Srbi pokreću proces: Prve tužbe protiv NATO-a zbog karcinoma od bombi sa uranijumom

1
1219
Foto: printscreen

Smrt zastavnika Marka Dijana, italijanskog vojnika, nekadašnjeg pripadnika NATO snaga na KiM, koji se godinama borio za istinu o posledicama osiromašenog uranijuma po zdravlje, otvorila je pitanje dokle se stiglo u Srbiji sa istragom o efektima korišćenja ovakve municije tokom agresije 1999. po zdravlje i životnu sredinu.

Kako „Novosti“ saznaju, do kraja meseca prvih pet pilot tužbi protiv članica NATO snaga sa odštetnim zahtevima biće podneto višim sudovima u našoj zemlji.

Upravo to je razlog zašto je ovog vikenda italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja došao u Niš da pomogne srpskom kolegi Srđanu Aleksiću.

Oni će finalizovati tužbe protiv članica Alijanse zbog ugrožavanja zdravlja i života ljudi, i životne sredine, tokom bombardovanja 1999. Tartalja je pred italijanskim pravosuđem dobio više od 170 presuda u korist vojnika iz mirovnih misija na teritoriji bivše Jugoslavije, koji su oboleli od kancera, a neki od njih i umrli.

Sudovi širom Italije potvrdili su da postoji veza između njihovih oboljenja i boravka na bombardovanoj teritoriji.

„Tužbe ćemo podneti u Nišu, Vranju, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu“, kaže Aleksić za „Novosti“. Tužitelji su nekadašnji rezervisti, oficiri, policajci na dužnosti na KiM i civili. Svi su oboleli od karcinoma, a za vreme NATO bombardovanja bili su na KiM ili u Vranju. Izabrali smo slučajeve koji su identični onima koje je kolega Tartalja u Italiji dobio.

Uz pilot tužbe biće dostavljeni i medicinski dokazi da je uzročnik bolesti osiromašeni uranijum.

Tartalja je uspeo da dokaže prisustvo teških metala kod obolelih, a u tome su mu pomogli veštačenja Univerzitetske klinike „La sapijenca“ u Rimu, Instituta za nanotehnologije u Milanu i Univerziteta u Torinu.

Pošto naš Zakon o parničnom postupku dozvoljava veštačenje iz inostranstva, u ovim slučajevima biće angažovani italijanski onkolozi koji su već veštačili za italijanske vojnike. Aleksić objašnjava da su se opredelili za srpsko pravosuđe zbog velikih parničnih troškova u inostranstvu, ali i zato što se strani sudovi mogu oglasiti nenadležnim jer tužitelji nisu njihovi državljani. Ako presude našeg suda budu u korist obolelih, da bi došlo do naknade moraće da ih priznaju zemlje članice NATO.

Da Vas podsetimo:  U čemu je problem sa paralelnim spiskovima?

„Mi imamo zajednički usud: građani Srbije su bombardovani i umiru od posledica tog čina, a isto važi i za italijanske vojnike koji su bili u misijama u inostranstvu, gde su korišćene bombe sa osiromašenim uranijumom, kao što su BiH i KiM. To je bio razlog da sa kolegom Aleksićem započnemo pravosudnu bitku“, kaže Tartalja.

On dodaje da će to biti duga bitka za istinu, i podseća da je i u Italiji vodio borbu sa institucijama, jer je do sada obolelo oko 8.000 italijanskih vojnika, a preminulo oko 400. U međuvremenu Aleksić je podneo Komisiji za zaštitu ljudskih prava i okolinu UN i oko 1.000 predstavki naših građana. Zatraženo je da UN pošalju dva nezavisna istraživača za zaštitu životne sredine i ljudskih prava. Odgovora, međutim, još nema.

Izvor: Sputnik

1 KOMENTAR

 1. Postovani,
  Par cinjenica moram da iznesem ovom prilikom.
  Kao direktna zrtva zbog posledica OU,jos 2010.god.sam aktivno radio na ovom problemu,prvi u srbiji sam doneo i preveo presude italijanskih vojnika a zatim i prvi pokrenuo sudski spor u srbiji.(zato vreme drugi su me pravili ludim,jer gde cu ja protiv drzave).Pritom vecina njih je u svojim izlaganjima koristila i koristii delove mojih ekspertiza,vestacenja,a ja.vec imam presudu prvu u srbiji po ovom pitanju.Da uvazena gospoda malo ne kasne?
  Sto se tice parlamentarne komisije,sama je od sudije u mom predmetu,trazila detaljan izvestaj o mom predmetu i dokumentaciju.To je samo politicki deo komisije,dok strucni deo komisije ,koji je na osnovu cinjenica trebao da vrsi istrazivanja,(nazalost i bruku)nije nista radio.Nije radio zbog toga sto politicki deo komisije nije strucnom delu obezbedio pecat,faksimil i sredstva za rad.U strucnom delu komisije su bili eminentni strucnaci iz svih oblasti koje se bave ovim pitanjem,i izmanipulisani su od politicara a nazalost kao i sve do sada u srbiji.
  Sto se mene tice, ja ne stajem,zelja mi je da osnujem udruzenje zrtava genocidnog bombardovaja 1999.
  NEMA NAZAD IZA JE SRBIJA.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime