Godina borbe protiv sive ekonomije

Vrana vrani oči ne izvadi

1
1138

siva-ekonomija-640x413Vlada Srbije proglasila je 2017. godinom borbe protiv sive ekonomije, a nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“ je jedna od 68 podsticajnih mera.

Većina  dnevnih listova na prvoj strani objavljuje rezultate jučerašnjeg izvlačenja nagrada, RTS je na svom portalu napisao:

„U okviru nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ izvučeno prvih 177 nagrada, ukupne vrednosti 24.288.534 dinara. Prve nagrade izvukle su tekvondiskinje Milica Mandić i Tijana Bogdanović, nekadašnji košarkaški reprezentativac Igor Rakočević, vaterpolista Nikola Jakšić i glumci serije „Vojna akademija“ Dragana Dabović i Nebojša Milovanović“

Šta je siva ekonomija?

Svetski stručnjaci ne mogu da se usaglase, nemaju jedinstvenu definiciju. Po Vikipediji to su  ekonomske aktivnosti nad kojima država nema nadzor. U Americi je nelegalan rad i utaja poreza  teško  krivično delo, deli se na sivu koja obuhvata neregistrovan promet robe široke potrošnje i rad bez prijave, i crnu koja obuhvata trgovinu drogom, oružjem, prostituciju, trafiking.  Zapadna Evropa ima sličnu definiciju kao USA, represivna politika je blaža.  U Srbiji, ako pogledamo priloge RTS-a, siva ekonomija je prodaja na uličnim i pijačnim kartonskim tezgama. Našim privrednicima beg u sivu zonu omogućuje opstanak, jer, po njima, zahvatanje države je previsoko.  Po Ujedinjenim nacijama (preporuka iz 2007.g.), to je novi oblik u razvoju ekonomija u zemljama Trećeg sveta, poželjan, otvara nova radna mesta, postaje trajni oblik u razvoju kapitalizma.  Kako su vodeće zemlje u Ujedinjenin nacijama USA i Velika Britanija, nejasno je kako je siva ekonomija poželjna u nerazvijenim zemljama, teško kažnjiva u sopstvenim državama.

Siva ekonomija u Srbiji

Siva ekonomija u Srbiji je na nivou 30,1%, podatak koji koriste zvaničnici Vlade, objavljen u studiji „Novi nalaz i preporuke za reforme“,  posle istraživanja urađenog od strane grupe FREN i profesora Milojka Arsića,  u martu 2013.g., studija

Da Vas podsetimo:  Teško narodu sa razularenom vlašću, krotkom opozicijom i potkupljenom „strukom“

Većina dobrih poznavaoca ove materije tvrdi da je siva ekonomija veća, da dostiže neverovatnih 50%, i da Srbija zauzima neslavno prvo mesto u Evropi. Utaje svih vrsta poreza na godišnjem nivou premašile su 4 mlrd. evra, neregistrovani promet robe i usluga veći je od 10 mlrd.evra.

Nagradna igra, s početka teksta, je samo jedan korak u suzbijanju sive ekonomije, nije dovoljan.

Zašto?

Potpuno su pogrešno identifikovani uzroci rada van legalnih tokova, kao i učesnici:

a. privrednici ne beže u sivu zonu zbog previsokih poreskih opterećenja (činjenično je samo opterećenje zarada previsoko), već zbog katastrofalnog   rada Poreske uprave Srbije, kontrole obveznika skoro da nema.

c. u sivoj zoni nisu najsiromašniji i neregistrovani subjekti, najbogatiji su najveći učesnici, kao i  legalno osnovane firme, uz obavezno učešće kriminalizovanog dela birokratije

Carina je najveći „izvor“ nelegalne robe, carinici na godišnjem nivou omoguće šverc preko granice u vrednosti od 4 mlrd. evra, sve u korist zaštićenih biznismena, pri čemu nastaje utaja PDV-a u iznosu od 600 miliona evra. Već u prvom sledećem koraku, ista roba, kada je uvoznici –  veletrgovci plasiraju dalje, vredi najmanje 50% više, 6 mlrd.evra,  što utaju PDV-a povećava na 900 miliona evra!!! Očit primer koji dokazuje da su najveći stvaraoci sive ekonomije vrlo bogati, biznismeni zaštićeni od strane državnih službenika (često najviših) – siromašni na uličnim i pijačnim kartonskim tezgama ne poseduju 4 mlrd.evra robe. (1*)

Analizom 30 branši, nedvosmisleno dokazujem da su u sivoj ekonomiji uvek najbogatiji, preko 90%, „školska“ siva ekonomija, u kojoj nezaposleni trguju da bi preživeli,  u Srbiji je na nivou od 10%.

Prodaja akcizne robe na crno je najlakši način da se brzo obogatite preko utaje poreza i akciza. Zaštićeni biznismeni godišnje plasiraju milijardu evra robe na crno, budžet i svi građani trpe štetu od 400 miliona evra.

Da Vas podsetimo:  Rusija i Srbija posle Vučića

Akcizna robe – količine plasirane bez plaćanja poreskih dažbina:

a. 200 miliona kutija cigareta (2*), b. 183 mil.litara goriva, c. 180 miliona litara piva (3*),  d. 8 hiljada tona kafe, 75 miliona litara vina. 50 miliona litara žestokih alkoholnih pića (čak 80%).

Prethodno navedene količine nisu iz uvoza, njih na crno najviše plasiraju domaći proizvođači, najčešće  u vlasništvu stranih investitora. Poslednja  istraživanja dokazuju da ogromne količine goriva i cigareta, bez plaćanja akcize i PDV-a, plasiraju najlegalnije benzinske pumpe, najlegalniji maloprodajni trgovinski lanci (kiosci i magamarketi), sa izdavanjem fiskalnih računa koji ne budu prijavljeni u prihode – ponovo zaštićeni biznismeni koje, na žalost, ne kontroliše ih  Poreska uprava Srbije, Ministarstvo finansija, MUP – osnovana je sumnja da iz navedenih službi „neko“ pokriva „investitore“.

Mnoge branše su unosne za rad na crno, evo još nekoliko zanimljivih:

Autobuski prevoz putnika, po istraživanju objavljenom 2013.g., dokazuje da 50% prihoda legalno osnovanih firmi ostane neregistrovan, (utaja 80 miliona evra, 2014.g. već 100 miliona evra) što dokazuje da stvaraoci sive ekonomije nisu neprijavljeni građani, već najlegalnije osnovane firme.

Kladionice i kockarnice čak 80% rade na crno, utaje dostižu 100 miliona evra, pokazalo je istraživanje Udruženja priređivača igara na sreću UPIS.

Preko 50% godišnje potrošnje brašna plasirano je na crno, preko 20 hiljada šlepera, preveze od 270 mlinarskih firmi do 6200 pekara – kako je moguće da tolike količine brašna dobijene iz domaće pšenice, strateškog proizvoda, najlegalnije otkupljenog od proizvođača, završi na crno – i to niko ne vidi!!!(3*)

EPS – da li je siva ekonomija kada naše najveće javno preduzeže isporuči četvrtinu celokupne proizvodnje potrošačima, a ne fakturiše??? Da, i to je siva ekonomija, ostvaren je promet, nije naplaćen PDV i akciza, dobit EPS-a značajno je smanjena pri čemu država gubi više stotina miliona evra poreskih i neporeskih prihoda (4*)

Da Vas podsetimo:  Narod koji je do savršenstva uvežbao umetnost autogolova

Iznošenje novca pranjem iz Srbije dostiglo je astronomske razmere. Po podacima objavljenim u američkom GLOBALU, od demokratskih promena 5. oktobra, do kraja 2014.g., preko 55 mlrd. US $  je „oprano“, pri čemu budžet Srbije svake godine gubi više stotina miliona evra samo po osnovu izgubljenog poreza na dobit. Zanimljivo je da Global objavljene podatke dobija od NBS!!! (5*)

Estrada na godišnjem nivou utaji 90 miliona evra (uštede na platama prosvetnim radnicima iznose 60 miliona evra).

Ugostiteljstvo i turizam utaje 300 miliona evra.

Komunalno-grobarska siva ekonomija ima godišnji promet 100 miliona evra, preko 80% neregistrovano.

Građevinska industrija  55% na crno – proizvodnja crepa, cigle, blokova se ne prikazuje, zgrade zidaju nepostojeći radnici (mrtve duše), promet stanova kao da ne postoji.

Kineska roba preko 80% prođe granicu neocarinjena, kineske radnje skoro uvek prodaju robu bez izdavanja fiskalnih računa pri čemu budžet na godišnjem nivou ostane uskraćen za 200 miliona evra. Isti slučaj je i sa tekstilnom robom iz Turske, skoro da nema legalnog uvoza a butici su prepuni njihovom robom.

I tako dalje, i tako dalje.

Nikada siva ekonomija neće biti suzbijena, suprotno, povećavaće se iz godine u godinu, kao i poslednjih godina jer, ona je osnov bogatstva kriminalizovanog dela birokratije, upravo onih koji bi trebalo da je suzbijaju, a to ne rade.

Dragan Radović

www.vidovdan.org


(1*)http://www.koreni.rs/cetiri-milijarde-evra-iznose-godisnje-utaje-poreza-u-srbiji/

(2*) https://www.makroekonomija.org/0-miroslav-zdravkovic/primer-transfernih-cena-izvoz-cigareta-iz-srbije-u-hong-kong/

(3*) http://www.koreni.rs/brasno-i-pivo-na-crnom-trzistu/

(4*)  http://www.nedeljnik.rs/moj-nedeljnik/mojevesti/kvatro/kradje-struje-u-eps-u-dostigle-cetvrtinu-ukupne-proizvodnje-u-2015g/

(5*)  https://www.makroekonomija.org/0-dragan-radovic/iznosenje-novca-iz-zemlje-najveci-uzrok-nelikvidnosti-srpske-privrede/

1 KOMENTAR

  1. Svaka cast Radovicu na upornosti u dokazivaju postojanja politicko – birokratske mafije, kako vi kazete PBM. Da li je moguce da drzavne organe sve ovo ne zanima? Kako je moguce da drzava do sada nije bankrotirala? Ili se odrzava samo uzimanjem kredita koji se verujem opljackaju kroz laznu sivu ekonomiju.
    Puna podrska Korenima za objavljivanje ovakvih tekstova.
    Samo nastavite, valjda ce sve izneto stici i do naroda.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime