Srbi, evropski Kurdi

Država Srbija dužna da reaguje

0
1014

Saopštenje Naprednog kluba povodom situacije u Makedoniji i regionu:

Napredni klub poziva državne organe u Srbiji da hitno reaguju povodom situacije u Makedoniji i pruže svu neophodnu podršku i zaštitu srpskom narodu koji živi u ovoj državi. Podsećamo nadležne da je prema članu 13. Ustava Srbija dužna da „štiti prava i interese svojih državljana u inostranstvu“, te da „razvija i unapređuje odnose Srba koji žive u inostranstvu sa matičnom državom“.

U proteklih devet godina, u redovnim izveštajima o pravima Srba u regionu, Napredni klub ukazuje javnosti i državi da su u Makedoniji Srbi povremeno meta nacionalističkih ispada makedonskih i albanskih nacionalista, da se progoni Srpska pravoslavna crkva, te da su i albanski i makedonski nacionalistički ekstremisti izuzetno oštro i negativno nastrojeni posebno prema srpskoj populaciji (Izveštaj o Makedoniji za 2015/2016 dostavljamo u prilogu).

Srbija i Srbi u regionu se već godinama nalaze pod pritiskom nacionalnih ekstremista širom regiona koji su podržani od dela zemalja Zapada. Proteklih nekoliko meseci svedoci smo direktnih pretnji i poziva na rat protiv Srba i Srbije, pre svega od strane albanskih ektremista na Balkanu.

Uspon albanskog nacionalizma u regionu čiji je faktor integracije mržnja prema Srbima ozbiljan su problem koji Srbija više ne sme da nastavi da ignoriše. Državni organi u Srbiji su dužni da sačine i javno iznesu konkretan plan i mere u aktuelnim okolnostima, kao i da pripreme javnost za očito neizvestan i napet period pred Srbima i srpskom državom.

Zarad poboljšanja odnosa sa Zapadom i obezbeđivanja zapadne podrške za sopstveni opstanak, gotovo sve vlasti u Srbiji su proteklih dogina žrtvovale legalna, legitimna i međunarodno priznata prava Srbije i srpskog naroda. Iako je iz ekonomskih i vrednostnih razloga razumljiva ambicija da se Srbija približi zapadnim zemljama, politika čiji je ishod uvek povlačenje i popuštanje na državnim i nacionalnim pitanjima dovela je do toga da Srbija gubi svoju državnost a da Srbi postaju evropski Kurdi – narod bez države, čija ljudska prava svi krše i oko čije se zemlje svi otimaju.

Da Vas podsetimo:  Slobodan Janković: Vučić opet pobedio – ROSU i prištinska policija na severu KiM

www.napredniklub.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime