Sonja Biserko laže bez grča na licu

2
922
Sonja Biserko / Foto: YouTube Screenshot

– No bez obzira da li je stradalih srpskih civila bilo 116, 681 ili 1205 , to je u svakom slučaju žalosna činjenica, ali ne i zločin. – piše list “Helsinška povelja” Sonje Biserko. Da ponovim, ubijanje srpskih civila u Oluji za Biserko nije zločin, nego žalosna činjenica. Kada sam to prvi puta pročitao, zastao sam, pa pročitao još nekoliko puta. Dobro sam upoznao mentalni sklop autošovinista u Srbiji, pa ipak me svaki put uspiju iznenaditi svojom monstruoznošću.

Ivan Zvonimir Čičak je hrvatski politički radnik, jedan od osnivača i predsjednik HHO-a. Srpskoj javnosti pojam HHO nije poznat. Radi se o “Hrvatskom helsinškom odboru”. U Srbiji ne postoji ekvivalent “Hrvatskom helsinškom odboru” jer se on u Srbiji zove “Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji”. Sonju Biserko toliko iritira riječ “srpski” da ga nije mogla staviti čak ni formalno u ime svog helsinškog odbora.

Nije to jedina razlika. Ivan Zvonimir Čičak nikad nije skrivao svoju patriotsku orijentaciju. 1971. završio je u zatvoru kao jedan od predvodnika tzv. “hrvatskog proljeća”. U javnosti poznat kao hrvatski domoljub, ali i osoba koja je osudila sve zločine koje je hrvatska strana počinila prema Srbima ili Bošnjacima, što je vrlo korektno. Čičak nikad nije dovodio u pitanje službenu hrvatsku verziju rata i raspada Jugoslavije. S druge strane, Sonja Biserko ne sam da je prihvaćala anti-srpske verzije povijesti, nego je od prvog dana suđelovala u njihovom kreiranju i dan danas suđeluje.

Prije nego se osvrnem na njezin posljednji sramotni istup za našu verziju njemačkih novina “DW”, pitam se zašto te novine uopće postoje na našem jeziku? Može li pitanje odgovornosti njemačke države za napise u njihovim novinama neko od srpskih zvaničnika postaviti njemačkom ambasadoru?

Kada sam držao predavanje o ratovima Srba i Turaka naslovio sam ga “Osmanlijska invazija Balkana – jedna od najvećih katastrofa ovih prostora”. Njemačke invazije bile su još veće katastrofe. 02. listopada 1943. počela je njemačka ofenziva na Istru pod zapovjedništvom feldmaršala Erwina Rommela. Hitler mu je naredio “da Slavene uništi bezobzirnom silom”. U narednim danima Nijemci su pustošili Istru, palili cijela sela, ubijali decu, žene, starce, svećenike, odvodili ljude u koncetracione logore (naravno da HRT o tome ne govori u prilogu TV kalendara o Rommelu).

Takvi zločini koje su Nijemci počinili od Istre do Šumadije nisu prolazili bez pomoći domaćih ljudi, naših sunarodnjaka. Danas nas do duše Nijemci ne ubijaju metcima, nego nam njihove banke i telekomi gule kožu, a njihovi mediji poput DW su tvornice lažnih vijesti. Danas nas takvi kao Biserko prokazuju ne u kancelarijama Gestapoa, nego stranih ambasada. Nije moguće odgovoriti na svaku laž Sonje Biserko, jer bi jedan ljudski vijek bio malo za tako ambiciozan zadatak. Zato ću ovđe nabrojati samo neke od njih iz posljednje teksta za DW.

Da Vas podsetimo:  Ako nemate barem 1.000 € u šteku, nemojte ni pomišljati da umrete u Srbiji

Biserko za DW piše: “Međunarodne zajednice od 2006. ne deluje u okvirima koji su joj na raspolaganju i time hrani srpski nacionalizam.”

2006. je za Biserko važna jer tada Milorad Dodik drugi puta dolazi na vlast i počinje usporavati proces oduzimanja ingerencija Republici Srpskoj. Prema Biserko ako međunarodna zajednica ne krši Daytonski sporazum, ako stalno ne vrši pritisak na Srbe, ona time hrani “srpski nacionalizam”.

Biserko za DW piše: “Vodeća srpska elita smatra da će srpsko pitanje biti zatvoreno ujedinjenjem Srbije i Republike Srpske.”
Koja to srpska elita smatra? Ona iz SANU-a koja kaže da je Kosovo nezavisno? Ona sa Filozofskog fakulteta u Beogradu koja kaže da su Srbi sami krivi za Jasenovac? Da li srpski političari na vlasti u Srbiji i BiH otvaraju nekakva srpska pitanja ili samo traže poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma koji je okončao rat u BiH? Ništa više od Daytona, ništa manje.

Biserko za DW piše: “Beograda ima fiksaciju na zaokruživanje, kako sada kažu, „srpskog svijeta”, odnosno osovine Beograd-Banjaluka-Podgorica-Kosovska Mitrovica.”
Sama konstrukcija da “Beograd ima fiksaciju” pokazuje njenu zlobu i pakost. To što su neki od nekih srpskih političara bojažljivo spomenuli ideju o srpskom svijetu nije nikakva fiksacija, nego prijedlog koji nikom normalnom ne bi trebao smetati. Da li su svi Hrvati na Balkanu povezani? Jesu. Da li Hrvati iz BiH glasaju na izborima u Hrvatskoj? Glasaju. Da li Srbi iz BiH imaju pravo glasa na izborima u Srbiji? Nemaju. Ako u Suboticu može doći HRT-ova emisija “Lijepom našom”, zašto je onda problem da Srbi u regiji formiraju svoj kulturni, politički, umjetnički, idejni i filozofski krug?

Srpski svijet je stvarao Balkan i onda kad države Srbije nije bilo, srpskom svijetu su pripadali ne samo Ivo Andrić i Meša Selimović, nego i Tin Ujević i AG Matoš. Tolike generacije Hrvata i Slovenaca su na Srbiju gledale kao Pijemont Balkana. I danas su oči u svim zemalja u regiji uprte ponajviše u Srbiju, tisuće Hrvata, Bošnjaka, Makedonaca, Slovenaca sa pažnjom preko you tubea i društvenih mreža prate nastupe srpskih intelektualaca, posebno onih koji su kritični prema globalističkim elitama. Srpski svijet je najbolja ideja koja se pojavila u Srbiji u posljednjih 100 godina.
Biserko za DW piše: “Ključna komponenta vanjske politike Srbije je dvoličnost.”

U ovome se odražava sva njena patološka mržnja prema Srbiji. Ona pokušaj balansiranja Srbije između svjetskih sila naziva “dvoličnošću” iako je Srbija jasno zauzela legitiman stav da se neće vezati samo za jednu stranu, nego će stubovi vanjske politike Srbije biti SAD, EU, ali i Rusija i Kina, shodno tome koja od velikih sila ima interese najbliže srpskim. Šta je tu dvolično? Ako Rusija nudi Srbiji jeftinije vakcine, zašto bi ih Srbija uzimala od Amerike? Ako Kina može izgraditi jeftiniju prugu, zašto bi prugu gradili Francuzi? U politici nema ljubavi ni mržnje, nego interesa. Ako je nečija politika dvolična, to je onda politika SAD-a ili Njemačke, koji tjeraju druge zemlje da uvode sankcije Rusiji, a sami sa Rusima trguju.
Biserko za DW: “Politika Srbije deluje kao destabilizirajući faktor koji preko srpskih zajednica u svim susjednim zemljama.”

Da Vas podsetimo:  Nakon predsednika i potpredsednik sindikata „Sloga“ u GSP-u Beograd se suočava sa pritiscima...

Izjava koja osim što je lažna je i vrlo opasna. Zamislimo prosječnog klero-fašista iz Hrvatske kad pročita da hrvatski Srbi destabliziraju Hrvatsku. U najmanju ruku otići će do Vukovara razbiti neku ćirilićnu tablu ili u gorem slučaju nečiju glavu. Kako šaka ono malo preostalih Srba destabilizira Hrvatsku? Kako Srbi u Crnoj Gori koji ako se izjasne kao Srbi gube posao u državnoj službi destabiliziraju Crnu Goru? I kako država Srbija preko njih deluje, kad predstavnik hrvatskih Srba Boris Milošević otiđe na proslavu Oluje bez obzira na protivljenje službenog Beograda?

Biserko za DW piše: “Srbija je vjerovatno jedina zemlja u regiji, koja ima vrlo osmišljenu strategiju na čijem provođenju radi dominantna srpska elita u svim domenama.”
Koja srpska elita ima “vrlo osmišljenu strategiju”? Dubravka Stojanović koja kaže da je Jasenovac mit srpskih nacionalista iz osamdesetih godina? Radoš Ljušić koji kaže da su Srbi u 20. stoljeću pogriješili tri puta, jer nisu klekli pred Habsburzima, Hitlerom i Amerikom? Nikola Samardžić koji kaže da su Srbi otpadnici od civiliziranog svijeta? Srbija je zemlja koja nikad nije imala strategiju, koja je u miru gubila ono što je osvajala u ratu, čija je taktika bila “kreni-stani”, koja je na svojim razvalinama gradila tuđe države.
Biserko za DW piše: “Republika Srpska je ratni plijen Srbije.”

Republika Srpska nije nikakav ratni pljen. Srbi su do 1971. bili većina na svim popisima stanovništva u BiH! Prvo spominjanje Bosne ikad u povijesti je “srpska zemljica Bosna”. Kako nešto što je od pamtivijeka tvoje može biti “ratni pljen”? Republika Srpska kao drugi etitet ni na koji način ne isključuje pravo Hrvata i Bošnjaka na BiH. Problem zapada sa Republikom Srpskom je u tome što je brana od ulaska BiH u NATO i što preko nje Rusija koliko toliko može biti prisutna na Balkanu.

Biserko za DW piše: “Interpretaciju Srbije o ratu u BiH je suprotna historijskoj istini, usprkos tome što je Haški tribunal donio najviše presuda upravo povodom zločina Srba počinjenih nad Bošnjacima.”

Kojoj historijskoj istini? Onoj napisanoj u haškom sudu? Onom istom sudu za kojeg su sami njegovi službenici i sudci izjavili da su vršeni pritisici na njih od strane SAD-a? Onom istom sudu koji za zločine nad Srbima u Hrvatskoj nije nikad nikog osudio? U ratu u Hrvatskoj poginulo je 7134 Srba, od kojih 2467 civila. Za 2467 ubijenih srpskih civila u Hrvatskoj nikad niko pred haškim sudom nije osuđen.

Da Vas podsetimo:  Sirena za uzbunu u Mitrovici, blokiran put kod Rudara i Varaga, KFOR prati situaciju

Biserko za DW piše: “Ohrabrujući je „hearing” u Kongresu (8.12.2020.) na kome se moglo čuti što se preporučuje novoj administraciju kada je riječ o Balkanu.”
Bal vampira na kojem su se skupili dokazani srbofobi i bjelosvjetski badniti kao Bugajski ili Olbrajtova je njoj ohrabrujuć? Medline Olbrajtt koja je otela čitavu infrastrukuturu srpskog MTS-a na Kosovu?

Biserko za DW piše: “Da bi Bosna postala funkcionalna država nužno je prije svega staviti točku na promjenu granica i spriječiti utjecaj, kako Srbije tako i Hrvatske. Posebno je opasan dva stoljeća dugi imperijalizam Srbije.”

Ni riječ o imperijalizmu Turske ili Njemačke, o samovolji visokih predstavnika, ni riječ o SAD-u koji je Aliju nagovorio da odbije mirovni plan Carrington-Cutileiro čime je Bosna gurnuo u rat. Bosna nažalost nikad neće postati funkcionalna država iz niza razloga, a najmanje zbog utjecaja Srbije ili Hrvatske.

Kakav srpski imperijalizam, 150 godina zapad Srbe optužuje za hegemoniju i imperijalizam, a Srba na Balkanu sve manje. 1910. u Hrvatskoj je bilo 25 posto Srba, danas ih ima 3 posto. 1879. po dolasku Austrije u BiH samo pravoslavnih Srba je bilo 43 posto, danas ih ima 30 posto. 1871. na Kosovu je bilo 64 posto Srba, danas ih je ispod 10 posto. To je jedinstven fenomen u povijesti čovječanstva, jedino kad Srbi “vrše” genocide smanjuje se broj Srba, a povećava se broj onih nad kojim navodno vrše genocid.

Izvjesni advokat Olenik, juršnik iz mlađe generacije auto-šovinista, pita se zašto baš sada tolike reakcije, kad Biserko godinama govori iste, pa i gore stvari? Možda je konačno srpska javnost prepoznala štetu koju Biserko čini srpskom društvu. Takvi kao ona stvaraju ambijent u kojem cvjetaju kurve i kriminalci jer ako si pripadnik bezvrijednog zločinačkog naroda, kad te obezbože i ponize, kad pljunu na vjeru i povijest tvojih predaka ništa drugo ti ni ne ostaje nego da budeš “ćaletov sin” i “žena od sultana”. Biserko laže bez grča na licu. Najveći pisac svih vremena, Fjodor Mijalovič Dostojevski kaže:

“Čovjek koji laže sebi, i vjeruje u svoje laži, postaje nesposoban da prepozna istinu, u sebi ili u ikome drugom, i naposljetku gubi poštovanje za sebe i za druge. Kada nema poštovanja ni za koga, ne može više da voli, i u sebi, povinuje se svojim impulsima, odaje se najnižim formama užitka i ponaša se na kraju kao životinja u zadovoljavanju svojih poroka. I sve to dolazi od laganja – drugima i sebi.”

Goran Šarić
Izvor: Vidovdan

2 KOMENTARA

  1. Bez obzira koliku štetu činili, osobe ili spodobe tipa Biserko, osim prezira, ne zasluzuju da se na njih gubi vrijeme ! Naši autošovinisti su isključivo rezultat NEPOSTOJANJA DRZAVE SRBIJE tj. VELEIZDAJE
    onih koji su na čelu iste. Onih koji su ukinuli USTAV, gdje partija komanduje svakoj struci, zdravstvu, školstvu, sudstvu ………..baš svemu. Njihov mizerni obrazovi nivo dodatna je otezavajuća okolnost po srpsko društvo po i do vraćanja jednostranačkom sistemu!! Stoga tvrdim da treba najprije liječiti UZROK, a ne poslijedice. U drzavi, koja je drzava u punom smislu te riječi, ovakve anomalije, tipa Biserko, nisu moguće. Inače pojam “ hrvarski Srbi „je nekorektno, to bi bilo isto kao “ drveni kamen “ Šta je drveni kamen, drvo ili kamen ??? U suštini to je drvo…….. a srbi u suštini nisu hrvati, već srbi. Oni su SRBI u Hrvarskoj, Srbi u BiH, Srbi u Makedoniji……….

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime