Srbija dobija muzej o Draži Mihailoviću?

0
769

BEOGRAD – Srbija bi mogla da dobije muzej posvećen vođi četničkog pokreta Draži Mihailoviću, sedam decenija posle njegove još uvek nerasvetljene smrti, pišu „Večernje novosti“ i navode da iako je osnivanje tog muzeja još samo na nivou plana, već sada je jasno da će probuditi nikad uspavane duhove srpske prošlosti.

Kako navode, iza ove inicijative stoji njegov unuk, Vojislav Mihailović i grupa poštovalaca ravnogorske tradicije, a ideja je da se na jednom mestu sakupe lični predmeti, dokumenti i literatura posvećeni njegovoj borbi.

Mesto ove postavke još nije određeno, ali je moguće da će biti na mestu gde se nalazi kuća u kojoj je Mihailović sa porodicom živeo pre rata – u Bregalničkoj 24 u Beogradu.

Vojislav Mihailović smatra da bi najbolje bilo da se napravi fond koji bi prikupio novac za otvaranje i održavanje muzeja, u čijem bi nadzornom odboru bili ugledni akademici, profesori, vladike…

Već sama ideja raspiruje nove polemike, uglavnom bazirane na starim argumentima, ističu „Novosti“.

Kako navode, akademik Matija Bećković u ovoj inicijativi vidi priliku za završetak višedecenijskog sukoba partizana i četnika, a osnivanje ovakve ustanove pozdravlja i istoričar Miloslav Samardžić.

S druge strane, predsednik SUBNOR-a Dušan Čukić u ovoj inicijativi vidi još jedan pokušaj rehabilitacije.

„Mihailović je osuđeni ratni zločinac. Ne znam čemu sad služe te ideje o rehabilitaciji. Ako neko hoće da otvara privatne spomen sobe ili muzeje neka ih otvara. Mogu da razumem razloge porodice, ali ne i drugih ljudi“, rekao je Čukić.

Istoričar i potpredsednik SNS Predrag Marković skeptičan je prema ideji osnivanja svakog muzeja posvećenog samo jednoj ličnosti.

Izvor: Tanjug, Večernje novosti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime