Srbe povratnike progone nekažnjavanjem zločinaca

3
1262
Novake / Foto: KM Novine

Dvadesetak kilometara istočno od Prizrena selo Novake je gotovo jedino u kome Srbi još uvek žive. S obzirom na uslove pravo je čudo da su još uvek tu. Napadi kojima su danas izloženi, počeli su 2013. godine od potpisivanja Briselskog dijaloga.

Krađe i pljačke su sve učestalije a razbojnici se ne ustručavaju ni da obiju kuću za koju procene da je po njih „bezbedna“. Tačnije, ukoliko je pusta ili tek poneki starac boravi u njoj.

Nebriga o ovdašnjim Srbima kao i odbijanje tzv „kosovske policije“ da učini nešto po pitanju bezbednosti, ohrabrili su pljačkaše. Samo prošle nedelje u jednom danu je obijeno obijeno nekoliko kuća, odnet deo pokućstva i načinjena veća materijalna šteta. Ovaj put odnet je šporet na čvrsto gorivo a ranije su nestajale i poljoprivredne mašine namenjene različitoj upotrebi od traktora preko motokultivatora do kosilica za travu. Kako su Srbi iz ovog sela prinuđeni da se bave poljoprivredom koja im je najčešće jedini izvor prihoda, jer Šiptari ne žele da zaposle bilo kog Srbina, šteta je mnogostruko veća. Spasa Andrejević, predstavnik sela, kaže da policiji ništa nisu prijavili i za to ima svoje objašnjenje.

“Kad god smo prijavljivali, saradnja nije kakva bi trebala da bude. Narod traži rezultate, da se počinioci pronađu i ukardena roba i šteta nadoknadi što do sada nikada nije učinjeno“, kaže Andrejević i dodaje:

„Kao što vidite, ima nekoliko objekata gde su izvršene pljačke i pravi vandalizam. Ono što je odneto, računamo da su, možda, mogle da im služe neke stvari. Ali, ono što je urađeno na terenu je da se nanese samo šteta, da se povratnicima uskrati i taj mali kutak kada preko leta ovde borave”.

Da Vas podsetimo:  Voljena Srbija... (3) Kancelarija (ne) za KiM

“Nestajala nam je i zimnica, ali za policiju zimnica i još nešto su verovatno bile sitne svari. Zato me sada, nekako, odbija taj čin prijavljivanja i saradnja sa policijom”, dodao je on.

Sa druge strane u tzv „kosovskoj policiji“ kažu da oni rade svoj posao kako najbolje znaju i umeju.

“Svaki slučaj koji se nama prijavi biće istražen do kraja. Mi smo i do sada razotkrili neke slučajeve u Novakama, primera radi – nestanak crkvenog zvona i vratili ga meštanima. Ipak, policija ne može sto posto da reši svaki slučaj, ali radimo na tome da se što više njih rasvetli i počinioci privedu pravdi. Pozivam stoga meštane Novaka da prijavljuju svaki slučaj kako bi smo mi onda radili naš posao“, rekao je za šiptarku televiziju RTK2 Hazir Beriša, portparol regionalne „policije“ sa sedištem u Prizrenu.

U ovom selu trenutno živi 20-ak Srba – od više stotina koliko ih je bilo pre juna 1999. godine a upola manje od 45 koliko ih se u prvom trenutku vratilo krajem aprila 2003. godine. Ubrzo je izgrađeno 68 kuća a broj povratnika dostigao je 70, od tada taj se broj samo smanjivao.

Šiptarsko, takozvano „ministarstvo za zajednice i povratak“ na čijem je čelu Srbin imenom Dalibor Jevtić, posle svake pljačke većeg obima izdavalo je saopštenje u kome je navodno zahtevalo oštre reakcije. Međutim, osnovano se sumnja da i zaposleni pri ovoj kvazi-instituciji šiptarskih separatista, prećutno odobravaju nasilje nad Srbima kako bi pod što većim pritiskom bio ostvaren šiptarski plan o njihovom progonstvu. Veruje se da se ubistva srećom ređe dešavaju kako bi se namera o progonu i etničkom iskorenjivanju Srba sa KiM prikrila pred očima svetske javnosti. Ovome u prilog nedvosmisleno ide činjenica da se ništa na bolje ne menja već godinama a pljačke se nesmetano nastavljaju.

Da Vas podsetimo:  Nova priredba lažnih bogova u Davosu

“Verujte da od svih sedamdesetak kuća, najviše desetak nisu razbijene. Ostale su opljačkane, obijene, demolirane. Čak je opljačkano imanje i našeg Albanca u centru sela. Imao je neku živinu, kupus… sve su mu ukrali. Uvek pozivamo policiju, ali nikakve vajde od njih nemamo”, tvrdi povratnik Branko Gligorijević vidno ljut na sve ono što im se događa a vinovnici nisu pronađeni. On je još pre dve godine naveo da „od povratka, 2003. godine, nije bilo ovakvih atakovanja na Srbe i srpsku imovinu“.

Ovo nije usamljen slučaj da Srbi tvrde kako je upravo od te 2013. godine, kada je potpisan Briselski sporazum, život za Srbe na Kosovu i Metohiji postao znatno otežan i svakim danom sve teži. Uprkos opravdanom strahu od novih napada zaštitu koju su tražili i od separatističkih i od srpskih institucija, nikada nije stigla.

Pre tri godine Vlada Srbije nije uvažila zahtev da se u ovom selu otvori vrtić za samo jedno dete, koje bi pri tom obezbedilo posao za još nekoliko meštana. Zbog toga se iselila porodica Dejković. Zloslutno zvuči i podatak da je obnova crkve Svetog Nikole u ovom selu, zadužbine Cara Dušana, obustavljena a nikakva pomoć već odavno ne stiže.

Ako je srpska vlast je potpuno digla ruke od svog naroda na Kosovu i Metohiji i prepustila ih šiptarskim separatistima čije kvazi-ministarstvo za skoro 10 godina svog rada „ne može“ ništa da učini, onda ne ostaje niko drugi ko bi to mogao. Zbog toga se veruje da se na svim nivoima sarađuje na štetu povatnika kako bi se obeshrabrili i oni koji bi možda poželeli da se vrate.

Iskoreniti kriminal ovde uopšte nije nerešiv problem. Obična zaseda tzv „kosovske policije“ ili nekoliko kamera makar privremeno postavljenih, mogle bi da reše ovaj problem verovatno i trajno kada bi se to iskreno i želelo. Retki Srbi povratnici ovog ali i drugih metohijskih sela kažu da se pljačke dešavaju često ali obavezno pred neki od većih šiptarskih praznika jer je pljačka način da „idu u nabavku namirnica“ pred te dane. To znaju svi ali volje nema da se pomogne ovim ljudima.

Da Vas podsetimo:  Svesrpski sabor je bila poruka američkom ambasadoru u Sarajevu

Izvor: KMNovine

3 KOMENTARA

  1. Србе на Космету прогоне некажњавањем шиптарског насиља и крађа још од 1960-их, отприлике од времена кад је Тито почео да спроводи конкретне мере у погледу јачања самосталности Космета и његовог фактичког одвајања од Србије. Тито је имао своје српске издајице, Амери имају своје. Први су носили етикету „комунисти“, ови данас су „напредњаци“…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime