Sraman kraj sage o vređanju trudnica

0
1585

„Poslodavcu je žena potrebna da radi, a ne da ode na trudničko bolovanje čim se zaposli“, rekla je Milena Antić Janić iz Ministarstva za rad gostujući na RTS-u prošlog meseca i izazvala oštre kritike gotovo savih – medija, korisnika društvenih mreža, pa i samog ministra Zorana Đorđevića koji je njenu izjavu ocenio kao skandaloznu i najavio da će biti sankcionisana. Prošlo je tri nedelje od te izjave i danas su stigle vesti o sankcijama koje je ministar imao na umu – Antić Janić će jednokratno biti smanjena plata za 20 odsto.

Čitava priča bi bila manje tužna da nije u pitanju žena koja je šefica Odseka za poslove u oblasti populacione politike i finansijske podrške porodici sa decom, i koja je pritom učestvovala u pisanju sramnog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Bila je na toj funkciji pre nego što je javno izvređala žene, a zatim i osudila novinarku što joj je postavljala pitanja na tu temu, danas je na toj funkciji i, kako stvari stoje, nastaviće da obavlja taj posao iako sopstvenim izjavama pokazuje da ne samo da ne želi da pronađe rešenje za ogroman problem sa kojim se trudnice suočavaju, već ga i prihvata kao nešto najnormalnije na šta svi treba da se naviknemo.

I to sve u jeku državne kampanje za podizanje nataliteta, kojom Srbija poručuje ženama da su „ljubav i beba sve što im treba„.

Nije me sramota da priznam da sam kao budala pomislila da će ministar Đorević možda nakon ovakve izjave (i reakcije javnosti) zaista uraditi nešto i potruditi se da promeni stvari – ne nužno samu Antić Janić, već sve one faktore koji su doveli do toga da jedan predstavnik ministarstva rada tako razmišlja. I da ima hrabrosti da tako nešto kaže javno.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime