Srbi iz Maribora proslavili praznik Svetog Save

1
1858

Maribor, 27. januar – Danas 27. januara obeležena je školska slava – Sveti Sava u svim srpskim društvima u Sloveniji.

Vernici Srpske pravoslavne crkve iz Slovenije danas su proslavili Savindan, praznik posvećen utemeljitelju srpske verzije pravoslavlja i prosvetitelju Svetom Savi, koji se odrekao svetovnog bogatstva i moći ali ipak stekao legendarnu slavu.

Najsvečanije je proslavljena slava u Mariboru, drugom najvećem gradu po veličini. Taj svečani praznik proslavljaju Srbi iz Srpskog kulturnog društva Maribor kao svoju slavu. Zbog toga je na slavu društva Maribor stigla iz Ljubljane ambasador Srbije u Sloveniji Zorana Vlatković.

U imenu gradske opštine Maribor Andrej Fištravec, gradonačelnik i njegov zamenik Zdravko Luketić. Proslavi praznika Svetog Save u Mariboru prisustvovali su i visoki predstavnici katoličke crkve.

Program je bio ispunjen ljubavlju i poštovanjem do Svetog Save. Ovo je već treća godina da Srbi iz Maribora proslavljaju praznik Svetog Save masovno i na visokom kulturnom nivoju.

Svečanosti su počele u poznatoj dvorani »Union« sa Svetosavskom akademijom na kojoj su nastupili mladi članovi iz Srpskog kulturnog društva Maribor, PKUD Sveti Nikola takođe iz Maribora i polaznici škole srpskog jezika iz Pravoslavne crkve Ćirila i Metodija. Kulturni program bio je posvećen Svetom Savi.

Posle kulturnog programa za oko dvesta pozvanih gostiju priređena je svečana večera i zabava do jutarnjih sati.

Tekst: Rade Bakračević
Foto: Rade Bakračević, Miloš Rusić

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime