Srbi na geopolitičkoj raskrsnici

10
1933
Izvor slike: http://litsait.ru/proza/aforizmy-i-citaty/aforizm-441-o-kuharke.html

Makindera i Stepića možete slobodno ostaviti ako ne po strani, sigurno na margini vaših razmatranja. Oni su i dalјe bezuslovno relevantni, ali onome ko je obdaren zdravim rasuđivanjem oni nisu neophodni da bi se razumeo geopolitički ćorsokak u koji je srpski narod zapao, zahvalјujući potkuplјivosti, slugeranjstvu i nesposobnosti svojih političkih predvodnika.

Lenjin je jednom prilikom rekao da će sistem koji bolјševici izgrađuju na kraju biti toliko jednostavan da će, po potrebi, svaka nepismena selјanka moći da upravlјa državom. To je možda bila Lenjinova propagandna bajka ili u najmanju ruku politička humoreska. Međutim, što se tiče geostrateškog položaja srpskog naroda u ovom trenutku, to nesumnjivo jeste toliko jednostavno i prosto da bi svaka nepismena selјanka (ako takvih još uvek ima) zaista mogla da ga lako shvati.

Taj u svojoj prostoti nimalo povolјan geostrateški položaj svodi se na nekoliko osnovnih stavki.

Na prvom mestu, to je opstajanje u potpunom okruženju neprijatelјskih snaga. Analogija sa prolećem 1941. godine stoji savršeno. Srpski prostor opet je ostrvce u dubokoj pozadini nenaklonjenih sila, bez kontakta sa svojim prirodnim saveznicima, tada pogrešno percipiranim kao Anglo-Amerikanci, sada realno Evroazijskom unijom pod vođstvom Rusije.

Na drugom mestu je masovna opsena, koja se ubrzano osipa, ali je za manipulativne svrhe i dalјe veoma moćna, o nikada ispitanom, razmotrenom, raspravlјenom ili makar definisanom «evropskom putu.» Ta himera označava ne samo navodno konsenzualnu plovidbu državnog broda, uvek pod komandom nesposobnih kapetana, ka luci koja se izdaleka jasno vidi da je razorena, već u odnosu na jedno od središnjih nacionalnih pitanja – a to je Kosovo – još i nešto više. «Evropski put,» propagiran kao hipotetička budućnost, postalo je quid pro quo u perfidno nametnutoj bezpogovornoj razmeni bescenog za efemerno, metafizičkog blaga za materijalne rite, ili ako baš hoćete da to izrazite materijalnim pojmovima, zlatne poluge za oblutak šlјunka. Država i narod koji ne znaju kuda idu i ne pitaju za cenu slepog putovanja nikada neće prispeti na dobro mesto.

Da Vas podsetimo:  Raste dug bankama: Najviše se zadužuju građani i to za keš kredite

Treće, verovatno je da se ubrzano bližavamo fizičkim strahotama Trećeg svetskog rata ali u pravu je onaj koji je rekao da je osamdeset odsto rata koji se trenutno vodi «informativan,» dakle za duše i umove lјudi. Mnogo težim iskušenjima koja slede odoleće jedino narodi sa visokom istorijskom svešću o svom identitetu, nepokoleblјivo posvećeni univerzalnim vrednostima kojima verno služe. Narodima-konvertitima, sa vođama koji su sami šarlatani i konvertiti, rđavo se piše. U borbi za opstanak i očuvanje vrednosti čiji istorijski pečat nose, takvi narodi će se pokazati nedorasli i ranjivi. Kako srpski narod stoji u ovom pogledu nešto je što svako može za sebe da rasudi.

Četvrto, i tu analogija sa prolećem 1941. godine nažalost više ne stoji, duh konformizma, kukavičluka i samoživosti koji danas suvereno vlada odbranbene kapacitete nacije urušava na najnižu meru. Narod koji ravnodušno posmatra državno sponzorisano kidnapovanje i prodaju svoje dece, dostavu svojih najnezaštićenijih članova na korišćenje strancima i upotrebu u nepoznate svrhe, prirodno je da se neće preterano angažovati ni u odbrani svoje duhovne, metafizičke ili, ako baš hoćete, «mitološke» baštine. Niti će se makar svojim potpisima, simbolično solidarisati sa inicijativom za njenu odbranu, osim u smešno zanemarlјivim razmerama koje ne odražavaju njegovu borbenu odlučnost već razotkrivaju skoro potpunu slomlјenost.

Peto, okružen egzistencijalnim suparnicima (da malo elegantnijom frazom zamenimo istrošenu reč «neprijatelјima») narod koji je i na međunarodnom i na unutrašnjem planu nesposoban da racionalno razlikuje one koji mu žele dobro od onih koji mu žele zlo, i da se u skladu sa time intutitivno, jedinstveno i solidarno prema njima postavi, u izgledu nema jasnu i uspešnu budućnost.

Navedenim stavkama treba dodati otvorene naznake najmerodavnijih među nenaklonjenim faktorima o načinu kako srpski narod kao kolektiv posmatraju. Sasvim nedavno, gen. Kertis Skaparoti, komandant NATO snaga u Evropi, javno je položio svoje karte na sto kada je rekao «da Srbija, kao država ali i Republika Srpska i uopšte srpska populacija na Balkanu predstavlјaju najveći problem». Po ubedlјivom tumačenju ove znakovite i otrežnjujuće izjave od strane gen. Vinka Pandurevića, «dakle, remetilački faktor na Balkanu, prema shvatanjima SAD i njihovih saveznika, koji to često moraju biti i mimo svoje volјe, jeste Srbija i srpski narod u celini. Šta je sa njihove strane potrebno uraditi da to ne bude tako? SAD i NATO smatraju da Srbiju treba politički potpuno poraziti, držati je pod stalnim diplomatskim, medijskim i propagandnim pritiskom, ekonomski usloviti, vojno joj zapretiti i držati je neprekidno u mreži hibridnog rata.»

Da Vas podsetimo:  Dr Milan Mićunović: Quo vadis, Serbia

Implikacije svega rečenog po bezbednost i opstanak srpskog naroda Halford Makinder i Milomir Stepić bi bez sumnje umeli izvanredno da izlože i objasne, ali suština je ipak toliko jednostavna da će je i bez njihove stručne pomoći svaka nepismena selјanka nepogrešivo razumeti.

Oh da, samo jedna zaklјučna beleška, «umesto pogovora» kako ovdašnji autori vole da se nezgrapno izražavaju. Šta god lokalne kompradorske i konvertitske elite radile, i čime god se one bavile, dubokodržavne elite SAD/VB znaju da je njihov program za uspostavlјanje potpune svetske hegemonije u škripcu, oni su sve očajniji jer im vreme ističe, privrede im se urušavaju, podanici im postaju sve nemirniji, a Kina i Rusija se privredno i vojno uzdižu. Za njih je ovo sad ili nikad trenutak. Upravo smo ušli u odlučujuću godinu. Oni će upotrebiti svaki trik u svom operativnom priručniku.

Da li će srpski narod imati snage da izdrži i preživi pažnju koju će mu oni neminovno posvetiti?

Stefan Karganović

anfor.org

10 KOMENTARA

 1. @Б.М.
  Ви сте стварно симпатичан лик. Трудите се, што не раде сви млади људи. …Давно сам читао Фрома, Ериха Фрома. Сећам се да је за мото једне књиге узео древну мудрост: „Ако нећеш ти – ко ће? Ако не сад – онда кад?“ Примите много поздрава, синко.

  • Veliki vođa krišom pobegao iz Srbije pred Putinovim vukovima kod svojih gazda amera i kako kaže „srpskih prijatelja“ po daljnje naredbe oko izdaje Kosova: http://www.index.hr/vijesti/clanak/srpski-predsjednik-vucic-tajno-otisao-u-ameriku/1033296.aspx , Šefovi ga podsetili šta je potpisao i šta mora mada on to zna ali mora malo da glumata za naivan narod. https://www.in4s.net/vucic-vasington-trazi-da-se-odreknemo-kosmeta-i-rusije/?lang=lat , Inače velikog vođu niti ko šiša nit poštuje svi mu se u obraz smeju ali šta ga briga on ga nema: https://www.kurir.rs/region/bosna-i-hercegovina/3015891/foto-holandija-stiti-ubicu-osam-vojnika-jna-odbili-izrucenje-nedzada-herende-koji-se-sumnjici-i-za-niz-politickih-ubistava , Pa onda novo lamatanja i gluma za glup narod ali proći mora svakako inače nebi pregovarali s ucenjivačima: http://informer.rs/vesti/politika/374237/iz-berlina-stize-novi-predlog-kosovo-bi-moglo-da-bude-drzava-bez-drzavnosti-kao-vatikan-ili-palestina , Onda veliki opsenar malo odglumi zabrinutost lakoveran i glup narod prezadovoljan eto vođa se brine a sendvičari imaju odpada od hrane za još dan više: https://net.hr/danas/svijet/vucic-razocaran-nakon-povratka-iz-sad-a-oni-tvrdo-stoje-na-principu-postovanja-i-ocuvanja-neovisnosti-kosova/ Onda još malo ponizi naš narod i državu svojim idiotskim izjavama to ne rade ni Hrvati, ni Bošnjaci ni šiftari ali eto Vučko ljigavac bez problema: http://www.index.hr/vijesti/clanak/vucic-o-buducnosti-srbije-za-40-godina-necemo-imati-ni-narod-ni-drzavu/1032819.aspx, Kakav smo mi to podanički kukavički bedni narod koji neprijatelje nazivamo prijateljima ako nismo kukavice, izdajnici i ljigavci kao Vučko kako ga onda trpimo: http://www.021.rs/story/Info/Srbija/184553/Nacelnica-u-KCS-NATO-je-1999-godine-pocinio-ekocid-u-Srbiji.html , Da je Srbija država a to nije što vidimo iz dana u dan nego porobljena kolonija zadnjeg reda. Razno razni ustaše kao Čanak, Jovanović, Sonja Biserko, Nataša Kandić bili bi u zatvorima za veke vekova ali u zemlji svih osim Srba ustaše otvoreno kolo vode.https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=03&dd=21&nav_category=11&nav_id=1371888 , Pa na kraju sol na ranu „ugroženi“ Hrvati u Srbiji koji imaju sve što nemaju jadni preostali Srbi u NDH i privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini. Ko njih pita šta hoće, ko o njima brine Vučić se hvali kako će Hrvatima u Srbiju dati uvek više novca no šta traže a za Srbe…..ma koga briga. Prvo se trebamo izboriti za državu Srba ko šta Hrvati imaju državu Hrvata. No od toga ništa vodi nas izdajnik, strani plaćenik, a kukavički narod ćuti. Pa Srbe više ni žene ne slušaju deca debilna i glupa po rialijitima koji sramote narod i državu ali nema veze takvi smo mi najbednije kukavice na svetu: http://www.index.hr/vijesti/clanak/predstavnici-hrvata-u-vojvodini-kazu-da-ne-odustaju-od-mandata-u-parlamentu-srbije/1032980.aspx

   • Уважени господине, грешите у једној ствари: Кукавице су они, који иза маске зверским погледом храброст претварају у страх и безазленост. Маска је неправедно стечена моћ, која им штити право лице. Скините им маску и препознаћете страх најслабијег. Са поштовањем.

  • Хвала Вам пуно господине Питагора, такође, ово ми најискреније пуно значи, као да ми је то рекао неко свој. Било би ми велико задовољство и част да вас упознам, ако будем имао ту срећу и привилегију да разменимо мисли мало дубље. Ваше животно искуство и мисли би обогатили мој ум, имао бих доста да научим од вас. Искористио бих сваку прилику да се повежемо, да нас се састане што више. Мој оптимизам ми црпи велику снагу, сам без помоћи многих моја воља и енергија ће се претворити у самоуништавање. Што нас се више састане, бићемо јачи, одлучнији, храбрији. Ваш коментар ми је дао велики импулс енергије, за којим сам дуго чезнуо, хвала вам на томе. Ко је год спреман да се окупи, да ми се придружи у борби са искреним срцем и бистрим умом, тај је добро дошао, јер сам лутам као и сви Срби пуни ентузијазма. Ја не желим да будем вођа, желим да будем део покрета, раме уз раме са истомишљеницима, а са Вама и са мном има нас много више него што мислимо, али свако лута изгубљен у потрази за решењима. Волео бих да организујем скуп, превише сам исцрпљен сам то да изведем и потребна ми је подршка. Волео бих да се вратим из иностранства, да живим у својој земљи срећан. Волео бих да видим насмејану српску децу на улицама градова и села, волео бих да пустим корене оптимизма, снаге и самопоуздања у нашем друштву. Не желим да пишем историју сам, желим да је пишемо сви. Желим да останем у позадини, да будем део машинерије која ће вратити исти понос на лицима људи као што су носили наши храбри преци и славне вође, наши оштроумни научници и свеци чистог срца. Доба православља мора опет да процвета у Србији, љубав и спокојност да влада нашом земљом, предузећа да ничу, природа да се препороди, деца да се рађају, умови да заблистају, душе да се прочисте. Када крену наши млади умни људи из иностранства да се враћају у нашу земљу, да стварају породице и јачају економску стабилност, тада знам да сам испунио свој животни задатак из љубави према својој породици, народу и земљи и нашим будућим генерацијама. Не желим да уступам више место празним душама, које зло сеју по нашем тлу, влади која нас сатире, која се изгубила у лудилу. Њихово време је истекло. Ово је апел за све, да се окренемо ка ономе за шта се вреди жртвовати и борити, и да кренемо да сажимамо бистре умове, стручњаке, академике, елиту интелигенције Србије да радимо на решењима. Сви имамо таленте и њих вреди искористити, како би једни друге допуњавали за неко боље сутра. Ја сам само делић нечега већег и сигуран сам, апсолутно, да није безазлено све, да једни друге можемо да подстакнемо и одржимо у подору кроз олују. Када и заборављени у највећој немаштини осете, да смо закорачили, кренуће и они за нама. Када продремо и у те дубине, да подигнемо и њих, да им променимо животе на боље, да им вратимо достојанство, да им одузмемо страх они ће се сами променити, некултура ће нестати, насиље избледети, окренуће се нови лист. То је Божји задатак нас верника, да помогнемо ближњима, да донесемо добро нашој околини, да следимо Божију реч. Ви, господине Питагора, сте обдарени интелигенцијом и добрим срцем, и поред Ваших година, Вашим умом и срцем би допринели борби. Није све у насиљу. Пуно је делића, потребно је само склопити их у мозајик, а то не можемо ни Ви, ни моја маленкост сами, ми смо само делићи једне велике блиставе творевине. Уз поштовање и Божији благослов! Бојан

 2. Све више видим да Србија са Хароном неповратно плови преко Стикса… Србија је просто остарела особа са раком у предзадњем стадијуму поред изгубљених прилично статичних онколога. Дај Боже, да сам и ја овде изгубљен…

  • Поштовани, Ви свакако знате да је очајање, према православној догматици један од смртних грехова. Не треба му се предавати. А да је ситуација озбиљна – јесте. Као појединци, већином смо изгубили понос што смо Срби. Као народ, изгубили смо самопоуздање. Оно може да се поврати, али не иде ex nihilo.

   • Поштовани, наравно да знам, ово је само мамац, реверзна психологија и чиста иритација за противљење. Ја сам млади оптимиста и патриота, и желим да покренем пале заједно са осталим светлим тачкама нашег друштва, те се служим разним методама, па која покрене. Изненадили сте ме… Имао сам утисак да сте пратећи моје коментаре закључили, да сам велики оптимиста. Још једном да разбијем заблуду: Ја верујем у наш народ, госп. Питагора, и циљ ми је да покренем нешто сходно томе. Имам страха али већу храброст. Еx nihilo – можда не иде али само можда, сем ако се деси неко, неки, нешто. Циљ је само импулс, разбистривање ума, буђење духа, отпора бунтовника, врв. сам мало постигао тиме али поента је не одустати. Упркос свему, коментар је чист резултат запажања, нажалост чињеница, али то не значи да очајавам, не, није питање који емоционални тон носи ова порука, него шта ће се десити после коментара, која одлука следи и да ли ће бити управно правилна? А правилна реакција илити деловање управо описује Ваше мишљење, цитирам: ,,Не треба му се предавати.“ а ја бих додао следеће ,,Треба већ једном покренути!“ Да је ситуација озбиљна, то је јасно, да не иде еx nihilo, сасвим сте управу, да мора хитно да се створи подлога за успешне, ефикасне и трајне промене, мора и то еx machina. Ја не размишљам још о предаји. Са поштовањем

 3. Скапароти је тачно рекао. Српски народ пружа велики отпор новом светском поретку. Да није тако, зар би му се посвећивала било каква пажња. Притисци су сразмерни јачини отпора, њихов модалитет се мења и обогаћује, по потреби. На делу је процес припитомљавања, који је започео још Свети Сава, и који није довршен. Ми то доживљавамо као да неко хоће да ПОНИШТИ овај народ.

 4. Remetilački faktor je vlast a ne Srbi,ali vi poistovećujeta Srbe i vlast,jer komunisti ne mogu biti Srbi jer su oni internacionalisti,pa tako sve što ima kriminala,potiče od njih.Gde god su problemi,to su kriminalci iz Srbije i Crne gore,koje opet vode komunističke službe bezbednosti.Jer klomunisti drugačije ne znaju da vladaju osim u haosu.U Srbiji je komunistički sistem od 1944,koji izvozi kriminal i probleme.Taj general nije ništa pogrešio,zbog vas komunista će Srba potpuno nestati sa ovog prostora.Neće me čuditi da ponovo bombarduju ovaj prostor,jer je ista garnitura kao i 1999.Uostalom i taj Putin se gadi ovih Staljinista koji sprovode sistem Đeržinskog.Pa nećete valjda reći da je sav ovaj kriminal,sav haos,pljačka države i naroda proizvod zapada,ne nego sumanutih komunista,koji sprovode zadatke Karla marksa o uništenju slovenskih naroda.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime