Sramota! Deca nisu dobila knjižice zbog duga roditelja

1
1216

Đaci drugog razreda OŠ „Svetozar Miletić“ svečano su se obukli za dodelu knjižica. Deo njih ostao je uplakan: nisu ih dobili jer njihovi roditelji nisu platili ratu za knjige.

2015-06-20_064118

„Neka deca su tada dobila knjižice i hvalila se, dok su druga koja su ostala bez knjižice tugovala, a neka i glasno jecala. Moja unuka je duboko patila, slomljene duše, sa pitanjem šta li je ona to pogrešila, kad je puno učila, sve znala i slušala, a nije dobila knjižicu“, priča za „Blic“ i tužna i ogorčena Milica Tripković Đalić, baka jedne od učenica.

Mališanima, koji su svi prethodno pozvani na roditeljski sastanak radi dodele knjižica, u školi je saopšteno da zbog poslednje neplaćene rate za udžbenike neće dobiti knjižice.

„Ta obaveza bi svakako bila izmirena. A da li je ovo način da decu, koja idu tek u drugi razred, na ovaj način postidimo zbog novca. Moja ćerka je juče odmah u školi izmirila obavezu. Učitelj joj se izvinio i rekao da je dobio takvu informaciju pre samog početka roditeljskog sastanka“, objašnjava ona.

Da je sve moglo drugačije, slažu se i drugi roditelji. „Škola je mogla da roditeljima najavi planiranu opciju, da se deca ne potresaju“ kažu roditelji.

A šta se zapravo desilo?

Nastavničko veće škole je, kako kaže direktor Miroljub Mosurović, donelo odluku da se ne uručuju knjižice đacima čiji roditelji nisu izmirili dugovanja prema školi. Kaže da je takvu odluku pozdravila većina roditelja aplauzom.

„Dug prema školi iznosi 1.500.000 dinara za troškove ishrane i knjiga. Kraj je školske godine, ljudi idu na odmor 1. jula, a imamo najavu da će nam biti blokiran žiro-račun zbog dugovanja roditelja. Vraćamo se 20. avgusta na posao, a do tad zaposleni treba da prime još dve plate. Roditelji su upozoreni da izmire dug putem telefona i pisma“, rekao je za „Blic“ direktor škole Miroljub Mosurović u telefonskom razgovoru.

Da Vas podsetimo:  Naprednjački batinaši palicama i čekićima napali aktiviste u blokadi puteva

Međutim, od Ministarstva prosvete stigli su odgovori da će podela đačkih knjižica biti 28. juna, a na zahtev pojedinih roditelja, koji zbog putovanja neće biti tu, uručene su im ranije.

„Podela knjižica nema veze sa izmirenjem duga roditelja za ishranu i udžbenike“, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Opozicionar.com / Blic

1 KOMENTAR

  1. Sasvim opravdano. Roditelji nisu morali da uzimaju knjige-udzbenike preko skole i nisu morali da uzimaju uzinu.
    Poverenici preko skole naplacuju dugove roditelja.
    Treba zabraniti da se udzbenici dele preko skole.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime