Spaljeni dokumenti i dokazi o kršenju zakona u niškoj Komunalnoj miliciji

0
953
Foto: printscreen (Juzne vesti)

Da su kontrolori gradskog prevoza godinama lične podatke građana odavali telefonom Komunalnoj miliciji, što je suprotno zakonu, utvrdio je Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti nakon nadzora. Da dokumenata u kojima je sve registrovano više nema tvrdi uzbunjivač Aleksandar Todorovski i kaže da su spaljeni, takođe mimo zakona.

Todorovski, inače i sam komunalni milicajac, svoje tvrdnje dokumentuje fotografijama na kojima se jasno vidi kako gori “Evidencija izdatih podataka lica na usmeni zahtev kontrolora JGPP”.

Originali dokumenata su najverovatnije po nalogu načelnika Komunalne milicije Milana Đorđevića spaljeni na gradskoj deponiji, a zadatak je sprovela koleginica komunalni milicajac. Postoji zakonski osnov kako se i zašto uništava dokumentacija, a ova dokumentacija je bila u inspekcijskom nadzoru. To je znao i Đorđević i bilo kakvo iznošenje predstavlja krivično delo, a kamoli spaljivanje i uništavanje službenih dokumenata – priča Todorovski.

U kancelariji Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti kažu da su nišku Komunalnu policiju kontrolisali 7. novembra ove godine i da su tada imali uvid u sada već spaljenu dokumentaciju.

Tada su, kažu i utvrdili da zakon nije u potpunosti ispoštovan.

U postupku nadzora, u vezi sa obradom predmetnih podataka i utvrđenim nepravilnostima, Poverenik priprema izricanje korektivne mere propisane članom 79. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti – kažu u Kancelariji Poverenika.

“Korektivne mere” mogu da budu i obično upozorenje, ali i oduzimanje sertifikata, izricanje opomene ili novčane kazne na osnovu prekršajne prijave. Konačna odluka je na samom Povereniku.

Prema svedočenja učesnika u celom postupku koji je bio pod kontrolom, podaci su odavani tako što su kontrolori zvali centralu Komunalne milicije i tražili lične podatke građanina ili građanke koji su bili zatečeni u autobusu bez karte. Nekada samo na osnovu imena i prezimena, nekada su imali i koji podatak više.

Da Vas podsetimo:  ZLOČINI HRVATA U SREMU! 50 hiljada ubijenih – ZABORAVLJENO u ime bratstva i jedinstva!

Todorovski kaže da je to apsolutno nedozvoljeno i da je reč o krivičnom delu.

Osnova zakonskog za to nema. Kome su sve odavani lični podaci građana telefonom i gde su sve te informacije curele to će, ja se nadam, nadležni organi da utvrde. Komunalni milicajac može da legitimiše lice, a ukoliko ono nema lični dokument on mora da ga odvede u policijsku stanicu. Nikakvo davanje podataka telefonom – kaže Todorovski.

Inspekcijski nadzor Poverenika nije konstatovao da je dokumentacija spaljena, jer se i na slikama vidi da su evidencioni listovi i druga dokumentacija goreli 23. decembra prošle godine, dok je kontrola izvršena početkom novembra.

Poverenik nije upoznat da je predmetna evidencija naknadno uništavana od strane pripadnika Komunalne milicije, ali su ovlašćena lica Poverenika, prilikom inspekcijskog nadzora, utvrdila sve činjenice i informacije iz navedene Evidencije potrebne za dalje vođenje postupka – pojašnjavaju.

Načelnik Komunalne milicije Milan Đorđević nije odgovorio na novinarska pitanja u vezi sa ovim događajem i tako je nastavio tradiciju ćutanja.

On nije odgovorio ni na pitanja o eventualnoj zloupotrebi službenog vozila, a ni zašto Komunalni milicajci dežuraju 24 časa na parkingu “Novog Niša”.

A. Stankov
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime