Soroševi leminzi- sitni glodari iz porodice hrčkova čoporativno nagrnuli u SANU

3
1012

Izborna trka za ulazak u SANU uz agitaciju, spinovanje, pijačnu  trgovinu, podmetanja i potkupljivanje je u punom jeku

  • Stevan Pilipović poslednjih meseci kao sivonja gura, i nasrće da progura, svoje regionalne kandidate (Niš i Novi Sad) koristeći mekoću i neodlučnost Odeljenja za matematiku, fiziku i geo nauke. On igra na galamu i buku, ne bez svesrdne podrške Vladimira S. Kostića (sa kojim je očigledno PROMIS- tikve sadio).
  • Trenutno je i predsednik novosadskog ogranka SANU pa i tim položajem može da pritiska i ucenjuje vođstvo SANU prilikom izbora novih članova, jer bi se mogi pokvariti odnosi sa Pokrajinom. A Pokrajina je Pilipović sa mnoštvom funkcija sve do EU
  • Primer pristrasnosti: akadamik Stevan Pilipović, doskorašnji predsednik Naučnog saveta Fonda za nauku Srbije sa Prirodno matematičkog fakulteta Novom Sadu, je dodelio čak 7 (sedam) PROMIS  projekata sopstvenom fakultetu u vrednosti od oko milion evra.Na žalost, niko od «mladih» dobitnika projekata, po mom mišljenju, nije zaslužio da dobije tolike pare. I one su bačene uludo!

Piše: Filip Rake Vukajlović, naučni savetnik Instituta “Vinča” u penziji

Služeći se taktikom promovisanja neuspešnih iproblematičnihkandidata i pridruživanjem istih mnogo uspešnijim i kvalitetnijim članovima akademske zajednice, sa kojima se nadmeću u istoj trci za članstvo u SANU, a koji predsedniku SANU nisu od lične koristi, V. Kostić i ekipa oko njega biraju treće, rodbinski i interesno važnije, koje su imali na umu ( u planu) za prijem u SANU od samog početka.”

Poštovani akademici SANU,

Obraćam vam se povodom redovnog izbornog ciklusa krajem ove godine za nove članove SANU sa jedinom željom da, u skladu sa svojim mogućnostima i znanjem, pomognem da se otkriju neregularnosti koje su ovaj posao do sada pratile i da na taj način, bar zericu, doprinesem da se SANU zaštiti od najezde „soroševskih leminga“ (sitni glodari iz porodice hrčkova)  koji su čoporom nagrnuli u Akademiju.

Grupe kandidata se pojavljuju u medijima i za njih se lobira kao da se biraju ministri, svako od njih pripada određenim interesnim grupama u SANU koji ih  reklamiraju, preporučuju, agituju za njih…
G. Marković, M. Tabački, M. Šešić Dragičević, D Mijač su takođe kandidati za ulazak u SANU, neki ih hvale, drugi kude i kritikuju…Upućeniji u izbore iz same Akademije kažu da je u pitanju prava trgovina, da se vrše “žrtvovanja” kandidata, upućuju ucene, prave  truli kompromisi…

‘Hrabrost’ da se odlučim na ovakav, naizgled neskroman, postupak dao mi je osećaj koji sam stekao prateći rad Akademije poslednjih pet godina, da časni ljudi u njoj, a nije ih mali broj, zaziru od javnog i iskrenog iznošenja svojih stavova koji su suprotni stavovima i akcijama koje nameću čelnici iz Izvršnog odbora i Predsedništva SANU čije delovanje bi se moglo karakterisati kao: Hajdučko, potajničko i čak pučističko (Odeljenje društvenih nauka). U takvom ponašanju prednjači četvorka: Vladimir S. Kostić, Zoran V. Popović, Stevan Pilipović i Kosta Čavoški (svaka sličnost sa Četvoročlanom bandom vođa kineske  Velike proleterske kulturne revolucije je slučajna, osim možda nedovoljne pismenosti akademika Stevana Pilipovića).

Da Vas podsetimo:  DIREKTIVA ZAPADA – SVAĐAJ
Moćni interesni tandem V. Kostić – S. Pilipović  glavni su  kalkulatori u izborima u SANU

Kako drukčije objasniti da je kao novi-stari kandidat za člana Naučnog saveta Fonda za nauku Srbije ponovo predložen i izabran baš 72-godišnji Stevan Pilipović (tajno, jer od Odeljenja SANU nije traženo da daju svoje predloge za to sinekurno mesto). On je kao prethodni predsednik Naučnog saveta Fonda jedan od najodgovornijih za nepravilnosti, nepodopštine, sukob interesa, korupciju… koje su se dogodile u vezi sa PROMIS konkursom i dodelom projekata navodno mladim istraživačima na početku karijere.

ČUDO OD NAUČNIKA: Pilipović će verovatno uskoro da razvija i nauku u Evropi, a i šire, kao nekada britanska hidra

Znajući da mnogi akademici vole da prećute ono loše što se o njima piše i govori citiraću opet knjigu: PROMISk-19: TEŠKE PARE za LAKU NAUKU (Filip Rake, Beograd 2020, https://zenodo.org/record/4394494) (str. 114):

“Čim sam pogledao spisak „dobitnih“ projekata shvatio sam da se ponavlja teška anomalija o kojoj sam pisao u vezi s dobitnicima tzv. evropskih projekata sredinom 2015. godine. Prava „sibirska magnetna anomalija“ se ogleda u neverovatno velikom broju odobrenih projekata koji odlaze u Novi Sad. Počevši odatle i od mogućih, neposrednih i posrednih, veza između članova upravljačkih tela Fonda i dobitnika projekata, došao sam do solidnog broja nelogičnosti koje, po meni, ukazuju na ozbiljnu pristrasnost prilikom odlučivanja. Za tačniju procenu stepena krivice pojedinaca i grupa u procesu takvog odlučivanja potrebno je, i neophodno, imati spisak svih učesnika na „dobitnim“ projektima i spisak svih recenzenata (nije obavezno da se objavi spisak recenzenata po projektima, dovoljno je i obavezno dati celokupan spisak s podacima o pripadnosti-afilijaciji)…”

CRNA RUKA KORUPCIJE: Koruptivni poslovi cvetaju srpskom naukom i akadamskom zajednicom: sve je na prodaju, ispiti, diplome, doktorati, zvanja, stručni i naučni radovi. Znanje više nije potrebno – samo novci!

“Ako razmotritmo spisak slavodobitnika sa Prirodno matematičkog fakuleta Univerziteta u Novom Sadu, sa koga dolazi predsednik Naučnog saveta Fonda akademik SANU Stevan Pilipović koji je dodeljivao projekte, videćemo da je tamo otišlo 7 (sedam) PROMIS  projekata u vrednosti od bezmalo milion evraNiko od dobitnika projekata, po mom mišljenju, nije zaslužio da dobije tolike pare. Primera radi, Institut “Vinča” je dobio 1 (jedan projekat) od oko dvesta hiljada evra.”

Da Vas podsetimo:  Albanizacija i kosovizacija SPC
Visoke funkcije i uticajna zvanja opsesija matematičara

U vezi sa ovim ponovnim izborom Pilipovića obratio sam se 23. 05. 2021. godine državnom sekretaru prof. Marijani Dukić Mijatović pismom, iz koga ću citirati neke delove:

Poštovana Marijana Dukić Mijatović,

Začudilo me je kad sam video da je akademik Stevan Pilipović ponovo izabran u Naučni savet Fonda za nauku (umesto da bude procesuiran zbog onoga što je radio oko PROMIS poziva). Proverom sam utvrdio da ga je Predsedništvo SANU oktroisalo u to telo bez konsultacije sa Odeljenjima SANU.

Ono zbog čega Vas uznemiravam je činjenica da su me neki akademici obavestili da je Pilipović kandidat SANU i za Nacionalni savet za naučno tehnološki razvoj.  Poštovana Marijana Dukić Mijatović, žao mi je što će Vam možda izgledati da  se bavim glasinama, ali ovo su mi rekli veoma ozbiljni ljudi. Bilo bi strašno, a za Vas i opasno, da ovakav primerak bude izabran na tako odgovorno (i k tome jako dobro plaćeno)  mesto.

Na dan izbora novih članova u novembru u SANU
pašće sve maske i otkriće se zakulisne radnje

Iz tog, a i iz nekih mojih ličnih nematerijalnih razloga, bih Vas molio da mi odgovorite na pitanje: Da li akademik Stevan Pilipović funcioniše kao kandidat SANU za Nacionalni savet za naučno tehlološki razvoj? Možda još uvek nije kasno da sprečimo mogući skori skandal… “.

Ostaće tajna da li sam dobio odgovor na ovo direktno pitanje. A, časni akademici bi i sami mogli da postave to pitanje svom Izvršnom odboru.

Ostaje li Promis pljačka nekažnjena

Stevan Pilipović poslednjih meseci kao sivonja gura, i nasrće da progura, svoje regionalne kandidate (Niš i Novi Sad) koristeći  mekoću i neodlučnost Odeljenja za matematiku, fiziku i geo nauke koje ga nedovoljno urazumljuje, a on igra na galamu i buku, ne bez svesrdne podrške Vladimira S. Kostića sa kojim je očigledno PROMIS- tikve sadio.

Da Vas podsetimo:  Ministarstvo ignorisalo upozorenja uzbunjivača na nezakonitosti zbog kojih je veslačima Srbije zabranjen odlazak na Olimpijadu

Da to opet nisu u pitanju neka data OBEĆANJA i zaklinjanja-BESE? Da sam na Piliopovićevom mestu, ja bih rezonovao otprilike ovako: provukoh se za PROMIS bez krivične odgovornosti, a ako sada ubacim još nekoliko “svojih konja” u start izbornu mašinu da potrče zajedno sa “grlima” Vladimira  Kostića i u mrtvoj trci prođu kroz cilj, eto od mene budućeg predsednika SANU (pa onda kao Nikola Hajdin).

Dokle sežu pipci Kostića i Pilipovića videće se na osnovu izbora “soroševskih” kandidata u novembru u SANU

Taktika koja je opisana na početku ovog pisma masnim slovima se očigledno primenjuje u tandemu Pilipović-Kostić (predsednik). A matematičari za koje lobira Pilipović, su slično “zapakovani”, ne bi li prošao glavni Pilipovićev kandidat (a možda i dva).

Što se moje malenkosti tiče, Stevan Pilipović nikada nije trebalo da prođe i bude izabran u SANU. U to sam se uverio kad mi je u toku prošle godine od njega, povodom pisanja u vezi sa PROMIS-pljačkom uputio dva po formi i sadržini nepismena mejla (kojih bi se postideli i gimnazijski đaci iz naše mladosti). Na ozbiljne optužbe na njegov račun odgovorio je samo “da nije bilo nikakve korupcije” i “da je nauka njegov jedini interes”. Takođe mi se požali da mu to nije lako,  ali da se tome maksimalno posvećuje. Ne propustivši da me uputi na svoj sajt u SANU (posebno deo u  Ogranku SANU u Novom Sadu).

Pilipović je opet na izvoru gde se deli 24 miliona evra, u Fondu za nauku Srbije, u projektu Ideje

Sajt pogledah i zaključih da kupus na plodnim matematičkim poljima Srpske Vojvodine preuspeva, samo čuh da posle kišeljenja ne traje dugo-brzo počne da cmoljavi. Ozbiljnija provera kod pravih matematičara mi je pokazala da je Pilipovićeva plodnost bez ikakvih dubljih rezultata, a ja takvu plodnost, slično njima,

p r e z i r e m!

Izvor: Između sna i jave

3 KOMENTARA

  1. Svima njima cast izuzecima akademija sluzi da se dokopaju titula i karijere a struke tu nema i nauke ni od korova.Dovoljno je videti na kom je nivou neurologija u drzavi a predsednik je neurolog kad treba da urade lumbalnu punkciju sto se uci na soecijalizaciji oni zaustavljaju saobracaj .

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime