Srbija, evropski Sijera Leone

0
691

propast

Posle policije i tajne policije, pa komunalne policije i najave tajne komunalne policije, sada i kontrolori imaju tajne kontrolore. Koliko se „napora“ ulaže da bi se sitnoj ribi pokazalo da u „Beogradu na vodi“ jedini ko ima pravo da krade su nedodirljivi političari? U zlo vreme u Boru je pronađeno najveće nalazište zlata u svetu, sa procenjenih 50 grama zlata u toni rude. Nadajmo se da novi zakon o rudarstvu nije napisan po uzoru na Kongo i Tanzaniju, kako je predlagano, i da rudna renta neće ostati najniža u svetu. Problem je u tome što to nije naše zlato već kompanije koja ima istražno i eksploataciono pravo. Uništili smo domaću geologiju pa nemamo ni istraživanja. Ovde se od istraživanja finansiraju jedino istraživanja javnog mnjenja prema kojima svaka stranka koja je trenutno na vlasti uživa podršku 116% građana Srbije.

Tendenciozno je najavljeno prepuštanje eksploatacije borskog rudnika stranim kompanijama. Tu se radi o čistom aktu veleizdaje. Ima i Angola mnogo dijamanata i Nigerija nafte, ali su građani tamo sirotinja. A, s obzirom na to da smo i mi kolonija pod vlašću briselskih seljaka, lako je izvući zaključak. Potrebna ulaganja u borski rudnik za početak eksploatacije iznose svega 177 miliona dolara. To je sitan novac koji Srbija ima. Samo taj jedan rudnik može da isplati nacionalni dug za manje od pet godina i da konačno vidimo bolje dane. Međutim, vlast najavljuje da će ova zlatna koka biti privatizovana za šaku dolara.

Samo u okolini Bora nalazi se bogatstvo vredno desetinama milijardi dolara, a najavljeno je da će Srbija godišnje da ubira rentu od 38 miliona dolara (oko dva promila) – najavio je Šon Heson, direktor „Avale“. Čak su i Albanci sa KiM dobili rentu od 4.500.000.000 za Brezovicu što navodi na zaključak da je njihova vlast daleko pametnija. Trepča je pod velom tajne (a, pre početka sukoba „nestalo“ je osam tona srebra). Da li se neko seća koliko je tona srpskog zlata nestalo na minhenskom aerodromu i šta se dalje dešavalo?

Da Vas podsetimo:  Ima li spasa za Srbe

Ako već sami ne možemo da kopamo i da uzmemo profit vredan desetine milijardi dolara, onda borske rudnike i ne treba da diramo. Neka ostanu u amanet nekim pametnijim Srbima. Zatrpati i betonirati do daljeg. Predsednik Vlade Srbije izjavljuje kako smo čudo od ekonomije što znači da nas smatra kompletnim idiotima. Rusima je pripao NIS, Kanađani i Amerikanci će dobiti zlato, Arapi oranice, Turci i Hrvati šoping molove, Albanci Kosovo, a nama će da ostane… Pa, dobro, nema šta da nam ostane. Imamo zlatne medalje zlatnih sportista. Oni jedini podižu posrnuli moral i zahvaljujući njima možemo da se tešimo: “Ne bi oni ni 1999. smeli da udare, nego videli – Tesla mrtav, a Nole mali, pa udri…”

Medijski prostor u Srbiji deli se na vreme smrti i razonode. Ostatak pripada izborima. Kampanja počinje prvog septembra, ali sudeći po medijima, ovde kao da se izbori nikada i nisu završili. Interesantno je i to da se kod nas uoči svakih izbora pronađu zlatne žile, nafta u wc šolji, naftni škriljci (“vredni” 50 milijardi dolara) u Aleksincu, pred prošle izbore…

Shvatanje stvarnosti i u najboljoj nameri nekim slučajem ne odgovara političkoj situaciji u državi. Možda zbog toga što smo bogati sirovinama kojima je najteže objasniti da su sekundarne. U priči su i naša nova braća, imigranti. Evidentno je da su nam granice šuplje ko ciganski doboš, da na prelazima u Srbiju po nalogu puštaju sve što na biciklu dolazi iz pravca Makedonije ili Albanije, da Beograd sve više postaje Bliskoistočni, te da će nam Orban nakon tarabovanja vratiti 102.000 imigranata koji su u Mađarsku ušli preko Srbije. Interesantna je islamizacija pravoslavne Srbije iako ti ljudi mogu da idu i kod svojih bogatih komšija u Emirate, Katar, Saudijsku Arabiju… Upravo će jug Srbije postati afrička kolonija u kojoj planiraju da izgrade centar za 400.000 imigranata, a možda i više.

Da Vas podsetimo:  Da sam muško samo jedan dan

Ukoliko pri predaji rudnih bogatstava strancima naši politički veselnici zakažu, doći će do nemira, pa eto novih mirovnih misija u najavi – ovaj put u okolini Bora. Nema tu neke mudrosti: da je Hegel razumljiv svima ne bi bio Hegel, bio bi Toma Nikolić. Sijera Leone je krajnje siromašna zemlja s velikom nejednakošću u raspodeli nacionalnog bogatstva. Glavni izvozni proizvod su dijamanti i dok domaći tajkuni spadaju u milijardere, dotle narod živi krajnje bedno. I kod nas se radi na primitivnim oblicima poimanja realnosti koji dokazuju da je tačno da Srbija ima puno zlata. Ali je tačnije da imamo još više lopova.

Petar Petrović

http://hazardermagazin.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime