Srbi na Kosmetu – nije to malo!

2
1878
Foto: transconflict.com

U pokrenutom postupku javne rasprave, „unutrašnjeg dijaloga“ o ustavnopravnoj budućnosti Kosmeta, već s početka čulo se nekoliko predloga od strane univerzitetskih profesora prava. Velika većina tih ideja (90%) za polazište ima da se ne prizna „Kosovo“ kao nezavisna država, bez obzira na to da li se menja ili ne menja ustav. U manjini su bile ideje o konfederaciji i uniji Srbije i Kosova – o državnim oblicima koje stvaraju dve ravnopravne, odvojene i međusobno priznate države.

Činjenica je da Srbija bez Kosmeta i „Kosovo“ postoje kao dve odvojene političke zajednice – Srbija kao država u punom smislu te reči, a „Kosovo“ kao protektorat, sa ograničenom nezavisnošću i nepotpunim međunarodnopravnim subjektivitetom, ali priznato od velikog broja država, među kojima su SAD i najmoćnije države EU. Najvažnija preostala veza koja postoji između Srbije i „Kosova“ su Srbi (oko 100.000) koji opstaju na Kosmetu i bez srpskih državnih institucija: policije, suda i dr. (još uvek rade srpske obrazovne i zdravstvene institucije). U takvim uslovima, dalji pregovori i ustupci srpske strane mogu se svesti samo na priznanje „Kosova“ kao države jer je ostalo, manje-više, već dato i oteto.

Nasuprot stvarnom stanju stoji naš ustav koji proklamuje da je Kosmet sastavni deo teritorije Srbije (preambula) – iako na Kosmetu nema organa vlasti Srbije, da je naš pravni poredak jedinstven – iako „Kosovo“ ima svoj ustav, zakone i organe vlasti. S jedne strane, imamo delom nominalne (koje se ne primenjuju) odredbe ustava jer je realnost sasvim drugačija, a sa druge strane imamo stvarnost „Kosova“ koja nije pravno perfektna – nepotpuna nezavisnost i međunarodnopravni kapacitet.

Zadržati Kosmet u Ustavu ima simboličku vrednost za državu i naš narod, ali je, istovremeno, nužno uzeti u obzir i stvarno stanje. Ova „kvadratura kruga“ možda i nije nerešiv problem.

Da Vas podsetimo:  „Paranje čarape“ ili Kosovo – zapravo – čuva nas

U Ustavu piše da se o suštinskoj autonomiji Kosmeta donosi poseban zakon po ustavotvornom postupku (čl. 182). „Unutrašnji dijalog“ bi mogao rezultirati upravo takvim „ustavnim“ zakonom. „Suštinska autonomija“, baš zato što je nepoznata kategorija, nema sadržinsko ograničenje. Suštinska autonomija bi, u tom smislu, mogla da obuhvati postojeće stanje, odnosno činjenicu da je „Kosovo“ samostalno, da ima svoj pravni sistem i organe vlasti, ali i da nije nezavisno niti je punog međunarodnopravnog subjektiviteta.

Ovo bi bilo poustavljenje (konstitucionalizacija) stvarnosti na Kosmetu, koje bi se podvelo pod naš ustav i unelo u taj „ustavni“ zakon (čak bi se mogao nazvati „ustavni zakon o kosovskoj samostalnosti“). Kosmet bi ostao politički odvojena i samostalna politička zajednica (ne bi bilo zajedničkih organa vlasti Srbije i „Kosova“), ali bi krov tog sistema, makar i simbolično, bio naš ustav, a spoljnopolitički prsten te „države“ država Srbija.
Konkretnim odredbama ovog zakona bi bili precizirani detalji položaja ove „države“ u državi. Ujedno, ovo bi moralo biti praćeno izmenama određenih ustavnih odredbi (o uređenju vlasti, o teritorijalnoj organizaciji), ali koje ne bi bile suštinske niti fatalne tako da „brišu“ Kosmet iz srpskog ustava i države Srbije.

Ovo je verovatno jedina preostala mogućnost (ustupak) koji Srbija može da ponudi u pregovorima kosovskoj strani. Jer jedini preostali korak je priznavanje nezavisne države „Kosovo“, bez obzira koje mu se ublaženo ime nadevalo (ugovor o normalizaciji odnosa, sporazum o nesprečavanju integracija i sl).

S obzirom na to da je ovde reč o našem „unutrašnjem“ dijalogu, nije u prvom planu šta bi na ovo rešenje rekla „Priština“. Verovatno: „nuk“. Ali, njihovi ciljevi su ionako stotinu godina nepromenjeni – nezavisna država. U međuvremenu, geopolitičke okolnosti se menjaju a srpski narod opstaje na Kosmetu. Nije to malo.

Da Vas podsetimo:  Da li Đilas ostaje stožer opozicije

Slobodan Orlović

srpskipravnickiklub.rs

2 KOMENTARA

 1. Povodom imenovanja novog predstavnika EP na Kosovu, Igora Sholtesa, oglasili su se srpski mediji, prenoseci njegovu izjavu da će “ njegov zadatak biti da ubedi 5 zemalja koje nisu još priznale nezavisnost Kosova da to urade“. Posle toga nastao je muk i tisina, kao da se radi o nekom “ fait divers „. Ako se zna da je Igor Sholtes sin Vere Kardelj, odnosno unuk izvesnog Edvarda Kardelja, koji je autor “ ustava“ iz 1974, u kojem kaze da je “ usvojen član koji daje pravo na samoopredeljenje ni otcepljene naroda“, onda bi trebalo da se tako zvani patriJoti malo angazuju oko toga pitanja i prekinu sa kritikama danasnje vlasti.
  Medjunarodna zajednica u koju isti patriJoti ukljucuju i Vatikan , zna za postojeci član ustava, i recenicu koja ga tumaci. U arhivskom tekstu arhiva Srbije se kaze, “ medjutim nije naglaseno da li se to odnosi na republike ili pokrajine“, sto istovremeno znaci da svako ima pravo da interpretira ustav po svojim interesima. Globalno, tako se istorijski i dogodilo devedesetih godina.
  Danas izvesni patriJoti, konstantno optužuju novu vladu za izdaju, i predesdnika kao kvislinga, jer ne brani Kosovo od “ agresora“. To su nove, prekrstene patriJote, kojim je jedini cilj da dodju na vlast. Kako bi potom oni odbranili Kosovo, je druga priča.
  Sa druge strane, ostatak komunistickog rezima, ostaje još uvek u ideologiji iluzornog bratstva i jedinstva, gde je glavni cilj solidarnost radnicke klase. U diskusiji sa jednim prijateljem, bratom jednog poznatog pisca, koji je još uvek komunistički nastrojen o novom izvestiocu EP na Kosovu, on kaze, citiram, J..e mi se za sve to, i za sve sto se desilo, ja selim da prozivim ostatak života“.
  Ukratko, kao i najveći broj Srba u Srbiji, najvaznije je imati ‘leba da se jede, akada se stomak dobro napuni, onda se ospe paljba na agresore, kvislinge, domaće izdajnike, strane placenike i vec poznate neprijatelje naše socijalisticke revolucije.
  Beogradski i srpski mediji bi mogli da naprave anketu o Kosovu i o prioritetima stanovnistva, ali pod uslovom da se ta anketa obavezno izvrsi posle rucka ili posle vecere.

  D.Rakic
  Nice – France

  • Нико не оптужује АВ због тога што „не брани“ Космет, него због тога што га врло активно и смишљено предаје Шиптарима, тј. САД. Уз то такође врло активно економски, финансијски, културно, национално и буквално – кроз белу кугу коју све то изазива – уништава Србију за рачун запада, који га је довео на власт и помаже му да је узурпирацијом државног апарата и медија, мућкама, изнудама и преварама задржи.Оно што АВ ради нема никакве везе са нечињењем нечег што треба да се чини, али има све са смишљеним, активним укопавањем живе Србије, и целог српског народа.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime