Sport je jedina privilegija – svih!

0
1173
Foto: Vlastimir Vujić

Stručni štab FK „Fehervar-Mola“, osvajača Kupa Mađarske u 2019. godini, posetio budimpeštansku Srpsku školu „Nikola Tesla“

„Kad kažemo fudbal, mislimo na sport u celini…! Za jedne je on ljubav, za druge muzika, treće – hobi kojem posvećuju najveći deo svog slobodnog vremena, četvrte – najvažnija sporedna stvar na svetu, pete – profesionalni posao (koji u sebi najčešće objedinjuje i sve četiri prethodno izrečene odlike)… – tako je potpisnik ovih redova (koji je bio organizator i animator skupa) – predstavio Marka Nikolića, šefa stručnog štaba i prvog trenera FK „Fehervar – Mola“ i njegova dva pomoćnika, Radoja Smiljanića (zaduženog za tehničku) i Gorana Basarića (odgovornog za fizičku pripremu tima) – učenicima budimpeštanske Srpske osnovne škole i gimnazije „Nikola Tesla“ (kojih je za tu privilegovanu priliku) u Auli bilo preko stotinu!) 12. novembra pred interaktivno tematsko druženje naslovljeno sa – „O sportu (fudbalu) od A do Š!

Foto: Vlastimir Vujić

Pod rukovodstvom ove, vrlo uspešne srpske trenerske trojke, tim iz Sekešfehervara je u 2018. godini osvojio državno prvenstvo Mađarske (i igrao u Grupnoj fazi Lige Evrope!), ove godine trijumfovao je u nacionalnom Kupu, a u sezoni koja je u toku (2019-2020) na čelu je Prve OTP lige Mađarske!

S obzirom da su pored srpskih osnovaca na druženju s gostima bili i „Teslini“ gimnazijalci-sportisti (i školski i klupski!), animator je gostima pripremio ciljani odabir pitanja.

Foto: Vlastimir Vujić

Prvo je glasilo – Šta je kriterijum za dobar rad u sportu, a zatim su se ređala i ostala – Kada sport (fudbal) prestaje da bude igra i postaje umetnost, Koje su sličnosti i razlike u fudbalu Srbije i Mađarske (imamo puno sličnosti istakli su gosti, ali i jednu razliku – Srbi su talentovaniji fudbaleri!) Šta obuhvata „skauting (ili „izviđanje“) koje tretira narednog rivala, ili prati igrača za kojeg je klub zainteresovan da ga dovede u svoje redove… U narednoj grupi pitanja izdvajamo: Gol i(li) Var tehnologija (sva trojica stručnjaka jedinstveni su bili u stavu da igri jedino pomaže Gol tehnologija!) , Crvena Zvezda, Partizan i Ferencvaroš ove sezone igraju u grupnim fazama elitne LEŠ i LE – Kome se od njih „smeši“ evropsko proleće i „nokaut“ faza (sva tri trenera tvrde da u poslednja dva kola, uprkos vrlo teškim rivalima, oba srpska i mađarski predstavnik imaju šanse da dočekaju proleće u Evropi (što bi oni iskreno i voleli!), a kada bi im neko ponudio da izaberu samo jednu od ovih ekipa za „prolaz“ – uglas su odgovorili – Partizan!)… Na kraju, na animatorovo pitanje – Šta će na taktičkom, tehničkom i motoričkom planu fudbalu doneti EP 2020 (čiji je Budimpešta jedan od 12 glavnih gradova-domaćina i u kojoj će se igrati tri meča Ce grupe i jedan Osmine finala) – sva trojica gostiju istakla su da ne očekuju posebne, već primenjene inovacije!… Jer sve fudbalske novine prvo se pojave u najačem klupskom takmičenju na svetu, a to je – Liga evropskih takmičenja. Zašto se baš u LEŠ prvo pojave? Iz jednog jedinog razloga, a on je – što u njemu igraju i rade najbolji fudbaleri i fudbalski treneri na planeti!…

Da Vas podsetimo:  Postsovjetska geopolitička realnost
Foto: Vlastimir Vujić

Gosti su potom vrlo strpljivo i ilustrativno odgovarali i na pitanja prisutnih učenika… Od onih najmlađih: Ko je bolji – Ronaldo ili Mesi ( sva trojica trenera bez dileme istakli su Ronalda), Sa koliko godina treba početi sa bavljenjem fudbalom, Do koje životne godine se mogu paralelno trenirati i igrati više sportova… Pa do pitanja gimnazijalaca-sportista – Kako premostiti psihološku barijeru između sportiste-amatera i profesionalnog sportiste(!), Da li akademsko obrazovanje i vrhunski sport mogu zajedno „ruku pod ruku“, Čija podrška na tom putu je najvažnija…?

Foto: Vlastimir Vujić

Nakon toga razmenjeni su pokloni. Domaćinima je uručena fudbalska zastavica i klupski dres i fudbalska lopta sa potpisima svih igrača „Fehervar-Mola“, dok su gostima uručene Monografije sa istorijatom obrazovnog sistema Srba u Mađarskoj i Godišnjaci povodom četvrt veka školske samostalnosti SOŠIG „Nikola Tesla“… Nakon toga, kao i na početku skupa, usledio je veliki aplauz gostima, a potom – njihovo potpisivanje dresova učenicima, fudbalskih lopti, beležnica… Neizbežni su bili i „selfiji“ đaka mobilnim telefonima sa gostima, a na kraju obilazak Srpske škole na Trgu ruža i prijem kod direktorke ustanove – dr Jovanke Lastić.

Vlastimir Vujić
profesor

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime