SRAMOTA: Kukasti krstovi u mesnoj zajednici gde su i ŠUMARICE

0
191

Kukasti krstovi osvanuli su pre par dana na dečjem igralištu u Erdogliji. Simboli nacizma, pod kojim su stradale hiljade Kragujevčana, iscrtani su na igralištu, nekada poznatom kao „Kavez“, između ulica Jovana Petrovića Kovača i Kopaoničke.

Ovaj prostor za igru najmlađih, gde je neko nacrtao dve „svastike“, nalazi se u Mesnoj zajednici „21. oktobar“, koja obuhvata i jedan deo memorijalnog kompleksa u Šumaricama. Da zlo bude veće, do sada niko nije reagovao – ni građani, ni mesna zajednica, ni gradska uprava, a čak ni roditelji koji sa malom decom dolaze svakodnevno na ovo igralište.

Nažalost, ovo nije jedini grafit tog tipa u ovom naselju. Samo 50-tak metara dalje, na zgradi u Ulici Sutjeska, već dugo stoji natpis „CIGANIMA NOŽ U VRAT“. Poruke zla i mržnje, sa jasnim pozivom na fizičku eliminaciju i to samo zato što je neko drugačije boje kože, druge vere ili etničkog porekla, očigledno da više nikoga ne uzbuđuje. A da nasilje polako postaje obrazac na koji se društvo navikava, možda najbolje ilustruju činjenice na koje ukazuju mnogi žitelji upravo naselja Erdoglija. Naši sagovornici koji, iz razumljivih razloga, nisu želeli da im se otkrije identitet, svedoče da već duže vreme jedan broj dece baš na igralištu „Kavez“ stanarima okolnih zgrada, najblaže rečeno, zagorčava život. Oni kažu da je većina mališana pristojna, ali da ima i onih koji i posle deset uveče, pa čak i oko ponoći, galame, lupaju motkama u sprave za igru, puštaju glasnu muziku, a više puta su na tartan podlozi palili vatru. Dodaju da, kada ih stanari opomenu, odgovaraju gadjanjem u prozore, pa čak i ubacivanjem kamenja u stanove na prizemlju. Ono što je frapantno, u pitanju su osnovci, a među njima ima i onih iz nižih razreda, dece uzrasta sedam, osam, devet godina..

Da Vas podsetimo:  Iz DS u SNS, kapital drastično uvećan, imovina i zemljište upisana i na decu

-Da li je moguće da njihovi roditelji ne znaju ili uopšte ne haju gde su im i šta rade tako mala deca? Pa kad roditeljskog nadzora nema, onada bi trebalo da reaguju nadležni organi i službe- kaže jedan od komšija.

Izvor: ucentar

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime