Srbija druga u Evropi po broju umrlih od raka dojke

2
1469

dojkaU Srbiji godišnje 4.000 žena oboli od raka dojke, dok 1.600 njih izgubi bitku za život, a naša zemlja prema broju umrlih zauzima drugo mesto u Evropi, rečeno je danas na skupu kojim je obeležen Nacionalni dan borbe protiv te bolesti.

Prema rečima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, naša zemja je na neslavnom drugom mestu upravo zbog kasnog otkrivanja karcinoma, te je Nacionalni dan borbe protiv opake bolesti uveden kako bi se ženama skrenula pažnja na neophodnost redovnih pregleda.

On je istakao da je, na osnovu podataka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ za 2012. godinu, od ukupnog broja smrtnih slučajeva više od 10 odsto umrlih zena mlađe od 50 godina, a svaka treća žena je starosti od 50 do 64 godine.

Lončar je objasnio da se rak najčešće otkrije kada je njegova veličina veća od dva santimetra, sa već postojećim bližim ili udaljenim metastaama, a preporuke su da se otkrije u ranoj fazi kada je veličina tumora manja od jedan centimetar.

„Kada se rak otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje šanse za izlečenje su daleko veće, nego ako se otkrije u kasnoj fazi. U razvijenim zemljama rak se u skoro 90 odsto slučajeva otkrije u ranoj fazi“, rekao je Lončar.

Ministar je na skupu „Rana dijagnostika i izlečenje raka dojke“ najavio da će se ove godine program organizovanog skrininga sprovoditi u 29 opština, a njime će biti obuhvaćeno 320.000 žena starosti od 50 do 69 godina.

U program će, kako je dodao, biti uključeni i mobilni mamografi u opštinama u kojima oni ne postoje i koje su na razuđenom terenu.
„Neophodno je da se žene starosti 50 do 69 godina, kada budu pozvane, obavezno odazovu na skrining mamografiju“, poručio je Lončar.

Da Vas podsetimo:  Borko Josifovski čak dve godine čeka odluku Ustavnog suda

On je najavio i da će se nastaviti saradnja ministarstva i Vlade Japana koja će finansirati drugu fazu projekta za kontrolu malignih bolesti.

Ministar je na skupu dodelio Priznanje za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke v.d. direktoru Centra za radiologiju KC Niš, doktoru Zlatku Širiću.

Širić je zahvalio ministru ističući da je to priznanje za ceo tim Centra sastavljen od 16 tehničara i četiri lekara koji danonoćno rade.
„Tokom 2014. godine mobilni digitalni mamograf obišao je 15 opština Zlatiborskog i Niškog okruga, u kojima je pregledano više od 16.000 žena od kojih je 1.955 njih dobilo nalaz koji zahteva dalja ispitivanja“, rekao je Širić.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke osnovan je 2013. godine na inicijativu Fonda B92 i kompanije Avon, uz podršku ministarstva, Instituta „Batut“ i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Direktor Fonda B92 Veran Matić istakao je da mu je drago što će se mobilni mamografi uključiti u akciju, jer će se na taj način postići najveća moguća efikasnost skrininga.
Direktorka kompanije Avon Vesna Kovljenić rekla je da je cilj te kompanije da motiviše žene da idu na redovne preglede i pokaže ženama da u borbi protiv bolesti nisu same.

Tanjug

2 KOMENTARA

  1. Razloga za veliko oboljenje zena od raka dojke u SRbiji ima vise. Na prvom mjestu nase SRBkinje: majke, sestre i zene vecinom nisu obucene od malena da same posvete paznju svome zdravlju i na vreme redovnim pregledom svojih dojki da otkriju pocetak bolesti raka koji se obicno javlja u vidu masnog tkiva kojeg svaka zena moze da otkrije na svojim dojkama. Zene se javljaju doktoru za preglede obicno zbog bolova u dojkama kada rak dojeke uzme maha tako da vecinom bude kasno za njegovo uspjesno lecenje!

    Zato svaku bolest treba sprecit a ne samo leciti. SRBkinje danas sve manje radjaju i sve manje djecu svoju doje, a posledice toga nisu samo izrazene korz nestanka SRBa sa zivotne pozornice na kojoj ima sve vise starih a sve mnaje mladih SRBa, vec i kroz pojavu raka dojski. U Americi je dokazano naucnim putem da one zene koje radjaju vise djece i koje svoju djecu redovno doje puno redje oboljevaju od raka na grlicu materice i na dojkama od zena koje ne radjaju i koje svoju djecu ne zele prve dvije godine poslije njihovog rodjaja da doje!

    Osim toga nacin ishrane veoma puno utice na nase zdravlje. SRBija je danas sva zatrovana. Od vazduha punog prasine sumljivih satojaka,i hrane koja se proizvodi na zatrovanoj i ozracenoj zemlji do vode koju ta ista zemlja umjesto da prociscuje truje svojim povrsinskim otrovima. Jedini izlaz iz takvog zatrovanog okrezunje jeste u postu sredom i petkom sa kojim se ljudsko tijelo cisti od zatrovanih supstanci iz hrane!

    Htjeli ili ne htjeli, voljeli ili nevoljeli ovu istinu da cujemo, ako zelimo duze da zivimo moracemo se vratiti majci prirodi i zivotu po Zakonu Bozijem i crkvenom ucenju zasnovanom na iskustvu nasih Svetih Predaka. Oni su znali da hrana ako se uzima nekontrolisano i preko nasih potreba postaje otrov koji nas ubija. Zato SRBine brate i sestro SRBkinjo postite duse svoje radi, da bi tako pozivjeli sto duze na zemlji. KO POSTI DUSU SVOJU GOSTI!

  2. Moja majka je 2003. godine preminula zbog CA mamae (rak dojke) sa puno metastaza. 20 godina ranije imala je jednu grudvicu ali nije operisala iz straha – uplašio je nju jedan lekar, a trebalo je da izvadi tu grudvicu. Mamografija (snimanje na rendgenu) ne daje rezultate i ne može da vidi tumor kada je jako mali a kada se tumor dovoljno uveća da može da ga primeti rendgen – tada je već kasno. Insistiranje na „preventivnom“ skriningu (mamografiji) ustvari povećava rizik od karcinoma jer svako zračenje je opasno.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime