Sotirovski potvrdila navode funkcionera – dogovor je da „Južnim vestima“ ne odgovaraju na pitanja

1
230


Na više desetina pitanja i tema građani nisu dobili odgovore, jer nadležne službe i funkcioneri ne odgovaraju Južnim vestima koje su pitanja prosledile, a da ćutanje ipak ne važi za sve objašnjava gradonačelnica Dragana Sotirovski. „Mediji koji komentarišu naše odgovore neće dobijati odgovore ubuduće“, kaže Sotirovski i objašnjava da to važi pre svega za pisane medije i portale, a da će odgovore slati tamo gde se čuju. Ostale, gde je ubrojala Južne vesti, optužuje za manipulaciju.

Južne vesti se često suočavaju sa ćutanjem nadležnih na pitanja građana, ali je to postalo izraženo poslednjih meseci pa su ostala otvorena pitanja o brojnim temama – epidemiji i zdravlju ljudi, sakupljanju smeća na deponijama, krpljenju udarnih rupa, ali ćute i o kvalitetu vazduha u Nišu, javnom osvetljenju poverenom privatniku ili o tome ko je sve zaposlen u gradskoj kući.

Novinarka Južnih vesti je zato danas na događaju, gde je gradonačelnica pozvala medije na punkt za vakcinaciju, pitala Draganu Sotirovski zašto ni iz njenog Kabineta, ali ni od gradskih funkcionera i nadležnih službi nema odgovara na pitanja koje novinari ovog portala postavljaju u ime građana i da li je to uobičajena praksa za sve medije u Nišu.

To nije uobičajena praksa, uobičajena praksa je za one medije koji naše odgovore zloupotrebljavaju, odnosno izvlače iz konteksta. Prenose pogrešno ono što je najvažnije, izvlačeći upravo iz konteksta i zbog toga što komentarišete u tekstovima, odnosno oni mediji koji komentarišu naše odgovore neće dobijati odgovore ubuduće – navela je Sotirovski.

Iako kaže da to ne važi samo za Južne vesti, već za sve medije, osim za elektronske u kojima se čuje ono što izgovaraju i to ne može drugačije da se izmontira, nije pomenula na koje još konkretno medije se njihovo ćutanje odnosi.

Da Vas podsetimo:  Ljubica i javni interes

Ali jeste priznala da to nije slučajno, već dogovoreno.

Dakle, to pre svega važi za portale i za pisane medije, to smo odlučili i tako će ubuduće biti. Nadam se da ste me razumeli. Dakle, ako naše odgovore koje dobijate izvrćete i ono što smo mi vama poslali se ne slaže sa onim što vi objavljujete, izvlačite iz konteksta, to nije novinarstvo. To treba da vas nauče, da to nije novinarstvo – objasnila je gradonačelnica.

Kao bivša novinarka, a sada najviša funkcionerka u gradu, Sotirovski je osim lekcije o tome šta je novinarstvo rekla i da je razlog što na pitanja ne odgovaraju taj da ne bi bili na sudu sa Južnim vestima.

Zašto bi se između ostalog nalazili na sudu sa vama zbog takvih stvari. Možda i treba, ne samo vama nego medijima koji se time bave, manipulišu informacijama, pre svega prema građanstvu. Možda i treba neka sudska presuda odnosno sudski postupak, pa da, što bi se reklo, sve to što naplatimo damo u humanitarne svrhe – navela je Sotirovski.

Objasnila je za kraj i kada novinari mogu da očekuju odgovore na pitanja koja postavljaju u ime građana.

Onog trenutka, a to važi i sada za ovaj tekst, kada prestanete da, ne samo vi nego mediji uopšte, zato se obraćam svima u množini, manipulišete informacijama, da izvlačite iz konteksta i ono što je najvažnije da komentarišete odgovore u svojim tekstovima, dobićete odgovore kako valja – zaključila je gradonačelnica.

U audio snimku možete čuti i kompletnu izjavu i objašnjenje gradonačelnice – zašto građani na najčitanijem portalu na jugu Srbije ne mogu da dobiju zvanične odgovore na pitanja o važnim temama.

Koje teme nadležni ignorišu poslednjih meseci?

Novinar Aleksandar Stankov je od nadležnih pokušao da dobije informacije o najavljenom javno-privatnom partnerstvu za osvetljenje, poslu vrednom oko 1,6 milijardi za narednih 15 godina održavanja ulične rasvete u Nišu, za koji ugovor još nije potpisan.

Prvo su iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj tražili zvaničan zahtev, iako sam ja tražio samo osnovne informacije, ali ni na zvaničan zahtev nisu odgovorili, tako da sada ide žalba. O istoj temi kontaktirao sam i gradskog većnika Miroslava Đokića koji je tražio SMS, ali se više nije javio ni odgovorio – navodi Stankov.

Takođe su prećutali odgovore na pitanja o sportskim klubovima u Nišu. Iz Uprave za društvene delatnosti nije dobio odgovore, kao ni iz 3 niške opštine na pitanja o budžetu, a iz Građevinske inspekcije su ga upućivali na Kabinet, gde najglasnije ćute. Informacije o zapošljavanjima u gradu su u proceduri po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja.

Da Vas podsetimo:  Kako Zapad oblikuje svest Srpkinja putem interneta

I novinarku Tamaru Tasić su više puta oni koji su nadležni za teme kojima se bavi, poput situacije u vrtićima, pitanja o „kovid žurkama“ i njihovim kontrolama, upućivali na Kabinet i gradonačelnicu, a kaže da odgovore nije dobila ni od zamenice gradonačelnice Dušice Davidović, koja je ranije odgovara na pitanja Južnih vesti. Pre „dogovora“ odgovarao je i većnik Miroslav Đokić, pa je prestao.

I Đokić je započeo praksu ćutanja o važnim temama, ali i o stanju na putevima koja su mu nekoliko puta upućena kao šefu Zimske službe.

Novinar Nikola Mitić se svakodnevno bavi komunalnim problemima koje građani prijavljuju preko aplikacije „Prijavi problem“, ali i on kaže da poslednjih meseci ima problema sa tim da građanima prenese odgovore nadležnih.

Pitanja sam Direkciji za izgradnju slao najčešće zbog rupa na uliacama, ali i pitanja kada će neke ulice, od kojih neke nisu asfaltirane 35 godina, da dobiju asfalt. Pitao sam i za sanaciju blatnjavih ulica, tj. ulica na kojima se stvaraju blato, bare i mala jezera, kao i za Dimitrija Tucovića, koja se već duže radi, a saobraćaj ide samo jednom trakom. Ni na jedno pitanje nisu odgovorili – svedoči Mitić.

Novinarka Jovana Adamović je najčešće bila uskraćena za odgovore o kvalitetu vazduha u Nišu, koji je svake zime sve zagađeniji. Članica Gradskog veća u ostavci Sonja Milojković je uvek tražila da pitanja o tome dobije preko Kabineta gradonačelnice, a iako je nekoliko puta novinarima rekla da je odgovor napisala i da treba da im stigne, to se nikad nije desilo.

Ni energetski menadžer Bojan Gajić nije mogao da razgovara sa novinarima, iako su dva puta tražili saglasnost za to, a i on sam je pitao za „dozvolu“ službu gradonačelnice, ali mu je rečeno da ne može da razgovara sa novinarima Južnih vesti.

Više tema kada je reč o bezbednosti saobraćaja nadležni su takođe prećutali, kao i više pitanja o rekonstrukciji Trga kralja Milana.

Da Vas podsetimo:  Solidarno do odgovornog novinarstva

Izvor: Južne vesti

1 KOMENTAR

  1. Čitajući skoro svaku objavljenu vest zapazio sam nekoliko izvora na primer Peščanik, Južne vesti i dr.. Ono što je zajedničko za njih da su manje više ostrašćeni i da spekulišu sa činjenicama, na zlonameran nacin, i na taj način prozvode (montiraju) željenu atmosferu u drustvu. Maliciozno , ali u božjoj bašti i za njih ima mesta. Sami sebe deplasiraju na taj način, kao što radi Jelena Milić (lobista za NATO). Ona je svojim ponašanjem sama anti reklama NATO.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime