„Srbi za Srbe“ proslavili prvih 10 godina

0
1842

2015-11-09_053110U subotu 7. novembra Humanitarna organizacija Srbi za Srbe proslavila je prvu deceniju svog rada i postojanja svečanom akademijom održanom u Ustanovi kulture Palilula u Beogradu. Obeležavanju 10 godina humanitarnog rada organizacije prisustvovalo je preko 350 prijatelja, članova i donatora koji su prethodnom periodu pomogli i doprineli dobrotvornim aktivnostima ovog udruženja.

Uz prepoznatljiv slogan “Deca su naša budućnost“, organizacija je od 2005. godine, zahvaljujući brojnim donatorima širom sveta, prikupila 1,3 miliona evra donacija sa kojima je direktno pomogla više od 1.400 porodica koje broje preko 10.000 dece širom Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije.

Pored direktne i konkretne materijalne pomoći socijalno ugroženim porodicama i deci, vredne donacije su u više navrata dopremene i za narodne kuhinje, domove zdravlja, porodilišta, bolnice, predškolske ustanove, osnovne i srednje škole i druge institucije koje prevashodno brinu o svakodnevnom životu dece.

Na Vidovdan 2015. godine u porti manastira Gračanica na Kosovu i Metohiji, organizacija Srbi za Srbe odlikovana je ordenom Svetog Save drugog stepena od strane Njegove svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Irineja za delatnu ljubav prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, naročito pokazanu njenim nesebičnim i svesrdnim dobročinstvima prema svetinjama i vernom narodu na Kosovu i Metohiji.

U jako velikom broju sprovedenih akcija i projekata u poslednjih 10 godina, posebno treba istaći period nakon katastrofalnih poplava u maju 2014. godine koje su pogodile Srbiju i Republiku Srpsku, kada je organizacija pokrenula veliki humanitarni projekat pod nazivom “Borba protiv poplava“. Projekat je za manje od 90 dana okupio preko 10.000 donatora širom sveta i obezbedio da se dopremi pomoć u vidu bele tehnike, nameštaja, građevinskog materijala, hrane, vode i dezinfekcionih sredstava vredan 700.000 evra za više od 800 porodica postradalih u poplavama.

2015-11-09_053129Otvoren i transparentan rad organizacije, od prvih sprovedenih projekata pomoći 2005. godine do danas, doprineo je velikom rastu i prilivu novih donacija, kao i okupljanju sve većeg broja članova i volontera organizacije širom sveta. Organizacija Srbi za Srbe je do sada zvanično registrovana u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi uz organizovana predstavništva u Australiji, Holandiji, Velikoj Britaniji i Švedskoj. Cilj je da u narednim godinama organizacija okupi na desetine hiljada donatora širom sveta koji će redovnim mesečnim donacijama nesebično pomagati dobrotvorni rad i obezbediti neophodnu socijalnu i ekonomsku pomoć za ugrožene višečlane porodice širom Balkana.

Da Vas podsetimo:  Živ nam bio, Radovane!

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokrenula je početkom marta ove godine veliku humanitarnu kampanju “Pošalji SMS na 7763“, u vrednosti od 100 dinara za jednu poruku, putem koje se prikupljaju sredstva za pomoć socijalno ugroženim porodicama širom Srbije. Takođe, putem svog zvaničnog sajta www.srbizasrbe.org organizacija svakog meseca okuplja više stotina donatora širom sveta koji redovnim mesečnim uplatama obezbeđuju sredstva za realizaciju novih projekata pomoći porodicama i deci širom Balkana.

2015-11-09_053530

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime