Srbi da plate za Vukovar, pa onda u EU

0
883

163190-milanovic-josipovic-01Hrvatska u svakom momentu može da blokira pregovore Srbije sa Evropskom unijom o članstvu, a da je na takav korak i spremna najavio je njen ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Po njegovim rečima, Zagreb će usloviti srpski napredak u pregovorima novim optužnicama i suđenjima za ratne zločine.

Šef pregovaračkog tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević, ovim povodom kaže za „Novosti“:

– Uslovi Hrvatske mogu da se pojave u svakom trenutku – pri usvajanju skrininga ili pri otvaranju ili zatvaranju nekog poglavlja, ali svoje zahteve ona mora da objasni i svim ostalim članicama EU. Međutim, u više navrata čuli smo od premijera Hrvatske da je njihova politika da nam u toku pregovora pomognu, a ne da zaustavljaju Srbiju.

Kada je govorio o novim optužnicama, Miljenić je pomenuo događaje u Vukovaru, a naveo je da je potpuno neprihvatljivo da se „Ovčara završava na činu kapetana bivše JNA“.

Po mišljenju direktorke Centra za spoljnu politiku Aleksandre Joksimović, upozorenje Zagreba treba ozbiljno uzeti u obzir, jer će uslovljavanja sigurno biti:

– Ne mora da znači da će optužnice biti najteža tema koju će probati da nametnu, već to može biti pitanje granica. Mnogo toga zavisiće i od same EU, koja i pored prava svake posebne članice da iznosi svoje zahteve, može da kaže: dosta je bilateralnih uslovljavanja.

Povod da Miljenić obelodani namere svoje vlade bilo je puštanje Vojislava Šešelja iz haškog pritvora, mada bi njegov istup mogao da se podvede i pod sve zaoštreniji unutrašnjopolitički sukob u kome desnica zamera sadašnjoj levoj vladi i predsedniku Ivi Josipoviću da su „popustljivi“ prema Srbiji.

Stav hrvatskog ministra juče je najoštrije osudio Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica:

Da Vas podsetimo:  VISOKI PREDSTAVNIK I „SUVERENOST“ BIH: EVO KAKO SE PISAO NOVI DEJTON

– Vrhunsko je licemerje da to govori ministar pravde države u kojoj su naredbodavci i izvršioci brojnih ubistava Srba i dalje na slobodi i u kojoj se „Oluja“, kao najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata u Evropi, slavi kao nacionalni praznik.

VUČIĆ: NEĆE MOĆI DA NAS UCENjUJU

Neki su pomislili da je prilika da na neki način ucenjuju Srbiju. Ostaće bez odgovora, ali sumnjam da će bilo ko ekonomski snažnu, modernu i uspešnu državu moći da ucenjuje u budućem vremenu – rekao je srpski premijer Aleksandar Vučić.

On je izjavio da se trudi da bude uzdržan, da vodi računa o interesu Srbije i odlučno reaguje na svaki napad na zemlju:

– Što se tiče pretnji i uvreda, rekao sam da postoje dve vrste politika – politika reči i uvreda, a druga je rada i samopregora. Presrećan sam što sam na terenu svakog dana sa svojim narodom i radim za ovu zemlju od jutra do mraka.

Vučić je ponovio da Srbija nikoga neće da moli i da želi da bude uvaženi član EU i da bude bogatija bar od nekih članica.

intermagazin

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime