Srbi i NDH – demokratska Hrvatska

0
1368
Foto: montaža

Ovog decembra (pardon, prosinca!) osvanuli su u europskom AGRAMU (čitaj ZAGREB!) predizborni plakati sa fotosima kandidata, i to na toj „bizantinskoj“ ćirilici, ni više ni manje!

Srećom, svesni domoljubi su to smesta strgali (da ne kvari europski imidž prestonice, biće!)

Te predizborne plakate su štampali iz nekakvog „Srpskog narodnog vijeća“ u njihovoj predizbornoj kampanji pod imenom „Da se bolje razumijemo”, kako bi domoljubnim Hrvatima navodno omilili Srbe kao sugrađane, koji takođe učestvuju u izboru novog predsednika!

Eto, oni uporno pokušavaju da pokažu i dokažu da još uvek postoje, iako se dobro zna da su danas svedeni na statističku grešku i status ljubimca, kako se šale naši dečki uz kavicu!

Ono doduše, dobro upućeni znaju da je nekad, u vreme dok je Zagreb (AGRAM) još bio samo provincijski grad u Ugarskoj kao državi, u tom gradu izlazio list SRBOBRAN (na ćirilici!) u kom su pisali ugledni javni radnici, i Srbi i Hrvati, jer nisu želeli da pišu na nemačkom za list „AGRAMER BLATT“ (kog su kupovali svi koji su bili u državnoj službi)!

Bilo je brojnih srpskih trgovina i veletrgovina, bila je čak i PRVA HRVATSKA ŠTEDIONICA DD (ali su njeni osnivači bili bogati SRBI!), bilo je sedište zadruge SRPSKI PRIVREDNIK, koja je finansirala školovanje učenika na zanatima širom Ugarske, stvarajući buduće ugledne majstore kod kojih će novi šegrti sticati znanje, a oni materijalno pomagati osnivanje brojnih čitaonica i đačkih družina, koje vidljivo prosvećuju narod!

Čak su i dva Srbina, lekar i pesnik JOVAN JOVANOVIĆ-ZMAJ i VUK STEFANOVIĆ-KARADžIĆ, proglašeni za počasne građane Zagreba, stekavši ključ od gradske kapije, ali i svoje ulice.

Doduše, čim se proglasi mila NDH, ti „bizantinci“ smesta izgubiše ulice, ali im se vratiše posle „prevrata“, kako danas mnogi nazivaju pobedu antifašista u Drugom svetskom ratu!

Da Vas podsetimo:  Jedan pogled na ono što se sa Srbijom dešavalo i dovelo je – dovde

Naravno da su domoljubi posle uspostave demokratske Hrvatske odmah menjali imena tim ulicama, i danas nema ni pomena da su Srbi bili počasni građani, uostalom to je i bilo u vreme velikougarske tiranije kad su ti Srbi bili Kuenovi (ban Kuen Hedervari) žandari, progoneći naše domoljube, no!

Danas niko srećom ni ne pominje onu epizodu, kada su oduševljeni zagrepčani masovno (sve pod kišobranima!) na Jelačić-placu i duž Ilice (glavna zagrebačka ulica), sa cvećem dočekali ulazak pobedničke srpske vojske u Zagreb, tog 5.decembra (čitaj prosinac!) 1918.godine, dok su na okolnim zgradama izvešeni transparenti na kojima je pisalo – ŽIVJELA SLOBODA, ŽIVJELA JUGOSLAVIJA, ŽIVIO KRALJ PETAR!

Čak su neki neodgovorni hrvatski političari i organizovali svečani prijem za srpsku vojnu delegaciju u gradskoj Kazališnoj kavani, kultnom sastajalištu zagrebačke elite!

Na svu sreću, tu nemilu epizodu su zagrepčani već ispravili onim veličanstvenim „desetotravanjskim“ dočekom nemačkih tenkova na Jelačić-placu, darujući nemačke vojnike sa Gavrilović-salamom, tada vrhunskim suvomesnatim proizvodom.

Ironije radi, i taj je Gavrilović bio pitomac srpskog PRIVREDNIKA, koji je kao mlad majstor potegao u Beč na privrednu izložbvu suvomesnatih proizvoda, boraveći u pansionu poslovne Švabice, čija će ćerka (njegova buduća žena) organizovati uspešnu promociju proizvoda, koji su potom reklamirani u Dvojnoj monarhiji kao produkt „Prve hrvatske tvornice salame“, iako je vlasnik (kao i većina radnika) bio Srbin!   

Srećom, danas, posle jednog veka, zahvaljujući udruženom naporu RKC, NDH, Kroatokomunista, EU, NATO, nema više opasnosti da ta ćitilica ravnopravno živi u Hrvatskoj, da se javno koristi, jer ima brojnih istorijskih dokumenata i iz hrvatskih krajeva, pisanih u vreme dok je službeni jezik bio latinski, nemački, mađarski, talijanski, objavljenih na toj ćirilici kao narodnom pismu, čak i pre naručene reforme Vuka kao bečkog činovnika (što jeste i bio!).   

Da Vas podsetimo:  Srbija i Srbska, dakle, i ništa više, i niko više!
Vladimir FROLOV
Izvor: srpskistav.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime