Oglasili se Srbi sa Kosova i Metohije

3
8294

Nakon poruke koje je Aleksandar Vučić poslao Srbima na Kosovu i Metohiji, usledelo je žestoko pismo Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohgije „Otadžbina“.

Pismo prenosimo u celosti:

“Pošto smo dobili tvoje pismo, kao Srbi sa Kosova i Metohije, želimo da ti kažemo:

Lepo je što brineš da Srbi na Kosovu i Metohiji ne dožive „Oluju“ koju smo već imali 1999. godine kada je više od 200 hiljada Srba napustilo svoja vekovna ognjišta. Pošto si tada bio u vlasti bilo bi mnogo da za vreme tvojih vladavina doživimo dve oluje. Tih godina, sećamo se, da dok su kolone izbeglica napuštale Kosovo i Metohiju zajedno sa vojskom i policijom, po tvom nalogu, jer si tada bio ministar informisanja, mediji su pisali o našoj pobedi nad NATO paktom.

Ovu drugu treba da doživimo od tvojih koalicionih partnera u separatističkoj vlasti Prištine. I predsednika samoproglašene republike Kosovo Hašima Tačija i predsednika vlade Ramuša Haradinaja postavio si glasovima tvoje „Srpske liste“, pa čudi da oni koje imenuješ sada hoće da proteraju Srbe. Pre podne si Ramuša Haradinaja nazivao koljačem srpske dece a onda si ga posle podne glasovima svoje ćerka stranke tzv. Srpske liste postavio za predsednika vlade.

Sa Hašimom Tačijem si već, kazano po bosanski, postao jaran. Pred njim, koji se opravdano sumnjiči za trgovinu ljudskim organima Srba, primorao si srpske sudije da polože zakletvu. Kakva bruka i poniženje za ceo srpski rod!

Tvoja priča da brineš o bezbednosti Srba ne zvuči ubedljivo. Od tvog dolaska na vlast bezbednost Srba, naročito na severu Kosova i Metohije, je rapidno pogoršana. Ubijeno je šestoro Srba. U više navrata si izjavljivao da ta ubistva nisu etnički motivisana. Ako znaš da nisu Albanci, onda su Srbi. Koji Srbi? Pre tebe Srbe su ubijali samo Albanci, a od kada si ti došao ubijaju ih i Srbi i Albanci. Prema političkim protivnicima Srbima na Kosovu i Metohiji koji se protive tvojoj izdaji iniciraš nasilje. Nekad je to paljevina vozila, drugi put paljenje stranačkih prostorija, bacanje bombe na porodične kuće političkih neistomišljenika… Koliko puta si samo pitao na državnim medijima pokojnog Olivera Ivanovića da ti kaže ime onog ko je ubio Miloša Šćepanovića. Nažalost, od njega si sa svojim medijima napravio pokretnu metu. Posle njegovog ubistva obećao si da ćeš za dvadeset dana da otkriješ imena zločinaca. Odgovor još nismo dobili iako je prošlo više od pola godine.

Da Vas podsetimo:  »HRVATSKA ĆIRILICA« — GDE TOGA IMA?

Trećeg novembra 2013. godine tražio si od komandanta južnog krila NATO pakta da ti dozvoli da uđeš sa svojim bebedonosnim snagama samo 45 minuta da bi se obračunao sa neposlušnim Srbima koji su bojkotovali lokalne separatističke izbore. Kakva bruka i sramota!

Ako nisi mogao da sprečiš hapšenje tvog ministra u Vladi Srbije Marka Đurića kako onda možeš drugim Srbima da garantuješ bilo kakvu bezbednost.

U pismu nam govoriš da nećeš da dozvoliš da tvoji koalicioni partneri iz separatističke vlade zauzmu jezero Gazivode. Neće oni da zauzmu Gazivode dok ti ne potpišeš sa njima dogovor. U zgradu suda u Kosovskoj Mitrovici oni nisu ušli dok ti svojim potipisom nisi ukinuo pravosudni sistem na Kosovu i Metohiji i time predao zgradu suda separatistima. Sigurno ne znaš, ali hidrosistem Ibar-Lepenac sa jezerom Gazivode i hidrocentralom izgrađen je kreditom koji je podigla Vlada Republike Srbije. Otplata tog kredita je išla i posle 1999. godine čime su sve obaveze Srbije prema Londonskom i Pariskom klubu isplaćene. Na osnovu toga, taj sistem je apsolutno vlasništvo Republike Srbije kao i ceo energetski sistem na Kosovu i Metohiji koji sa ostalim delom energetskog sistema Republike Srbije čini celinu. Svaka predaja Prištini, kako si naumio, je teško krivično delo jer daješ imovinu Srbije čiji su vlasnici građani Srbije. Tokom izgradnje akumulacije proterano je više od deset hiljada Srba iz Ibarskog Kolašina. To je prvi veći egzodus Srba sa Kosova i Metohije posle Drugog svetskog rata. Znamo da tebi ovo ništa ne znači. Povratak 200 hiljada Srba za šest godina svoje vladavine nikada nisi spomenuo kao da je to tabu tema. Da te podsetimo, zbog navodnog progona Albanaca, Srbija je bombardovana.

U pismu nam kažeš da se boriš za formiranje tzv. Zajednice srpskih opština koju Priština sprečava. Odmah da ti kažemo da nama ta „Zajednica srpskih opština“ ne treba. Po Briselskom sporazumu koji si ti potpisao jasno i precizno stoji da ona treba da se formira u skladu sa ustavom i zakonom samoproglašene republike Kosovo. Takva separatistička institucija nije u interesu Srba. Nama trebaju srpske a ne separatističke institucije. Nažalost, većinu srpskih inistitucija na Kosovu i Metohiji ti si u ovih šest godina predao Prištini.

Da Vas podsetimo:  Lazar Petrović sa KOSOVA: Pred očima su mi ubili brata ali OVDE JE MOJ VAZDUH

U pismu nam ne pišeš o tvoj nameri da sa separatistima potpišeš sveobuhvatni mirovni sporazum. Hoćeš da Kosovo deliš, da se razgraničiš od Albanaca. Ko ti daje za pravo da našu dedovinu, na koju imamo tapije još od turskih vremena, poklanjaš drugome? Gubitak srpskih svetinja, crkava i manastira Srbi kao narod ne mogu da prežive bez obzira na tvoj, kako ti kažeš, „povećan bruto-društveni proizvod“. Po kojoj to logici je država bogatija ako je manja a ne ako je veća. Danas se razgraničavaš od Albanaca, sutra ćeš morati od Mađara, Bošnjaka, Bugara… Svodiš Srbiju na beogradski pašaluk. Jednu stvar moramo da ti kažemo. Naši preci su se borili za ovu Srbiju. I u Balkanskim i u Prvom svetskom ratu. Na hiljade solunaca Srba je bilo sa Kosova i Metohije. U odbrani Beograda 1916. godine u puku majora Dragutina Gavrilovića bio je ceo bataljon Srba sa Kosova i Metohije, i svi su izginuli. Tvoji su tih godina bili na suprotnoj strani. Možda je i odatle tvoja ljubav prema Kurcu i Merkelovoj.

U pismu nam ne kažeš ni kako ćeš da postupiš kada tvoj prijatelj Edi Rama ukine granicu između Kosova i Metohije i Albanije. Da li tada imaš nameru da ukineš integrisano upravljanja granicama između Kosova i Metohije i centralne Srbije kao tvoj odgovor na stvaranje Velike Albanije? Ili ćeš možda da zažmuriš? Kad smo već kod granica, integrisano upravljanje granicama dogovorio je Boris Tadić a ti si ga sproveo u delo. U Briselu si dogovorio sa Prištinom da 30% prihoda od carina sa administrativnih prelaza Jarinja i Brnjak ide opštinama na severu Kosova i Metohije. Takav sporazum i dan-danas funkcioniše. Prodao si državu za 30% prihoda od carina, a za takvo nedelo optužuješ narodnog poslanika Slavišu Ristića. Sram te bilo predsedniče! Pokušavaš gebelsovom metodom da sto puta izgovorena laž postane istina. Dokumenta i svedoci drugo govore.

Ništa nam ne pišeš o iseljavanju Srba sa Kosova i Metohije. Čak novinarima kažeš da se Srbi sele i iz Srbije, pa šta. Nije isto da li će da odu Srbi sa Vračara ili iz već ispražnjenih metohijskih sela. Zabranio si svako zapošljavanje Srba sa Kosova i Metohije. Nema investicija, nema fabrika, nema radnih mesta i Srbi odlaze. Davnašnji san svih Albanaca je Kosovo i Metohija bez Srba. Ti im u tome pomažeš.

Da Vas podsetimo:  KULTURA LAŽIRANjA: MUSLIMANSKA PROPAGADNA NADUVAVA BROJ UBIJENE DJECE U SARAJEVU DEVEDESETIH GODINA

Ništa nam ne napisa o mišljenju Rusa da tvoj sveobuhvatni mirovni sporazum, koji misliš da potišeš sa Albancima, liči na Minhenski sporazum između Nemačke i Čehoslovačke. Tada je Čehoslovačka ustupila Nemcima Sudetsku oblast a ti danas ustupaš Kosovo i Metohiju Albancima. Rusi su shvatili da poput Mila Đukanovića hoćeš da im podvališ. Sveobuhvatnim mirovnim sporazumom hoćeš da Kosovo i Metohiju uvučeš u NATO pakt. On treba da bude uvertira za ulazak Srbije.

Ništa nam ne pišeš o tome da negiraš Rezoluciju 1244. Kažeš da je ona važila dok je postojala Jugoslavija a danas kad nje nema ona nije validna. Iako je po sporazumu Srbije i Crne Gora Srbija pravna naslednica svih sporazuma i dogovora, ti to ne priznaješ. Studenti na ispitu iz ustavnog prava padaju ako takvu glupost kao ti izjave. Kad smo već kod Rezolucije 1244 kako to da posle nepunih 15 dana od posete Tonija Blera, tvog savetnika, Velika Britanija u Savetu bezbednosti skida Kosovo i Metohiju kao temu sa dnevnog reda? Politička je perverzija Aleksandre Vučiću da poreski obveznici Srbije njega plaćaju kao tvog političkog savetnika. Plaćaju onog koji je bombardovao Srbiju.

Na kraju našeg odgovora predsedniče nama od tebe ništa ne treba. Vrati nam onu poziciju koju smo imali 2012. godine kada si došao na vlast. U izdaji mislimo da si duboko zagazio i da ti povratka nema. Prekini više da pregovaraš u naše ime, jer svaki tvoj odlazak u Brisel znači jedna srpska institucija na Kosovu i Metohiji manje. Trnu nam zubi od tvog pregovaračkog birselskog uspeha. Našali se, pa makar jednom izusti Kosovo je Srbija. U ovih šest godina tvoje vladavine tako nešto nismo mogli da čujemo.

Uostalom, ono što iskreno mislimo je da što si duže na vlasti u Srbiji stvaranje Velike Albanije je sve izvesnije”, stoji u pismu koje je Vučiću uputio Narodni pokret “Otadžbina”.

www.pravda.rs

 

3 KOMENTARA

 1. Lep clanak i potpuno se slazem sa autorom. Ipak mislim da vlast nije kriva za sve. Setimo se sta se dogadjalo na tim prostorima pre pedesetak godina. Siptari su kupovali srpske kuce i imanja placajuci nerealno visoke cene. Ljudska pohlepa i nerazum to iskusenje nisu mogli da izdrze. Srpsko stanovnistvo se polako osipalo, podmlatka nije bilo i dosli smo dovde gde smo sada. Anti Srbi, drugosrbijanci, akademici i takozvana elita nista nisu ucinili da to sprece. Siptari su ubacivali ugalj po kucama u Beogradu i jednom godisnje isli kuci na ( aktivni ) odmor. Svake godine po jedno dete i dodjosmo do one narodne “ Cije ovce njegova livada „. Braco Srbi lose nam se pise. Bez podmlatka nema nam buducnosti. Bitka se dobija u krevetu.

 2. Historia magistra vitae est – Istorija je učiteljica života.

  Šta je naše a šta nije naše na KiM?

  Umesto odgovora evo jednog citata iz Wikipedije:

  Berat ili Berati (alb. Berat ili Berati; grč. Βεράτι, Verati), grad u južnoj Albaniji. Izvorno ime grada je bilo Bel(i)grad, a u srednjem vijeku je bio poznat po grčkom zapisu Bellegrada (grčki: Βελλέγραδα), koji je za vrijeme Osmanskog Carstva poznat kao Arnavut Belgradı, kasnije skraćeno u Berat.

  Među Srbima na KiM treba da postoji razum i osećaj za interese celog srpskog naroda a ne maksimalizam bez pokrića.

  • Јесте, и једина ствар коју нас историја учи је да људи никад ништа од ње не науче. Али оно што нам историја говори је да ја Космет српска земља, а то каже и међународни закон. „Глас разума“ је само пропустио да објасни зашто је жеља да се задржи своје „максимализам“, и на који начин би давање већег дела тог српског Космета уљезима било у интересу српског народа? Можда тако што би претстављало добру увертиру да се српски народ „ослободи“ и „бремена“ Војводине, Рашке итд?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime