Srbi za Srbe: Nedovići imaju više dece, nego škola đaka…

0
492
Nedovići / Foto: printscreen

Škola „Vuk Karadžićˮ u selu Pretoke u opštini Knić vjerovatno ne bi više ni postojala da nije porodice Nedović. Oni imaju čak sedmoro djece od čega troje mlađih ide u tu školu koja ukupno broji šestoro đaka. Na makro planu takve porodice su važne kao svjetionici u vrijeme kad nas je zbog bijele kuge iz dana u dan sve manje, a na mikro nivou su često od velikog značaja za opstanak lokalnih zajednica u situaciji kad nam škole i sela izumiru širom zemlje.

Porodicu Nedović čine otac Saša (37), njegova sadašnja supruga Silvija (35) i djeca Kristina (15), Milica (14), Aleksandar (11) Anđela (9), Nikolina (8), Dunja (7) i Lazar (2). Čekaju i osmo dijete!

„Ne razumijem one koji osuđuju i kažu šta će ti toliko djece. Pa pogledajte ovo bogatstvo. Znam da možda nemamo sve uslove, ali polako, daće Bog. Djeci ne fali ništa, trudimo se da imaju sve što i druga djeca, da idu na ekskurzije itd. Bilo je mnogo lakše dok sam imao posao, ali sam nakon privatizacije prije nekoliko godina otpušten. Ko je to mogao predvidjeti?ˮ – pita se otac Saša.

Žive u tri prostorije u sklepanoj kućici. Neumorni Saša je dograđivao dio po dio, kad god je mogao. Pored se nalazi i stara kuća u kojoj žive djed Vitomir i baba Marina. Zajedno brinu o dvorištu za koje se vidi da je zaista sređeno.

„Problem je trenutno najviše oko kuće pošto prilično skučeno živimo. Eto i tu sobu gdje mi spavaju manja djeca prošle godine sâm dogradio. Još dok sâm radio započeo sam i dogradnju još dvije sobe, ali to za sada stoji.ˮ – kaže Saša.

Da Vas podsetimo:  Majka, ćerka i zaova vode jedini EKO-HOSTEL NA SELU

Porodicu su posjetili članovi Humanitarne organizacije Srbi za Srbe:

„Nema mnogo porodica sa sedmoro i osmoro djece u našem narodu, tako da se za nas ne postavlja pitanje da li treba pomoći ili ne. Jedino pitanje je kako i kadaˮ – istakao je Nemanja Meljanac iz organizacije, i pozvao sve dobre ljude da se pridruže akciji i pomognu Nedovićima.

Izvor: In4s.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime