Srbija danas ima 20 miliona više vozila nego pre dve godine

1
1384

“Glavni razlog za gužve je to da duž naših puteva sada ide mnogo više vozila nego što je to ikada bilo, dakle 20 miliona vozila više Srbija danas ima nego u odnosu na pre dve godine”

TV Prva, 16.07.2018

Foto: FoNet/Ministarstvo građevinarstva

Komentarišući gužve na putevima, ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja, Zorana Mihajlović izjavila je da gužve nisu posledica radova na autoputevima, jer se autoputevi završavaju, nego da su velike gužve posledica toga da ove godine 20 miliona više vozila prolazi Srbijom nego u odnosu na pre dve godine.

Gostujući u Dnevniku RTS-a nekoliko dana kasnije, govorila je o tome ko sve ima korist od povećanog broja automobila na putevima Srbije: nadovezala se na svoju izjavu od prethodnih dana i dodala da se do kraja godine očekuje ukupno 53 miliona vozila, “o čemu nekada nije moglo ni da se razmišlja”.

Tada je pojasnila da velike gužve na putevima zapravo nisu posledica radova i ponovila da “Koridor 10 je završen”, te da “tih 20-ak kilometara koje imamo vezano za Grdelicu i Sićevo zaista minimalan deo u odnosu na ono što je država uradila“. Dodala je da se svi voze tuda jer je zapravo najsavremeniji i predstavlja “najbržu tranzitnu rutu sever-jug-istok-zapad”.

Istinomer je od ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture tražio i dobio odgovor o prometu vozila na srpskim auto-putevima: na osnovu podataka javnog preduzeća „Putevi Srbije“, koje vrši naplatu putarine, da je kroz Srbiju pre dve godine prošlo oko 43 miliona, a da se ove godine očekuje 53 miliona vozila.

Podaci o broju vozila na auto-putevima Srbije po godinama/Izvor: MGSI (JP „Putevi Srbije“)

Dakle, ministarka Mihajlović saopštila je procenjen obim saobraćaja do kraja 2018. kao da se već ostvario. Štaviše, čak i ta procenjena vrednost (za koju nije sigurno da će se obistiniti – brojka može biti i veća i manja) veća je za 10, a ne 20 miliona vozila u odnosu na 2016. godinu, kao što tvrdi ministarka.
Budući da ministarku demantuju podaci njenog sopstvenog ministarstva, Zorana Mihajlović za ovu izjavu dobija ocenu “neistina”.

Da Vas podsetimo:  Manje od jedan odsto budžeta ide na kulturu, a novac ide „predatorskim organizacijama“

U pomenutom gostovanju na RTS-u ministarka Mihajlović dodala je da mora da prizna “da se i oni ponekad iznenade podacima i da moraju po nekoliko puta da provere da li je to zaista tako”. Prema podacima Puteva Srbije, u prethodne četiri godine najveće povećanje broja vozila na putevima bilo je između 2016 i 2017 godine i iznosilo je oko 6,5 miliona.

Ministarka je i ranije na sličan način licitirala brojem vozila, pa je tako u avgustu 2017. godine izjavila da je te godine kroz Srbiju prošlo 12 miliona više vozila nego prethodne tri godine, iako u tom trenutku nisu postojali precizni podaci za celu 2017. godinu, o čemu je Istinomer već pisao.

istinomer.rs

1 KOMENTAR

 1. „Srbija danas ima 20 miliona više vozila nego pre dve godine“
  99% европски половњаци, који се као отпад продају по
  Србији!
  СНС “философија“ и “логика“ – ДЕБЕЛОГ црева!

  Драган Славнић

  Драган Славнић

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime