Sonja Biserko razobličava Beograd

14
2524
Sonja Biserko / Foto: Geto Srbija

Mora priznati da volim politizovane žene. Ne, ne, nemojte odmah pomisliti da ću sad da ironično pišem o tome kako žene idu u politiku sa istim ciljem kao i u restoran – da nađu sebi partnera i da se zabave. Politika je ozbiljna stvar, u njoj se nećeš baš zabavljati, pa i po pitanju partnera, politika je problematična. Političari su – ili glupaci, ili su impotentni

Zato žene idu u politiku po zovu duše. Hoće da uspostave novi svetski poredak, a ponkad čak i da nađu istinu.

Eto, tako je i Sonja Biserko ušla u politiku, jer nije mogla da trpi nepravednost po pitanju ljudskih prava u Srbiji. I postala je predsednik srpskog komiteta doma za inalide. Nisam slučajno nazvao Helsinški komitet domom za invalide, jer su se posle njegove pojave u Evropi (posebno u istočnoj Evropi) počele događati nebivale stvari, ali ih on uporno ne primećuje.

Rušenje granica socijalističkog bloka povuklo je za sobom masu stradanja i krvi i činilo se da je taj Komitet kao niko drugi, trebalo da se bavi upravo tim pitanjima. Uzmite, na primer, bespravan položaj Rusa u Priblatiku. Tamo ni starosedeocima ruske nacionalnosti ne daju lokalno državljanstvo i nacionalne pasoše. Oni žive po potvrdama, obespravljeni i prezreni. Da li ste čuli da je Helsinški komitet bilo kada nešto kukuriknuo po tom pitanju? Niste čuli i nećete čuti, jer je on bio osnovan ne radi borbe za ljudska prava, nego da bi se dovelo u zabludu sovjetsko rukovodstvo na čelu sa Gorbačovim o «dobrim namerama Zapada».

I eto, Sonja Biserko nam govori o reakcionarnoj politici Srbije u odnosu prema svojim susedima. Odmah se postavlja pitanje: da li je ona ovlašćena da daje političke ocene ili da se ipak bavi ljudskim pravima u Srbiji?

Da Vas podsetimo:  Ogradili 400 hektara Fruške gore, a ekologe tuže za 2 miliona i prete zatvorom

Ko je ona – stručnjak u međunarodnim odnosima ili je odgovorna za ponižene i uvređene?

Izgleda da ona u Srbiji nije našla ponižene i uvređene i odlučila je da se bavi visokom politikom.

Uzdržavam se da priupitam: a šta se događa sa 300 hiljada srpskih izbeglica sa Kosmeta, od kojih mnogi sve do sada nemaju normalne uslove života? Da li Sonja zna nešto o tome i čini li bilo šta po tom pitanju? A to su sve psoledice agresije protiv Jugoslavije, koje se ne mogu izbrisati sa stranica istorije i zaštitnici ljudskih prava imaju šta da rade. I dobro bi bilo da autori agresije bar nešto plate tim izbeglicama. Tada bi bilo neke koristi i od Helsinškog komiteta.

No, Sonja se baš ne pretrže po tom pitanju, kao što se ne pretrže ni po pitanju položaja Srba na tom istom Kosmetu. Tamo je, očigledno, sve prekrasno.

Ja već ne govorim o ljudima koji su za vreme bombardovanja ozračeni osiromašenim uranijumom. Broj obolelih od raka u Srbiji neumoljivo i brzo raste, nema novca za istraživanje tog problema, a SAD samozadovoljno trljaju ruke: eto kako smo mi proučili Srbe!

Zašto Sonja ne bi postavila pitanje o međunarodnom učešću u razrešenju tog strašnog problema? Ili ona nema nikakve veze sa ljudskim pravima?

Generalno, problema takve vrste je puno, no, mi od Sonje slušamo kako Srbija pritiska Crnu Goru zbog njenog članstva u NATO paktu. Visoki stil, moram Vam reći. Vama reći. Uskoro ćemo, najverovatnije, čuti da Srbija planira državni prevrat u Crnoj Gori, zato što ne voli Mila Đukanovića, političara najviših ljudskih odlika. Ne verujete? Pitajte Amerikance. No, ovde je očigledan konflikt. Sonja voli Đukanovića, a Srbija – ne voli.

Da Vas podsetimo:  Bombaški napad u Podujevu, senka nad Kosovom

Uzgred, dok sam pisao tekst, na pamet mi je pao jedan izuzetan predlog: neka se Sonja preseli kod bresprekornog političara Đukanovića i zajedno s njim poštuje prava Crnogoraca. Jer je tamo, za razliku od Srbije, sve veoma dobro. Grobna tišina. Niko ne sme ni pisnuti, ako pisne, odmah sledi flaster na usta, pa na dno mora. Sonja će imati o čemu da piše pohvalni izveštaj u Helsinki.

Generalno, ja volim žene u politici. One oživljavaju pejzaž i daju autorima materijal za tekstove.

Dmitrij Sedov

fsksrb.ru

14 KOMENTARA

 1. Када би овако Соња БиСEРKO “разобличавла“ Загреб у Загребу,
  била би избрисана из списка живих!

  Драган Славнић

  • Vučiću srpski izdajniče i prodana dušo jel vidiš kako je hrvatska vlada i narod skočio na noge svi kao jedan da obrane svoje zločince iz herceg -bosne .
   A ti izdajniče i kukavički srpski narod ni okom niste trepnuli na osudu srpskog heroja Mladića. Danima ide iz hrvatske ludilo kako Mladić i nakon doživotne nije dovoljno osuđen a Srbija i Srbi kukavički ćute kao i uvek.

 2. Помешано пиће у глави човека може да доведе до лудила,
  да се својим поступцима спусти испод СКОТА ПРОКЛЕТОГА, а
  слично бива са са помешаном крви!
  Када би Соња Бисерко овако ншето рекла у Загребу – за Загреб –
  “појео би је мрак, она и сви њени преци и потмци – били би
  избрисани и свих матичних евиденција – држављана, живих,
  мртвих…

  Драган Славнић

 3. Hm,hmm…Golda Meir,Margaret Tacer,, pa i Hilari Klinton su “ zene u politici“..poput Savke Dabcevic Kucar…a,u Srbiji jebto bilo “ redje“, pacse Biserko,“ edukovala“.. sa inim,zenama u politici.

 4. Hm,hmm..“ Teorema“ ? Bez kriterijuma,se ufunjao Vojislav Seselj,Vuk,Draskovic,Danica Draskovic..sas sve “ nevesinjskom puskom“..? A, grad je grad,nije “ logor“..u nekoj palanci,mozcda bidne,al opet nemora da znaci..kucaj: udruzenje starosedelaca beograda

 5. Beograd nije srpski grad. Beograd je ostatak bivše Jugoslavije. I Sonja Biserko je ostatak bivše Jugoslavije. Pun je Beograd takvih. Beograd je oduvek primao svakoga, ne zato što je tolerantan, kao što voli da se pohvali, već ZATO ŠTO NEMA KRITERIJUMA. Kada se uporedi jedna S. Biserko sa profesorkom Danicom Grujičić, na primer – pamet stane.

  • Hmmm…pa,kome se ne svidja Beograd,neka ide na drugo mesto stanovanja,i onako mu to sleduje,kako je to najavioDjindjic,kadacse kandidovao zabgradonacelnika,,“ Beograd ce da bude skup grad,tako je svuda u svetu,ko nemozecda zivi u njemu,nekavsevvrati u selo odakle je disao, ali, nije predlagao,osnivanje SSformacije,za cistotu Beograda.

   • Жалосни су примери менталног нереда са којима се срећем свакодневно. Ви сте један од најзапуштенијих случајева. Нема вам помоћи.

    • Hm,hmm..bez argumenata,nekim licnim diskvalifikacijama,prema drugim ucesnicima,govori,o vrlo zapustenom mentalnom neredu,od umora,verovatno,pentranjem uz Balkansku ulicu,ne primecen,od Vesne Dedic.

  • Molim te, ajd ne piši o nečemu o čemu pojma nemaš. U Beogradu su i najveći izdajnici i najgorljivije patriote. Nije jedan grad živo, inteligentno biće, koje može da bira ko će se doseliti. Ovakvo „pljuvanje“ Beograda je postalo vrlo popularno. Već sama činjenica da ima oko dva miliona „Beograđana“ otvara, sasvim logično, mogućnost da ih ima sa konca i konopca, sa dobrim i sa lošim namerama. Ja, koji sam rođeni Beograđanin, sebe smatram više Valjevcem ili Plananjinom (po ocu i majci). Ali se osećam i Beograđaninom, jer taj duh Beograda, koji živi u nama koji smo u njemu odrasli je nešto što se ne može opisati. NEMOJTE, pobogu, svu bagru, koja se u taj prelepi grad doselila i sada drma javnim životom izjednačavati sa pravim Beograđanima. Nisu svi koji iz Beograda deluju nikakvi „Beograđani“! I prijatelju, ako ja, koji sam unuk Vojvode Živojina Mišića i po drugoj liniji u srodstvu sa Karađorđevićima, nisam Srbin, samo zato što mi se desilo da se rodim u Beogradu (Jer, to, naravno, nije Srpski grad), nek bude tebi na čast!

   • Имао сам прилике, додуше на неком другом сајту, да полемишем са једним потомком Немањића. Ви сте свакако скромнији. Много поздрава.

  • Srpski ljigavci izdajnički gde je nama zasedanje vlade i izjava zbog osude Ratka Mladića nemate je. Hrvatske sluge samo radite na prodaji srpskih njiva i preduzeća hrvatima. Baš kao i na uvozu hrvatskog smeća od hrane u Srbiju. SNS je zločinačka organizacija koja radi na uništenju Srba i Srbije pog vodstvom žvalavog ko to ne vidi taj je slep a narod ćuti. Hrvati brane svoje zločince zato su Gotovina, Čermak i Markač heroji a svi Srbi zločinci samo glavu u pesak kukavuce.http://net.hr/danas/hrvatska/sjednica-hrvatskog-sabora-zapocela-izjavom-o-haskoj-presudi-ona-ne-uvazava-povijesnu-istinu-cinjenice-i-dokaze-te-je-kao-takva-nepravedna-i-neprihvatljiva/ Šiftari su obranili svoje a muslimani svoje zločince samo su srpske kukavice dozvolile da se od naših heroja načine kukavuce. Vučiću srpski izdajniče i prodana dušo jel vidiš kako je hrvatska vlada i narod skočio na noge svi kao jedan da obrane svoje zločince iz herceg -bosne . A ti izdajniče i kukavički srpski narod ni okom niste trepnuli na osudu srpskog heroja Mladića. Danima ide iz hrvatske ludilo kako Mladić i nakon doživotne nije dovoljno osuđen a Srbija i Srbi kukavički ćute kao i uvek.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime