Spirala mržnje se penje u vis i niko ne zna gde će eksplodirati

1
940
Foto: montaža

Hrvati prebili Srbe koji su gledali utakmicu između Crvene Zvezde i Jang Bojsa u nekom kafiću u okolini Knina. U Splitu, navijači „Hajduka“ skandirali „Srbe na vrbe“ i isticali transparent na kome je pisalo „Dogodine bez Vojvodine“ kao odgovor na transparant navijača „Partizana“ – „Dogodine u Kninu“. Na utakmici između Rijeke i Dinama, na „Maksimiru“ se iz sveg glasa pevalo „Šugava Rijeko, puna si Srba. Ne brini, Rijeko, ima još vrba“.

Primera šovinizma i recidiva ustaštva, dakle fašizma u Hrvatskoj ima na pretek, naročito u navijačkom miljeu. To bi jednim imenom najbolje opisali – primeri gluposti. Ali i mi konja za trku imamo. Ispred zvezdinog stadiona osvanuo je, ni manje ni više, nego tenk. Doduše, rashodovan i nije u bojevoj spremnosti ali ipak je pravi, pravcati tenk. Za proslave pobede, tu je vojni tranporter za slavljeničku vožnju po ulicama Beograda.

Najvatreniji  navijači su oduševljeni, pristojan svet zgranut. „Da li je ovo moguće!?“ pitaju se i očekuju reakciju neke vlasti. Reakcija je stigla ali bolje da nije.

„Ispred stadiona Crvene zvezde nije parkiran tenk, već maketa tenka“ izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

„U sadašnjem stanju, tenk je maketa i muzejski eksponat“ izjavio je portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije major Milan Gujanica

„Kome smetaju tenk i transporter i šlemovi?“ zapitao se generalni direktor FK Crvena Zvezda Zvezdan Terzić.

Postavljanje tenka je naravno podržao i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

A setimo se, u bivšoj Jugoslaviji prvo je „puklo“ na utakmici Dinamo-Zvezda na Maksimiru. Ta neodigrana utakmica je najavila buduća dešavanja, odnosno rat  u zemlji. Sada, skoro 20 godina posle tog događaja ponovo se raspiruju strasti, u sport se unosi simboli rata i ratnih stradanja iz devedesetih. Ono što je neverovatno je da ima toliko ljudi koji to podržavaju, i još strašnije je da je odgovor vlasti na taj nemi govor mržnje tako nemušt.

Da li osuda i prava reakcija vlasti izostala zbog straha od osipanja glasača ili jednostavno zbog straha od navijača. Jer podsetimo se, Aleksandar Vučić lično je još 2016.godine izjavio da država nema dovoljno snage za borbu protiv huligana iz redova navijača. Očigledno je da država ni 2019.godine nema dovoljno snage za tu borbu.

U međuvremenu, navijači Dinama su ispred Maksimira postavili traktor kao simbol iseljavanja Srba iz Hrvatske. „Delije“ verovatno već smišljaju neku novu glupost ne bi li „nadgornjali“ kolege navijače iz Hrvatske. I tako, spirala mržnje se penje u vis i niko ne zna gde će eksplodirati i kakve će posledice imati. Ništa novo na ovim prostorima. Deža vi – već viđeno.

Goca Savković

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime