Srbi će birati — nestaju li kao narod ili ne

7
2028
© AP Photo/ Visar Kryeziu

Ako Srbi odluče da se zauvek odreknu Kosova i Metohije, ništa bolje od toga nisu ni zaslužili. Za sve što im se posle toga bude dešavalo sami će snositi večnu krivicu.

Prvi put, sa najvišeg državnog mesta, najavljeno je da bi građani Srbije na referendumu trebalo da odluče o granicama naše zemlje i o sudbini Kosova i Metohije.

Predsednik Aleksandar Vučić potpuno je ogolio stvari i obelodanio da će pre ulaska Srbije u Evropsku uniju morati da se reši pitanje državnih granica.

Kakvo god da bude referendumsko pitanje, ono će biti sudbonosno po budućnost srpske nacije. Na šta god građani budu morali da odgovore — rešiće najkrupniju vekovnu dilemu Srbije.

Bez obzira, da li se referendum raspiše za promenu odredbi Ustava koje se odnose na Kosovo i Metohiju ili će narod morati brutalno da se opredeli između — nastavka puta ka EU ili odbrane teritorijalne celovitosti i Kosova i Metohije, pravo pitanje će u stvari biti:

„Da li ste za to da Srbi nestanu kao narod ili ne?“

Tako je!

Dobrovoljno odricanje od Kosova i Metohije zauvek bi promenilo esencijalni genetski zapis srpskog naroda. To bi predstavljalo najznačajniju i najpogubniju odluku u istoriji našeg postojanja.

Bez obzira kakva nas budućnost čekala posle toga, mi više ne bismo bili isti narod. Srbi bi se dobrovoljno odrekli sebe.

I dobro je da se stvari konačno izvedu do kraja. Korisno je da više niko iz belog sveta ne igra sa Srbima šibicarski. Lekovito je da znamo šta se tačno krije iza rogobatne i kabaste formulacije koju nam svakodnevno podmeću pod nos, a od koje nam, navodno, zavisi sve.

Ona glasi:

Da Vas podsetimo:  BRUKA I SRAMOTA: zatvor u Kragujevcu u bojama ŠAHOVNICE!

„Srbija mora da potpiše sa Kosovom sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa.“

Koliko god Srbija pokušavala u toj formulaciji da nađe srednje rešenje, koje će zadovoljiti obe strane i koje će naljutiti obe strane, ta formulacija za Vašington i vodeće evropske države znači samo jedno:

„Srbija mora da potpiše sporazum sa nezavisnom državom Kosovo.“

Ni Amerika ni Priština ni najmoćnije sile Evrope nisu spremne ni za milimetar da odustanu od te pozicije. Za njih je to je jedina „normalizacija odnosa“. Za njih je to uslov svih uslova da Srbija nastavi put u EU.

Dakle, normalizacija odnosa znači — potpunu nenormalizaciju Srbije. To znači da Beograd mora da prihvati da je normalno ono što je nenormalno — da se simbolično i suštinski najznačajniji deo države nasilno odvoji.

Da posle jedne decenije Beograd za samoproglašenu nezavisnost na krvi i patnji Srba kapitulantski kaže:

„Otimanje naše zemlje je normalno“.

Važno je zato što smo u Davosu od predsednika Vučića čuli i da će Srbija reći: „Hvala doviđenja“, ukoliko joj se bude tražilo da prizna nezavisnost Kosova.

Važno je i da Srbija neprekidno nudi rešenja, kompromis, kreativne modele, makar to bila samo kupovina vremena do nekih boljih godina.

I konačno, važno je da Srbi sami na referendumu odluče — da li je Kosovo njihovo, bez obzira što je trenutno okupirano.

Ako Srbi odluče da se zauvek odreknu Kosova i Metohije, ništa bolje od toga nisu ni zaslužili. Za sve što im se posle toga bude dešavalo, sami će snositi večnu krivicu.

Ako Srbi odluče da ne odustanu od Kosova i Metohije, bar jedno je sigurno — opstaće kao narod. Za sve ostalo moraće sami da se izbore.

Da Vas podsetimo:  Kada umremo govoriće: „Oni i sada glasaju za vlast“

Predrag Vasiljević

rs.sputniknews.com

7 KOMENTARA

 1. http://web-tribune.com/tema_dana/sokantan-tekst-nemackog-medija-ivanovica-nisu-ubili-albanci-to-je-bilo-disciplin

  http://web-tribune.com/iza-kulisa/kako-smo-1915-odbili-veliku-srbiju-u-arhivi-sanu-pronadjeni-skriveni-dokume
  Ljubomir Petkovic
  1 t ·

  Ljubomir Petkovic • pre 3 minute
  Sačekajte, ovo treba da bude odobreno od strane Webtribune.
  Narode zaboravite Eu mi normalno ne mozemo nigde sa ovom drzavom jer to nije ceo Balkan, je stvoren polse kraljevine na kriminal 90%narod koji je ostao da zivi u Jugi su vecinom lopuze i sve sto imaju nemaju pokrice sto je totalno neshavtljivo gde mi zivimmo u Skandinaviji a kao ja sa mojim biznisem bio po celoj Evropi i to su drzave, Srbija i sve resto to je sve banana drzava ista komunisticka cela samo malo drugacije preubucena nazalost. Bugari , i Romuni kao i svi su uradili lekciju a mi ne jer svi su umesani u krimanal
  a kod vas je sve kao nema problema i kao datum za Evropu 2025 pa to je smesno . Dok ne povratimo kraljevinu treba nam 4 meseca da funkcionisemo kao drzava i da nas mole svakog dana da udjemo ako hocemo u Eu . Ovaj sljam moze da vas laze svakog dana 72 godine a mi smo odavno ovde svi zivimo kao naprimer ja u Skadinaviji a isto je svugda sve se zna mali kriminal zatvor Srbija je sve kriminal cela drzava pa u Kini bi nasi politicari bili obeseni odavno a Vucica bi za primer obesili za banderu i sve partije. evo koji su svi za zatvor robiju :SNS,SRS,SPS,DS,DSS SN,SK,LDP SPO iCanak Zukerlic Ugljesa mi imao vise politicara i vasarske pevacice nego ljude ozbiljne ko ce da radi pa nismo mi Amerika
  a cela Srbija je pola Moskve ! Kraj price ,;

  https://www.youtube.com/wat

  https://www.youtube.com/wat

 2. Ниједан прави Србин се никада не би одрекао Косова и Метохије нити самога себе. Сад колико има правих?!

 3. Srbo promice ti poenta, „oni nisu bili pa daj sad njih da biramo jer mozda nece biti nevaljali“… Poenta je da ne treba nikoga birati, treba menjati sistem jer sistem je taj koji im omogucava da se izivljavaju. Po meni, pocetak njihovog kraja bi bio masovni bojkot izbora. Na taj nacin narod bi mirno bez nasilja pruzio otpor i ne bi im dao legitimitet za dalje pljackanje i unistavanje. Naravno, ne bi se odmah istog trenutka sve promenilo, ali to bi bila inicijalna kapisla da se pokrenu ljudi i da dodje do pravih promena, e kad se „ocisti“ sistem od olosa to je vec druga prica.

 4. Srbo, srbo, brate moj, i ovi su isti samo ti to ne zelis da vidis, lakse ti je da verujes… nego…
  U istoriji smo mnoge teritorije gubili pa smo ih na kraju uvek ponovo i vracali, nismo nestali kao narod ni pod rimljanima, ni pod turcima, ni pod svabama vec stotinama godina, pa vala necemo ni pod ovima za ovih nekoliko godina.

  • zarko,sve se razumemo,ali će biti izbora,pa makar da vidimo i ovo čudo.kratko će to trajati,ali makar da pokušamo.evidentno je da su svi do sada bili na vlasti osim ove dvojice.oni od svih ostalih nisu gori,makar do sada nisu bili na vlasti,a nemaju ništa.ali ako znamo da od ovih sada i od onih koji su bili,a svi su bili osim ove dvojice,onda treba ove birati koji do sada nisu bili na vlasti.možda će se nešta promeniti,treba pokušati,ali birati one koji su sada i one koji su bili,e to bi već bilo sumanuto,to se zove svesno samouništenje.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime