

Da Vas podsetimo:  Nakon pucnjave u Horgošu i velike operativne akcije, policija pronašla više od 800 migranata, svi odvedeni u prihvatne centre

Sokolsko društvo Stari Futog proslavilo je  1938. 20-godišnjicu oslobođenja i ujedinjenja spojenu sa priređivanjem II okružnog sleta Bačko-palanačkog okružja. Uveče 11. juna 1938. priređena je sokolska povorka  na čelu sa odredom kralјevske mornarice, koji su nosili baklјe. U Novom Futogu povorku je pozdravio član sokola Aleksandar Đurić, a kod opštine St. Futog govorio je član sokola Mirko Marijanski, iznevši ukratko ulogu sokola u istoriji oslobođenja i ujedinjenja. Kod sokolskog doma povorku je pozdravio starešina  sokolskog društva Petar Mogić. Sutradan održana je proba a zatim povorka kroz selo. Slet je  otvorio starešina sokolskog društva Petar Mogić i pozdravio  komandanta rečne  flotile Božidara Martineca, izaslanika bana Đorđa Marinkovića, banskog inspektora,  predstavnika Sokolske župe Žarka Popovića. Na javnom času osim vežbi sokola, učestvovao je odred vojske i mornarice. Uveče je održana akademija, na kojoj su učestvovali  i ruski sokoli igrama  „Kazačok” i „Bolјarska igra”. (8)  Sokolsko društvo Stari Futog organizovalo je zajedno sa mesnim odborom Crvenog krsta tečaj za bolničarke. Tečaj je trajao šest nedelјa. Prijavile su se za tečaj 23 sokolice. Tečaj je održavan tri puta nedelјno u sokolani, a njim je rukovodila dr. Jelena Vinokić, zdravstveni referent.(9) Društvo Stari Futog delovalo je  do Aprilskog rata 1941. kada je bilo zabranjeno od ustaške NDH.

Saša Nedelјković, član  Naučnog društva  za  istoriju  zdravstvene  kulture  Srbije

____________________

Napomene:

  1. Mara Šovlјakov, „Sokolsko društvo Stari Futog”, „Varoš Futog”, Futog 2003, str.288;
  2. Uredio Ante Brozović, „Sokolski zbornik I”, Beograd 1934, str. LXXXVIII;
  3. „Proslava Prvog decembra”, „Sokolski glasnik“, Ljublјana, 1 januara 1935, br. 1, str. 5;
  4. „Godišnja skupština”, „Sokolski glasnik“, Ljublјana, 4 januara 1935,  br. 2,  str. 4;
  5. „Sokolski slet I  novosadskogokružja”, „Sokolski glasnik”,Ljublјana, 21 juna 1935, br. 26, str. 3;
  6. „Proslava Prvog decembra”, „Sokolski glasnik“, Ljublјana, 13 decembra 1935, br. 47, str. 3;
  7. „Sokolsko društvo Stari Futog osvetilo je svoj dom i zastavu”, „Sokolski glasnik“, Ljublјana, 19 juna 1936, br. 25, str. 4;
  8. „Iz naših župa”, „Sokolski glasnik”, Beograd, 21 juna 1938, br. 24, str. 5;
  9. „Kratke vesti iz našeg Sokolstva”, „Sokolski glasnik“, Beograd, 20 oktobar 1939, br. 42, str. 4;
Da Vas podsetimo:  Milutin Bojić i srpsko stradanje 1. deo

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime