Sramno mala presuda sa logor Silos i Hadžiće u Sarajevu devedesetih

1
400

Za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima zatvorenim u logoru “Silos” u Tarčinu, školi u Pazariću i kasarni “Krupa” u Zoviku u obnovljenom postupku sudilo se Bećiru Hujiću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Halidu Čoviću i Nerminu Kalemberu.

DCF 1.0

Nema pravde za žrtve Silosa

Kaziću je izrečeno deset, Hujić i Fadil Čović su osuđeni na po osam godina, Mirsad Šabić na šest, a Halid Čović i Nermin Kalember na po pet godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno za nečovječno postupanje, protivzakonito zatvaranje, uskraćivanje prava na suđenje zatvorenicima i odvođenje na prinudne radove. Za neke tačke su oslobođeni.

Prvooptuženi u ovom predmetu bio je Mustafa Đelilović, koji je nedavno preminuo, a optuženom Šerifu Mešanoviću u odnosu na kojeg je zbog bolesti razdvojen postupak Državni sud će izreći presudu sutra, 11. juna 2021.

Sva osmorica su prvostepenom presudom osuđeni na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene u objektima na području općine Hadžići.

Na po deset godina zatvora tom presudom osuđeni su preminuli Đelilović, nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Općine Hadžići u odnosu na kog je obustavljen postupak, i Kazić, bivši komandant Devete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Na po osam godina zatvora su bili osuđeni Fadil Čović, nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Hadžićima, i Hujić kao upravnik “Silosa”, dok su de facto komandir policije u Pazariću Šabić i zamjenik upravnika u “Silosu” Halid Čović prvostepeno osuđeni na po šest godina. Bivši upravnik u kasarni “Krupa” Mešanović osuđen je na sedam godina, a nekadašnji stražar Kalember na pet godina zatvora.

Apelaciono vijeće je uvažilo žalbe Tužilaštva, Odbrane Đelilovića i Halida Čovića te ukinulo prvostepenu presudu u julu 2019. godine, dok je obnovljeno suđenje počelo u septembru iste godine.

Da Vas podsetimo:  Konačni kraj Mila Đukanovića

Na drugostepenu presudu nije dozvoljena žalba.

Ovo suđenje počelo je 2012. godine, odnosno trajalo je devet godina.

 

Izvor: detektor.ba

10.06.2021.

 

 

Prensimo komentar Đorđa Šuvajla iz Australije, bivšeg „stanovnika“ sarajevskog Silosa.

* * *

Optužnicu je 2012. godine postavio Tužilac iz Slovenije Marijan Pogačnik! Optužnica, pored ostalog je imala i optužbu za UZP (udruženi zločinački poduhvat) koji na Državnom sudu za ovih 9-10 godina nije dokazan.

Pratili smo suđenje i vjerovali tužiocu Zorici Đurđević da će koristeći naša saznanja i sugestije izvesti kompetentne svjedoke, kojih je u Silosu bilo preko 650!

Anđelka Bratić, svjedok užasa u DKL Silos

 

Evo nekih zanimljivosti:

Na sud nisu izvedeni svjedoci koji su doživjeli silovanje pa ni Anđelka Bratić koja je pored jutjuba dala uskaz i agenciji koja se zove SIPA!

 

Na sud nisu izvedeni svjedoci koji su ostali bez dijelova tijela!

 

Na sud nisu dovedeni svjedoci iz inostranstva, nego su svjedočili video vezom u trajanju od sat i po, ali uz jako loše audio veze (rečenica putuje vječnost)

 

Na sud su izvedeni svjedoci koje je tužilac mogao osporiti jer su bili pod pritiskom: Tihomir Glavaš, kom srbske policije, Milorad Pandurević ucjenjen, Goran Golub ucjenjen, Mira Mijatović podmićena… ostale Srbe svjedoke odbrane, da ne spominjemo (kao npr. Rade Šušić, kodnog (udbaškog) imena “Vranduk”, koji svjedoči kao ratni predsjednik komisije za razmjenu.

 

Ko je Zorica Đurđević?

U polovini suđenja, kada joj je “pao” predmet “Mustafa Divjan i drugi”, sekretar Asocijacije srbskih žrtava u bosansko-hercegovačkom ratu 1992-1996 joj je kumovao i dao joj ime Sabaheta Jurjević!?

„Sabaheta“ je radila, prije rata u pravosuđu BiH u Zenici, izbjegla je 1992. godine u Kragujevac, radila je na KiM i u političkoj akciji za Multikulturalnu BiH, da bi preko pripadnika srbskog naroda, zaštitili muslimanske zločince, da se Srbi ne dosjete, pozvana je na rad u poslijeratno pravosuđe u Sarajevo.

Da Vas podsetimo:  Bećir Vuković: MILO I MILANOVIĆ

Njena, poštena majka joj je govorila: „ne idi u Bosnu, ne sudi Srbima!“.

Advokati odbrane sa kojima smo bili u kontaktu su potvrdili naše zaključke da ona nije dorasla zadatku da donese pravdu na sudu za ratne zločine!

Žao nam je što je jedna Srbkinja iskorištena na projektu da nikada ne dođe do pravde i suživota, žao nam je što se ponizila i otrcala, baš kao brezova otrcana metla, koja stoji iza štalskih vrata!

UZP, ako na ovom predmetu nije i bez dokaza, vidljiv UZP, ne znamo, šta je?

Nećemo govoriti o optuženim, nego o činjenici da je Državni Koncentracioni Logor “Silos”, raspušten na pisanu naredbu trgovca Alije Izetbegovića!?

Izvor: Zlocini Nad Srbima

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime