Srazmerni godišnji odmor nastavnika

5
2391

grljanNa portalu „Koreni“ avgusta meseca 2015. godine objavili smo članak pod naslovom „Nastavniku uskraćen godišnji odmor“. Ovog puta istraživali smo kako se priča oko neiskorišćenog dela godišnjeg odmora dalje razvijala. O tome smo opet razgovarali sa Goranom Manojlovićem, master profesorom tehnike i informatike, kome je u potpunosti prestao radni odnos u OŠ „Vladislav Petković Dis“ u Grlјanu.

Gospodine Manojloviću, recite nam, šta se u međuvremenu dešavalo, otkako smo zadnji put razgovarali?

– Pošto sam smatrao da donetim rešenjem OŠ „Vladislav Petković Dis“ u Grlјanu broj: 767. od 14.07.2015. godine povređena moja prava iz radnog odnosa, a da su članovi Školskog odbora po uloženom prigovoru jednoglasno podržali direktora, postupajući po pravnom leku koje se nalazi u rešenju koje sam dobio od strane Školskog odbora, svoju pravdu potražio sam tužbom koja je podneta u Osnovnom sudu u Zaječaru.

Kako vam se čini, da li članovi Školskog odbora u školi u Grljanu rade u skladu sa zakonom?

– Odredbom člana 57. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja utvrđene su nadležnosti organa upravlјanja, ali bih napomenuo da se te nadležnosti ne poštuju, jer pojedini članovi Školskog odbora ne rade zakonito. Članovi Školskog odbora iz redova zaposlenih, jasno se vidi, neće i ne smeju da se odupru direktoru, niti imaju hrabrosti da pogledaju istini u oči i rade po zakonu. Od članova Školskog odbora samo se traži poštovanje zakona. Tri člana iz redova zaposlenih moraju da ćute, jer postoje razlozi koji su u kolektivu svima jasni i očigledni. To su prosvetni radnici koji svojim radom daju loš primer učenicima i roditelјima i narušavaju ugled škole.

Da li ste dobili od direktora drugo rešenje za neiskorišćenih 13 dana godišnjeg odmora?

– Rešenje za 13 dana neiskorišćenog godišnjeg odmora nisam dobio. Dana 31.08.2015. godine od strane Jasmine Firović, direktora škole i Ivane Stefanović, sekretara, uručeno mi je rešenje OŠ „Vladislav Petković Dis“ u Grlјanu broj: 908. od 31.08.2015. godine o srazmernom godišnjem odmoru.

Da Vas podsetimo:  VERNICI – LICEMERI! Uveče izmlate žene, ujutro poste na vodi, PA TRČE DA SE PRIČESTE!

Šta to znači, „srazmerni deo“ godišnjeg odmora?

– Novo rešenje koje sam primio, koje je potpuno nezakonito i koje se ne temelјi na odredbama Zakona o radu više ne sadrži 33 dana godišnjeg odmora, nego 22 dana godišnjeg odmora. Direktor u svojim nezakonitostima ne staje, nego nastavlјa dalјe na štetu zaposlenog. U obrazloženju datog rešenja direktor se poziva na odredbu člana 72. Zakona o radu na srazmerni deo godišnjeg odmora za kalendarsku 2015. godinu. Po matematici koju direktor sprovodi to je (33 dana, 8 meseci rada) 12 meseci= 22 dana. Očigledno da ni direktoru, ni sekretaru nije jasna odredba ovog člana Zakona o radu i da se ta odredba primenjuje na lica koja su prvi put u kalendarskoj godini zasnovala radni odnos. Ja sam u OŠ „Vladislav Petković Dis“ u Grlјanu radni odnos zasnovao 1999. godine, tako da ovu odredbu nikako nije moguće primeniti. Primenom ove odredbe meni je uskraćeno pravo na korišćenje godišnjeg odmora za period od 01.09.2014. godine do 31.12.2014. godine.

Da li ste i ranijih godina dobijali rešenje o srazmernom godišnjem odmoru?

– Za 15 godina rada nikada nisam dobio rešenje o srazmernom delu godišnjeg odmora. Smatram da je ovo samo revanšizam direktora da me stopira u iznošenju nezakonitosti i pokušaj da istraje do kraja u svojim nezakonitostima koje sprovodi godinama unazad.

Imate li saznanja da su drugi zaposleni dobili srazmerni deo godišnjeg odmora?

– Nemam saznanja da je neko dobio srazmerni godišnji odmor. Drugi zaposleni i ako se ne slažu sa nezakonitostima, ne žele i ne smeju da se zameraju, nego ćute. U ćutanju su našli sugurnost. Smatram da mi, kao prosvetni radnici koji ćute, a vidimo nezakonitosti, podržavamo korupciju i ne zaslužujemo da učimo đake. Ovakvo doneto rešenje predstavlјa diskriminaciju koju direktor vrši nada mnom. Diskrimanacija u obrazovno‒vaspitnoj ustanovi je zabranjena.

Da Vas podsetimo:  NAJRANIJA ĆIRILICA

Da li ste se obratili nadležnoj (resornoj) inspekciji?

– Po prijemu rešenja o srazmernom godišnjem odmoru, već sutradan 01.09.2015. godine inspektoru rada podneo sam predstavku. Nisam očekivao da će nešto bitno da se desi, jer i po podnetim predstavkama od ranije inspektor rada ništa bitno nije učinio. Direktor škole je još juna 2015. godine izdao nezakonita rešenja zaposlenima u ovoj obrazovno‒vaspitnoj ustanovi, ali inspektor nije reagovao, čime je načinio veliku uslugu direktoru škole da slobodno i dalje nastavi da krši zakon.

Smatrate li da bi se nešto promenilo da je škola, odnosno direktor, kažnjena?

– Tvrdim da je odgovorno lice (direktor) kažnjen vodio bi računa da se drži zakona. Ovako mu je data mogućnost i sloboda da svesno krši zakon i sprovodi nezakonitosti, unapred znajući da za sva nedela neće biti kažnjen.

Šta je inspektor rada učinio po podnetoj predstavci?

– Dana 23.09.2015. godine dobio sam Zaklјučak inspektora rada broj: 389-117-93/2015-04 od 14.09.2015. godine gde se moja predstavka odbacuje i gde me upućuje da svoja prava ostvarim i obratim se nadležnom Osnovnom sudu u Zaječaru.

Kako ocenjujete takav zaključak inspektora rada?

– Dobijenim zaklјučkom nisam uopšte zadovolјan. Ne vidim da postoji ijedan valјani razlog da inspektor rada, koji je zadužen za primenu Zakona o radu, moju predstavku odbaci. U obrazloženju vidi se da inspektor nije ni izvršio inspekcijski nadzor. Ovo odbacivanje predstavke je toliko skandalozno, to bi bilo isto kada bi prosvetni radnik odbio da učeniku pojasni gradivo.

Šta nadalje nameravate da po ovom pitanju preduzmete?

– Postupajući po pravnom leku zaklјučka koji sam dobio od inspektora rada uložio sam žalbu ministru za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja. Odrebom člana 268. Zakona o radu utvrđeno je da inspektor rada vrši nadzor nad primenom Zakona o radu, drugih propisa o radnim odnosima, opštih akata i ugovora o radu, kojima se uređuju prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih. Odredbom člana 8. Zakona o radu objašnjeno je da pod pojmom „opšti akt“ podrazumeva se kolektivni ugovor i pravilnik o radu. Smatram da inspektor rada nikako nije smeo da podnetu predstavku odbaci, nego je morao da izvrši inspekciji nadzor i da srazmerno rešenje stavi van snage kao nezakonito.

Da Vas podsetimo:  DA LI VREDI POMAGATI DRUGIMA

I na kraju…

– Borba za pravdu i istinu ostaje… Pravda je spora ali dostižna.

Koreni

5 KOMENTARA

  1. Inspecija je i u Zajecaru kao i u mnogim opstinama CRNA RUPA znanja i strucnosti. Toliko ne znaju ili su uvlakaci u …., da mi je i grozno da dalje komentarisem. Ovo sto su uradili, je za crveni karton.

  2. Kuda ide ovo obrazovanje? Iz svega navedenog jasno se vidi da direktor vrši mobing nad radnikom. Koliko neznanje pokazuje direktor i svoju nesposobnost, još gori mu je pravnik, tj, sekretar škole.Bruka i sramota da sekretar škole ništa ne zna i učestvuje u donošenju ovog sramnog rešenja! Školski odbor , postoji da bi dao glas razuma, ali ovde su pobrkali lončiće i štiteći mutljavinu direktora i sami rade nezakonito!
    I na kraju, čak i inspektor rada, daje svoj doprinos ,tako što bezi od problema i pokriva direktora u nezakonitosti.
    Svaka čast na istini koju iznosi profesor Manojlović, jer retko ko to može i sme! U ovoj neravnopravnoj borbi treba istrajati!

  3. Direktor kandidat za Svetosavsku nagradu, a sekretar škole kandidat za republičkog inspektora. Njih treba uneparediti da jedan bude ministar, a drugi pomoćnik ministra. Tada bi tek uništili prosvetu do kraja. Stručnost.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime