SRAMOTA: Umesto MUZEJA ona je RUINA! Kuća VELIKOG KRAGUJEVČANINA u RASPADU!

0
37

Poznato je da kao narod u dovoljnoj meri ne cenimo nauku i naše poznate i velike sunarodnike. Mnogi veliki Srbi ostavljeni su prepušteni zaboravu. Poslednjih godina se trudimo kao narod da revitalizujemo divne ličnosti naše svetle i velike istorije međutim trud je daleko od potrebnog.

Ne bismo pogrešili ako kažemo da Kragujevac u tome prednjači.

Umesto da su sve kuće poznatih Kragujevčana postale muzeji i zborišta mladih i pametnih ljudi, mesto učenja i napretka, duhovnog i intelektualnog uzdizanja one su se bukvalno raspale ili je na njihovim temeljima podignuto neko od krajnje degutantnih arhitektonskih čuda – kragujevačke novogradnje.

Tako su završile i kuća Milovana Gušića ( zapaljena ), Nikole Pašića, Dragoslava Srejovića, Djure Jakšića ( potpuno promenjenog izgleda ), Radoja Domanovića…

Umesto da se iz svih ovih primera opametimo, ipak smo ostavili da se kuća POZNATOG SRPSKOG I SVETSKOG BIOLOGA raspadne.

Igor Andrejevič Rudski ( 1897 – 1944 )bio je veličanstveni biolog i fitocenolog.

Fitocenologiju je u Srbiji utemeljio a kao biolog bio je jedan od najpoznatijih u istoriji našeg regiona. Savremenici su za njega govorili kako je dosta ispred svog vremena a njegove radove uvažavale su velike i poznate kolege širom sveta. Bio je profesor Kragujevačke gimnazije u kojoj je proveo svoj radni vek.

Kuća u kojoj je živeo nalazi se u ulici takođe zaboravljenog Milovana Gušića kragujevačkog dobrotvora o kom ćemo sa radošću što smo imali takvog sugrađanina, ali i setom što je zaboravljen pisati.

Nadamo se da će nekada biti odato adekvatno priznanje ovom divnom čoveku i velikom naučniku umesto što kao spomen njegovom životu i radu stoji jedna skromna spomen ploča.

https://ucentar.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime