Sonja Lapatanov – večiti putnik

1
3263

Sonja LapatanovSvetska putnica Sonja Lapatanov, baletska umetnica i proslavljeni koreograf, proputovala preko 100 zemalja sveta. Bogata je biografija ove naše svetske putnice.Nakon izuzetnih knjiga putopisa: U skutima Himalaja, Rajska ostrva , Mama Afrika, Mundo Maja, ovih dana završila je petu knjigu Mlečni put okeana. Sa kratkim prekidima, pisana je dve godine, i prva je knjiga putopisne proze jedne srpske autorke, koja, u duhu večitog putnika, znatiželjnog pustolova i neumornog pisca, daruje čitaocima i putnicima, uzbudljive događaje i iskustva sa putovanja po prijateljskoj Indoneziji. U razgovoru za “Korene” Sonja tvrdi da je ovom knjigom želela da pošalje poruku ne samo avanturistima i zaljubljenicima u nepoznato, već i novim generacijama mladih globtrotera iz Srbije, da je Indonezija zemlja koju je nemoguće preskočiti, jer je njen geografski položaj između Indije, Pacifika, Kine, Japana i Australije čini nezaobilaznom destinacijom.

Vaša životna priča je sve samo ne obična, od porekla i detinjstva, preko putovanja i poznanstava, do obrazovanja i karijere.

Moja životna priča stala bi u sedam života. Rođena sam u Bitolju u Jugoslaviji, od roditelja pripadnika dva velika naroda, nemačkog sa mamine i ruskog sa tatine strane, a među precima skoro da nemam dva rođaka iste nacionalnosti. Živela sam u Nemačkoj, Sovjetskom savezu, na Hvaru i Beogradu, u kome sam čvrsto usidrena. Izmešala se u mojim venama krv raznih naroda, koji su migrirali sa jednog, na drugi kraj sveta. Imala sam bezbrižno i srećno detinjstvo, kuća je uvek bila puna gostiju, roditelji su me lepo vaspitali, naučili svetskim jezicima, bontonu, ljubavi prema čitanju, umetnosti i životinjama i medicini koju nisam studirala, čime sam prekinula porodičnu tradiciju. Moji su bili lekari, dermatovenerolozi, a ja sam se otisnula u umetnost i to u najlepšu, ali i najtežu, u klasičan balet. Tako sam iako to nije ništa neobično za Ruse, a ni za Nemce, da se bave umetnošću, jedina umetnica u mojoj porodici. Ljubav prema putovanjima i migriranju u prostoru, kod mene postoji od ranog detinjstva, a sastavni deo toga su poznanstva koja sam sklapala gde god da sam boravila. Nabrajanje onih koje sam upoznala tokom života, trajalo bi u nedoegled. Što se tiče karijere, bila je uspešna i plodonosna, u prilog čemu govore dela, aplauzi, kao i pohvale, strukovne i društvene nagrade, koje sam dobila i kojih će sigurno još biti.

Da Vas podsetimo:  Koliko za Šolcovu Nemačku Srbija treba da bude smanjena i slaba?

Ovih dana promovišete novu knjigu „Mlečni put okeana“, odakle ideja za nastanak ovog dela?

Kniga je nastala na predlog Njegove Ekselencije Semuela Samsona, ambasadora Republike Indonezije u Srbiji. Pre odlaska u Indoneziju, 2011. godine, srela sam se sa njim u ambasadi Republike Indonezije zajedno sa ostalim saputnicima, jer je ambasador želeo da upozna grupu koja će posetiti njegovu zemlju. Tada sam ambasadoru obećala da ću svoje doživljaje i utiske, opisati i objaviti u svojim putopisnim reportažama. A zašto ne u knjizi, zapitao je ambasador. Tako je nastala moja nova knjiga putopisne proze.

Vrlo interesantno je da će knjiga biti prevedena na bahasa i engleski jezik.

Da, knjiga će biti prevedena na indonežanski bahasa i engleski jezik, što meni kao autoru, predstavlja posebnu čast i zadovoljstvo. To će biti prilika da čitaoci koji govore tim jezicima pročitati moju knjigu i da će moći kao i oni koji već poznaju Indoneziju, pa i sami Indonežani, kroz nju, neke delove najvećeg arhipelaga na svetu, prepoznati, bolje upoznati, ili tek pronaći. Nadam se da će ova knjiga, kao i prethodne četiri, pobuditi radoznalost među čitaocima i da će svet jednog dana dobiti neke nove svetske putnike, avanturiste i pustolove.

mlecni put1

Ovo nije vaše prvo putopisno delo,volite da putujete a sa tih putovanja uvek nastane nova knjiga.

„Mlečni put okeana“, je moja peta knjiga putopisne proze, i posvećena je Indoneziji. Pređašnje knjige „U skutima Himalaja“, „Rajska ostrva“, „Mama Afrika“ i „Mundo Maya“, odnose se na određene delove naše planete; Himalaje i Indokinu, Afriku i Centralnu Ameriku, dok knjiga o ostrvima opisuje mnoga ostrva koja su rasuta po morima i okeanima i zbilja su rajska.

Bili ste uspešna balerina, sad se taj uspeh nastavlja kroz knjizevna dela. Zašto ste čekali toliko dugo da napišete svoju prvu knjigu.

Da Vas podsetimo:  U rudniku Soko većina poginulih i povređenih rudara iz Aleksinca

mlecni putDok sam se aktivno bavila klasičnim baletom, a kasnije koreografijom, nisam imala vremena za bavljenje drugim aktivnostima. To su poslovi koji iziskuju posvećenost i odricanje. Neke druge aktivnosti bi me dodatno iscrpljivale, jer ja kada radim, radim ozbiljno, a ne polovično. Pisanjem putopisa a kasnije i knjiga, počela sam da se bavim kada se u mojoj karijeri pojavio prazan hod. Nisam mogla da sedim besposlena, pa sam probudila svoj talenat za pisanje koji je samo čekao da ga aktiviram. 1995 godine, počela sam da pišem putopise za relevantne novine i časopise, a 2006, izašla je iz štampe moja prva knjiga putopisne proze, „U skutima Himalaja“, koja je prevedena i na Brajevu azbuku. I tako do sada, svake druge godine, na svetlost dana izlazi po jedna nova knjiga. Nadam se da će se takva dinamika nastaviti, jer imam još mnogo putopisa koji čekaju svoj red za objavljivanje.

Kada sad pogledate unazad da li vam je žao što niste ranije počeli da pišete i stvarate ovako uspešne knjige.

Nije mi žao, jer je sve došlo u svoje vreme. Ja i dalje napredujem, nisam stala, niti se saplićem. Na ovaj način se odužujem za sva društvena i strukovna priznanja, a mnogo ih je, koja sam dobila tokom svoje karijere, kao i svima koji me poštuju i cene. U međuvremenu od strastvenog putnika i pisca reportera, postala sam uspešna i čitana autorka. Svojim izuzetnim knjigama putopisa, uspela sam da se popnem u sam vrh najčitanijih knjiga izdavačke kuće „Dereta“, u prilog čemu govore rasprodati tiraži i veliko interesovanje čitalaca za žanr koji zastupam.

Dosta ste proputovali i obišli do sada, šta je na vas ostavilo najveći utisak.

Koja je sledeća destinacija Sonje Lapatanov?

Da Vas podsetimo:  Više od trećine niških studenata želi da ode iz zemlje, najmotivisaniji za to studenti medicine

Ja sam građanka sveta i volim svaki kutak naše „plave planete“. Svako putovanje na mene ostavlja utisak i urezuje se u pamćenje. Zato mi je žao što čovek planetu svakodnevno povređuje i što je sistematsko uništavanje prirodnih resursa za nju postalo neizdrživo. Njen revolt je sve jači i burniji. Počela je da uzvraća i to me plaši. Svi smo svedoci klimatskih promena, poplava, zemljotresa, vulkanskih erupcija…Putovanje na koje se spremam i kome se posebno radujem je Južna Etiopija i Sudan.

Koreni

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

1 KOMENTAR

  1. Poshtovana umetnice ! Chitala sam u novimama o Vama ,chula sam medzutim otvorila sam na internetu i opshirnije sam upoznala Vashu biografiju i odushevila sam se Vashom umetnoshcu Vi ste bila uspeshna i cenjena balerina,pisateljica i poznavalac svetskih kultura i obichaje koje ste opisali u Vashim delima koje chi nadam se i prochitati Ja sam lekar spec Pneumoftiziolog,suprug spec Radiolog i imamo sina koji je zavrshio med fak.u Beogradi i momentalno na specijalizaciji iz radiologije Rodzena sam u Bitolju (tata iz Bitolja,a mama Bosanka) s tim shto su i Vashi roditelji bili lekari dobila sam volju da Vam se javim Poshto ste uvek na putovanju ja bih Vas pozvala da nam dodzete u Makedoniju ,U bitolju i u Kochanima gde momentalno zhivimo Sin nam je u beogradu Izvolite !Bilo bi nam drago da Vas dochekamo Srdachan pozdrav

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime