Spomen obeležje srušeno po peti put

0
824

foto_vest__1480082420 Nepoznate osobe odnele su po peti put spomen obeležje nestalim srpskim novinarima, koje se nalazilo na putu Velika Hoča – Zočište, na mestu gde su nestali novinari poslednji put viđeni.

Prethodno su, krajem septembra ove godine, vandali pokušali da polome ploču na kojoj je na srpskom i albanskom jeziku pisalo: „Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari“. Tada u tome nisu uspeli.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije osuđuju ponovno rušenje ploče na mestu gde su 21. avgusta 1998. godine nestali novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić i traže od međunarodnih i kosovskih institucija da otkriju ko već peti put čini ovaj vandalizam.

Skrnavljenje mesta na kom su nestali novinari i rušenje ploče svaki put je prijavljeno policiji, ali počinioci nikada nisu otkriveni.

UNS i DNKiM ponovo traže od Euleksa i kosovske policije da konačno počnu da odgovorno rade svoj posao i obaveste javnost šta su preduzeli kako bi bili pronađeni i kažnjeni kidnaperi novinara.

Slavuj i Perenić su nestali kada su krenuli da urade reportažu o povratku otetih monaha u manastir

Zočište, skrenuli na pogrešan put i prešli na teritoruju koju je kontrolisala Oslobodilačka vojska Kosova.

Bili su u automobilu „zastava 128“ plave boje koji nikada nije pronađen.

UNS i DNKiM podsećaju da je posle nestanka Đura Slavuja i Ranka Perenića na Kosovu i Metohiji do 2005. godine nestalo i ubijeno sedam srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika.

Ljubomir Knežević, novinar prištinskog „Jedinstva“ i dopisnik „Politike“ otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Čičavica. Novinar i prevodilac Aleksandar Simović nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca.

Da Vas podsetimo:  Srpska neutralnost je i vid pomoći Rusiji, ali – pre svega i način da Srbi opstanu na Balkanu

Medijskog radnika Mila Buljevića otela je OVK 25. juna 1999. godine nedaleko od izbegličkog centra u Prištini. Novinar srpske redakcije Radio Kosova Marjan Melonaši nestao je u Prištini 9. septembra 2000. godine. Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine.

Među ubijenim novinarima na Kosovu i Metohiji su i novinari lista „Bota sot“ Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005). Ajeti je ubijen kod sela Bresalce nedaleko od Gnjilana. Ubijen je iz vozila u pokretu.

http://rtvpuls.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime