Srbi na KiM odbacili Briselski sporazum

0
1025

dv_fPoslanici Skupštine Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija usvojili su juče Sretenjsku deklaraciju kojom je Briselski sporazum odbačen kao „neustavan i antidržavni“ a izražena rešenost za ostanak u ustavnom poretku Srbije.

„Nećemo prihvatiti izopštavanje iz ustavno-pravnog poretka države u kojoj žele da se rađaju naša pokoljenja. Ne prihvata se gaženje osnovnih ljudskih i građanskih prava niti nasilno guranje u okvire jedne nelegalne i kriminalizovane tvorevine“, navodi se u deklaraciji, usvojenoj na Dan državnosti Srbije.

Skupštinu Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija osnovali su odbornici raspuštenih skupština opština sa severa Kosova. U deklaraciji se upozorava da je cilj daljeg sprovođenja Briselskog da se mimo volje građana Srbi i ostali nealbanci integrišu u sistem Kosova.

„Najnovija hapšenja i objavljivanje spiskova za hapšenje nisu ništa drugo nego psihološko-propagandni rat koji se vodi u cilju destabilizacije severa Kosova i Metohije i zastrašivanja preostalog srpskog stanovništva kako bi odustalo od otpora i prihvatilo
integraciju u jednu nezakonitu tvorevinu u kojoj ne šele da šive.

Dalji ustupci države Srbije Prištini mogu da imaju samo jedan cilj, a to je da Srbi i ostali nealbanci trajno napuste Kosovo“, navodi se deklaraciji.

Članovi skupštine čestitali su građanima Srbije Dan državnosti uz poruku da sačuvaju državnost stečenu mukom i krvlju predaka kako svi zajedno ne bi bili upamćeni kao „pripadnici sramnog pokoljenja koje se srpskog Kosova i Metohje odreklo“.

Doskorašnji načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je da Srbi danas na Kosovu ne mogu da se izjašnjavaju kao Srbi, nego kao Kosovari, a da su 1804. godine dižući ustanak protiv viševekovnog ropstva mogli da kažu da su Srbi. Poslanici su zatražili i puštanje uhapšenih Srba na Kosovu i rešavanje svih ubistava i slučajeva nasilja.

vesti-online.com

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime