Šolc: 20-30 odsto nemačkih građana protiv antiruskih sankcija i slanja oružja Ukrajini

1
94

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da 20-30 odsto stanovnika Nemačke ne podržava antiruske sankcije i slanje oružja ukrajinskim vlastima.

Foto: Printscreen YouTube

„U razgovoru sa građanima stekao sam utisak da se 20-30 odsto njih ne slaže s politikom sankcija, kao ni slanjem oružja. Mnogi smatraju opreznu politiku Vlade ispravnom. Moramo imati to na umu, ako želimo da sačuvamo jedinstvo kao društvo“, istakao je on u intervjuu italijanskom listu „Republika“.

Govoreći o odbijanju nemačkih vlasti da predaju Ukrajini tenkove „Leopard 2“, Šolc je to objasnio potrebom da se „izbegnu jednostrani postupci“.

„Nemačka je garantovala Ukrajini da će joj isporučiti preko 100 tenkova koji mogu biti odmah korišćeni iz Češke, Slovačke, Grčke, Slovenije. Logistika, rezervni delovi i municija za ove tenkove dostupni su u Ukrajini. Mi se trudimo da obezbedimo isporuke i iz drugih država. Slanje oružja povezano je s veoma jasnim principom: nikakva jednostrana dejstva“, rekao je Šolc, podsetivši da je pre nekoliko dana Nemačka isporučila Ukrajini PVO sisteme „Iris-T “ koje čak nema ni nemačka vojska.

Prema njegovim rečima, sukob u Ukrajini neće dovesti do direktnog sukoba Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. Šolc je takođe, izrazio mišljenje da se on neće zaoštriti do svetskog rata, ali da je „neophodno imati u vidu taj rizik“.

„U ovako opasnoj situaciji, potrebno je izbegavati bilo kakve neoprezne korake“, zaključio je Šolc.

Rusija je ranije uputila zemljama NATO notu zbog slanja oružja Ukrajini. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da će sve pošiljke koje sadrže oružje za Ukrajinu postati legitimne mete za Rusiju. Ministarstvo Rusije je saopštavalo da se članice NATO „igraju vatrom“, snabdevajući Ukrajinu oružjem.

1 KOMENTAR

  1. “ Pravi početak “ ………. kada Rusi počmu uništavati oruzije namjenjeno Ukrajini, prije nego što stigne u Ukrajinu , ili još u skladištima donatora. ….. ili u toku proizvodnje istog………. Na to su Rusi mislili pod “ igranje vatrom “ !!! Dok ginu samo Ukrajinci i Rusi ……….ništa se neće promjeniti ,što se zapada i amerike tiče, ali kada obični Ukrajinci vojnici shvate, koloko ih zapadnjace „vole“ i kako i zašto im „pomazu“ …….svašta bi se moglo dogoditi !!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime