Srbi glasali pod šiptarskim grbom

0
1060

Izbori_Kosmet

Okupirane teritorije – Uz ogromne mere obezbeđenja, vojnike Kfora na svakoj većoj raskrsnici, veliki broj pripadnika Euleksa i Tačijevih službi, protekli su ponovljeni izbori za gradonačelnika u Kosovskoj Mitrovici. „Vesti“ su zabeležile i skandal, za koji niko od organizatora izbora nije želeo da prihvati odgovornost.

Suprotno dogovoru u Briselu da su izbori statusno neutralni, u biračkom centru Osnovne škole „Sveti Sava“ uslikali smo birački spisak na kome se nalazi grb Kosova. Takođe, videli smo da i članovi misije Oebsa na istom biračkom mestu u rukama drže papire, takođe vezano za izbore, na kojima se u gornjem levom uglu nalazio šiptarski grb. Kada su im novinari prišli, članica Oebsa je verovatno shvativši da ćemo uslikati dokument, okrenula poleđinu papira.

Nenad Rikalo, član kosovske Centralne izborne komisije, kome smo pokazali snimak, kaže da je za to odgovoran Oebs.

„Posle prekida glasanja 17. novembra, u Briselu je dogovoreno da sav glasački materijal koji je se nalazi na biračkom mestu i koji je vidljiv za birače mora da bude statusno neutralan. Ovo je pitanje za Oebs koji je zadužen da obezbedi da sve što se pojavi bude statusno neutralno“, tvrdi Rikalo.

Međutim, Nikola Gaon, portparol Oebsa kaže da je sva dokumenta koja su se našla na biračkim mestima štampala Centralna izborna komisija.

Goran Rakić, kandidat Građanske inicijative Srpska, koju podržava Vlada u Beogradu, nije odgovarao na pitanja predstavnika medija i samo je kratko pozvao Mitrovčane da u što masovnijem broju izađu na birališta, kako bi dobili gradonačelnika Srbina i što pre počeli formiranje Zajednice srpskih opština.

Drugi kandidat iz redova Srba od četvorice za predloženih za gradonačelnika Kosovske Mitrovice, Oliver Ivanović, u ime GI Srbija, demokratija, pravda, glasao je u pritvorskoj jedinici u Prištini. Potpredsednik GI SDP Ksenija Božović tvrdi da je Ivanoviću opštinska izborna komisija prvo odbila pravo da glasa uz, kako je rekla, obrazloženje „da se nalazi na teritoriji druge opštine“.

Da Vas podsetimo:  Stanje sa nekretninama u Srbiji u vreme pandemije

„Srećom, imali smo vremena da brzo reagujemo i zahvaljujući Oebsu, njemu je omogućeno da se formira tim koji će ići u pritvorsku jedinicu i omogućiti da glasa“, objasnila je ona.

Farsa

Dragiša Đoković, bivši poslanik u Skupštini Srbije, jedan je od protivnika izbora, pa kaže da ne očekuje „nažalost ništa dobro za srpsku zajednicu“.

„Sve ovo je pošlo nekim naopakim putem formiranjem ove vlade na čelu sa Dačićem i Vučićem koji su obmanuli i prevarili srpski narod. Rekli su da će poništiti sve sporazume Borislava Stefanovića, protiv kojih smo i mi bili, a sada ti sporazumi izgledaju benigno u odnosu na ovo što se radi. Ovo je sve velika farsa i žestok pritisak na srpski narod.“

Da izaberemo naše

„Ako izaberemo naše ljude i osnujemo Zajednicu srpskih opština moći ćemo da rešavamo probleme kako mi to želimo. Imaćemo tada sve što nam je neophodno od obrazovanja, do zdravstva, ali ako dođe Albanac na vlast sve bi to propalo i ništa ne bi imalo svrhe“, kazao je Mitrovčanin Vojin Jovanović koji je glasao u Osnovnoj školi „Sveti Sava“.

Iako u oba izborna štaba očekuju pobedu u prvom krugu, uveliko se priča da će ipak biti ponovnog glasanja. Kako „Vesti“ saznaju, drugi izborni krug planiran je za 23. mart.

Izborno jutro u severnom delu Kosovske Mitrovice obeležila je izuzetno mala izlaznost. Međutim, broj glasača se znatno povećao oko podneva, kada su i radnici javnih preduzeća, kako se pretpostavlja, organizovano dolazili na birališta. Već oko 13 časova, izlaznost je bila veća od 10 odsto, odnosno više od 3.000 građana je odlučilo da iskoristi svoje biračko pravo.

„Očekujem promene, ali ne znam da li će ih biti. Priželjkujem da nam gradonačelnik bude Srbin. A ako ne pobedi Srbin? Ostaje nam samo da uzmemo puške u ruke, pa da idemo da se bijemo. Oni sve dobiše, šta god su hteli i dalje teraju po svome“, kaže Dušan Nedeljković.

Da Vas podsetimo:  Sve više penzionera u Srbiji radi, procene i do 15 odsto

Dragojlo Jeremić poziva na slogu.

„Sloge nam treba, ništa drugo. Sigurno će nam tada biti bolje. Mator sam čovek i dosta sam prošao u životu i znam da je sloga velika stvar“, poručio je on.

J. L. Petković

vaseljenska

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime