Špigl: Nemačka je kolonija Amerike

0
832

Nemačka je najvažnija teritorija za dislokaciju odeljenja američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) – objavio je uticajni nemački nedeljnik Spiegel, na osnovu novih dokumenata dobijenih od bivšeg saradnika američkih specijalnih službi Edvarda Snoudena.

Prema tim dokumentima, agenti NSA po celoj Nemačkoj prikupljaju i proveravaju informacije.Nemački nedeljnik, sa svoje strane, posebno je naglasio da će objavljivanje ovog Snoudenovog „nemačkog dosijea” biti od koristi za vladu Angele Merkel koja je od američkih partnera dosad bezuspešno tražila razjašnjenja povodom špijunaže na svojoj teritoriji.

germany-nsa-surveillance-leak-.si_„Ovo je razlog što su službe bezbednosti i političari već zamolili Spiegel da im omogućimo da pogledaju te dokumente” – objavio je nemački list, ukazavši da sve što je u dosijeu objavljuje integralno, sa izostavljanjem jedino imena, elektronskih adresa, brojeva telefona i nekih drugih podataka.

Spiegel, pored ostalog, objavljuje i takozvane spiskove Sigad (Signal Intelligence Activity Designator). Tako se na jeziku NSA nazivaju tačke za „tehničku proveru prikupljenih informacija”.

Iz tih tačaka se „informacije dalje usmeravaju prema bazama podataka NSA”.

Prema Snoudenovom „nemačkom dosijeu”, tokom proteklih decenija NSA je na teritoriji Nemačke imala (ili još ima) oko 150 takvih „tačaka”. Samo u Berlinu ima ih – 12.

Mnoge od tih „tačaka” više ne funkcionišu . Sudbina najmanje 12 je nejasna jer je moguće i da funkcionišu i da su „uspavane”.

U dokumentima koje Spiegel objavljuje, detaljno se opisuje saradnja NSA sa nemačkim specijalnim službama, uključujući i BND. Iz njih je potpuno jasno da NSA i nemačke službe međusobno razmenjuju informacije, da organizuju zajedničku obuku i razmenu softverskih programa namenjenih špijunaži.

intermagazin

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime