Srbija i Beograd na meti terorista

0
1113

Zašto Balkan do sada nije bio meta ozbiljnijeg terorističkog napada i zašto bi od sada mogao biti

Postoje samo dva krajnje logična razloga zašto Balkan do sada nije bio meta iole značajnijeg terorističkog napada takozvane Islamske države. Prvo, Balkan je bio značajan regrutni centar islamskih džihadista, gde se propagiranje i regrutacija obavljala takoreći javno i bez ikakvih ometanja. Drugo, Balkan je bio mreža dobro opremljenih i kadrovski savršenih centara za obuku džihadista, gde se, uz kvalitetnu obuku, vršila i selekcija kandidata u smislu – ko je za front, ko ima psihofizičke osobine za klasične, a ko za samoubilačke terorističke akcije. U tim izuzetno povoljnim uslovima jačanja vojne i terorističke ubojitosti vojno-terorističkih snaga ISIS sa distance bilo bi suludo i kontraproduktivno nekom akcijom privlačiti pažnju na Balkan i tako smanjiti ili potpuno uništiti te dragocene mogućnosti.

Dakle, od samog nastanka Islamske države, Balkan je stratezima ove tvorevine odgovarao baš kakav jeste. Zato je bio izuzet i zato su ga teroristi koristili samo kao tranzitnu i logističku zonu. Čak bi se moglo zaključiti da je Balkan bio zabranjena zona za plansko i organizovano delovanje terorista, jer su sve akcije koje su izvedene ličile na potpuno samostalne i samoradikalizovane „strelce“. Naprimer, oružani napad na Ambasadu SAD u Sarajevu koji je izvršio Mevlud Jašarević iz Novog Pazara nije dobio zasluženi publicitet i tretiran je kao akt poremećene ličnosti. Isto tako, kada je terorista Enes Omeragić ubio dva vojnika oružanih snaga BiH u Rajlovcu, sve je nekako minimizirano i zataškano. Niti je te terorističke akcije veličala propagandna mašinerija ISIS niti su same akcije adekvatno tretirane na Zapadu. Kao da je i jednima i drugima odgovaralo da se ne diže prašina i da Balkan ostane kakav jeste.

Sada se situacija po pitanju terorizma na Balkanu dramatično menja. Poslednja vojna uporišta ISIS padaju. Mosul je takoreći zauzela iračka vojska, a Raka, kao verski simbol, također je pred padom. ISIS je pred totalnim krahom i njeni stratezi su prinuđeni da menjaju strategiju i način borbe. Prvi put iza ozbiljnih poziva na terorističke akcije na Balkanu stoji vrh ISIS. To se vidi i po tome što je poziv došao preko zvaničnog magazina ISIS Rumiyah, gde pozivaju braću na Balkanu da se ugledaju na braću na istoku i na zapadu. Zato bi trebalo na vreme shvatiti da je novi poziv nešto drugo u odnosu na ranije i da ne bi bilo pametno ignorisati ih.

Zašto ISIS više ne treba Balkan kao regrutni i centar za obuku? Zato što frontalni oblik oružane borbe džihadista uskoro neće biti moguć i terorizam će ostati jedino sredstvo borbe na kome će se zasnivati kompletna strategija. Možemo se upitati zašto Balkan ne bi ostao i dalje baza za regrutaciju i obuku ne više boraca za front nego terorista i terorista samoubica? To više neće biti moguće kao do sada, javno ili polujavno. Rad će se svakako nastaviti, ali u dubokoj ilegali, jer im se interesi više ne poklapaju sa SAD i Zapadom. Do sada je Amerikancima, koji u ratu u Siriji predvode koaliciju protiv zvanične vojske i Bašara El Asada odgovaralo da sa Balkana stižu obučeni i motivisani dobrovoljci koji će doprineti onom što je krajnji cilj. Nismo naivni i znamo da se krvavi rat u ovoj zemlji vodi kako bi se Rusi definitivno izbacili sa tih prostora.

KO JE OTVORIO VRATA TERORIZMU

Bilo je zaista teško razumeti zašto SAD i NATO podržavaju, tolerišu ili jednostavno neće da vide uigrane terorističke ekipe na Balkanu zbog tako bizarnog razloga – savezništvo u jednom regionalnom ratu. Teško je bilo razumeti da neko smišljeno zaliva seme zla koje će kasnije ugroziti ceo svet, pa i njih koji su to iz nekih svojih razloga radili. Sada alarmiraju da smo svi u opasnosti. Interpol je objavio listu sa imenima 173 terorista ISIS za koje se veruje da su obučeni da sprovedu samoubilačke napade u Evropi, a podaci su prikupljeni zahvaljujući obaveštajnim podacima američkih bezbednosnih agencija. Gle iznenađenja. Nisu li to oni isti koji su se regrutovali i obučavali njima pod nosom, na Balkanu i drugde, a sada se na taj isti Balkan ili već negde u Evropu vraćaju.

Da Vas podsetimo:  DRŽAVA KAO DEŽURNI KRIVAC! Za struju nemaš, a za alkohol i kladionicu imaš?

I sve se to prikazuje bombastično, kao velika opasnost i veliko iznenađenje. Opasnost je nesporna, ali nikakvog iznenađenja nema. Svi koji se bave analizama i procenama predvideli su promenu strategije nakon raspada ISIS. Znalo se da će se teroristi, svesni vojnog poraza, razići po svetu, od kojih će se značajan broj dočepati Evrope. Svima je bilo jasno da se oni neće odreći svoje borbe jer su dovoljno radikalizovani da borbu nastave terorizmom. Nije daleko od pameti da je ISIS namerno stvorena nakon uništenja Iraka i drugih stabilnih arapskih država kako bi se teroristi ratom zaposlili na jednom mestu, daleko od SAD i Evrope i da se i oni kao vojna snaga iskoriste u borbi za potpunu eliminaciju ruskog uticaja na Bliskom istoku. Da se skupe kao muve na lepak i tako lakše kontrolišu a ujedno iskoriste za vlastite interese. Samo takva zamisao opravdava pasivan odnos SAD i NATO prema ovoj opasnosti jer su u namerno traljavoj borbi protiv njih koristili kao kopnene snage samo neke sklepane vojske i borbene grupe od Iračana, Kurda, pobunjenika u Siriji i sl. Čak su koristili neke koji su i sami ogranci terorističkih organizacija, kao Al Nusra front. Moderna vojna sila nigde nije masovno upotrebljena. Ali takva zamisao u startu je zanemarila najvažniji pogubni efekat – da će ISIS raspiriti terorizam i ugroziti ceo svet, najviše Evropu.

Dobro razrađene američke planove za Siriju poremetila je Turska. Nisu američko-turski odnosi poremećeni tek nakon pokušaja puča u Turskoj. To je samo kulminacija nesporazuma. Osnovni razlog je uporno odbijanje Turske da uđe u rat u Siriji kopnenim snagama protiv Bašara el Asada i zvanične sirijske vojske, što bi Ruse dovelo u veoma težak položaj i pitanje je da li bi uspeli da odnesu pobedu u rusko-emeričkoj bliskoistočnoj kombinatorici. To je po svemu sudeći osnovni razlog pokušaja svrgavanja Erdogana, a sve drugo je samo smišljeno legendiranje ove namere. Bez kopnenog uplitanja Turske, Rusi su bez velikog napora uspeli da odbrane i svoje interese i Siriju. Čini se da je Amerika to priznala, pre nekoliko dana, zvaničnim saopštenjem da CIA više neće pomagati pobunjenike u ovoj zemlji.

Sada, nakon svega, niko ne kaže da se radikalizovani i okrvljeni evropski džihadisti samo vraćaju onamo odakle su svojevremeno došli, pa tako i na Balkan. Niko ne kaže, ko im je takve pogubne odluke i krvave šetnje omogućio, otvoreno ili prećutno, svejedno je. Oni su svoje krvave avanture realizovali koristeći javni međunarodni saobraćaj i prelazili granice lakše nego turisti. Sada će se samo istim putem vratiti nazad i povesti ponekog od svojih saboraca iz zemalja Bliskog Istoka, koji više tamo nemaju sigurnu kuću i bezbedniji su u Evropi. Šta će te glave smisliti u Evropi, možemo naslutiti. Ko im je to omogućio nego oni koji sada upozoravaju na veliku opasnost.

PROCENE O „DOBROM“ TERORIZMU NA BALKANU

I pored detaljnih procena šta će se dogoditi nakon raspada ISIS, ne može se reći da je Evropa na vreme osetila opasnost. Tek pre mesec dana EU je usvojila set zaključaka za borbu protiv terorizma i predložila mere po osnovu toga. Tek ovim merama obavezala se na jaču saradnju sa zemljama zapadnog Balkana. Zašto to povezivanje nije urađeno ranije? Zašto je zapadni Balkan zaobilažen po svim antiterorističkim merema? Ovako se nameće zaključak da je neko iz EU, pod pritiskom SAD, štitio terorističke regrutne centre i centre za obuku i trijažu terorista na Kosovu i u BiH? Do takvih centara na Kosovu kamen možete dobaciti iz američke vojne baze Bonstil. A teško je poverovati da bi oni dozvolili bilo kakve terorističke pripreme u svojoj blizini, bez sopstvenog odobrenja. To samo izgleda čudno i kao nekakva novina, a uopšte nije. Samo je u pitanju stara zapadna podela na dobar i loš terorizam. Sve terorističke pripreme na Balkanu tretirane su kao aktivnosti dobrog terorizma, kao pripreme saveznika, koje će doprineti proterivanju Rusa iz Sirije, ali i sa Balkana.

Da Vas podsetimo:  Put Dijane Hrkalović od štreberke do najmoćnije žene MUP-a i mafije

Na stranu što decenijama potpuno ignorišu podatke o terorističkim aktivnostima na Balkanu koje su im dostavljale srpske službe, posebno o kampovima za obuku na Kosovu. Zanemaruju i veoma precizne i detaljne podatke koje su svima ustupile ruske obaveštajne službe, iako su teroristi navedeni, što se kaže, u glavu. To ignorisanje ne znači ništa drugo, nego drugačiji pogled na nešto što za njih nije novina jer su učestvovali u njegovom stvaranju. Do sada, na Balkanu je vojno zauzet i uništen samo jedan kamp za obuku terorista. U pitanju je kamp Pogorelica u BiH, koji su klasičnim desantom zauzele specijalne jedinice IFOR predvođene Amerikancima. Ali on je zauzet i uništen samo zato što je organizovan pod okriljem Irana i što su u njemu bili iranski instruktori. Sve ostalo na Balkanu bilo je i ostalo pod nadzorom i kontrolom Zapada. Zašto drugi kampovi na Balkanu nisu uništeni sličnim akcijama, a ima ih više desetina?

Treba znati da samo u BiH u dvadesetak gradova ima oko pedeset vehabijskih naselja, iz kojih se širi radikalni islam. Nigde se ne kaže da je izgradnja ovih za evropljane čudnih naselja započela po završetku rata u BiH i da su ih uobličili po svom verskom učenju mudžahedini dobrovoljci u Armiji BiH kao zaslužni građani. Niko u Evropi ne želi da vidi niti da čuje da su to oni koji su prvi ritualno odsecali glave – srpske glave – i provodili drastična mučenja zarobljenika i civila. I šta ćemo sad? Ova vehabijska naselja pod zaštitom su Vlade i MUP BiH. U neka od ovih naselja zatvorenog tipa običan građanin ne može ni da uđe, a kamoli da vidi šta se tamo dešava. Štaviše, broj ovih naselja se povećava jer se formiraju nova što od stranaca što od radikalizovanih Bošnjaka.

Da li evropski i američki eksperti ne vide da je to budući oslonac, baza, logistika i rasadnik izvršilaca terorističkih akcija. Za sada se nastavlja veoma čudno američko, pa i evropsko gledanje na dobar terorizam, koji koriste za eliminaciju ruskog uticaja na Balkanu i dalje zanemarujući ogromnu opasnost koja iz toga proizlazi. Nema ni tu ništa čudno jer njihov generalni zaključak je da je ruski uticaj opasniji od terorizma. Kakva katastrofalna logika. To je staro gledanje, starije od terorističkog akta na kule bliznakinje u SAD. Toliko je bilo očito i toliko jasno šta se dešava u BiH, da od tada datira termin „bela Al Kaida“. Američki pogled na terorističko leglo u BiH nije promenila ni činjenica da su četvorica od 19 terorista koji su učestvovali u 9/11 u SAD, imali pasoše sa ljiljanima. Dva glavna organizatora – Remzi Jusuf i Muhamed Ata – učestvovala su u ratu u BiH i imali državljanstvo te države, kao i dva pilota – Halid Al Mihdar i Navaf Al Hamzi. Tome na Zapadu nije pridavana važnost iako se radi o najvećoj katastrofi koja je snašla SAD. Pitanje je da li su tim ćutanjem štitili bošnjačko rukovodstvo ili sebe i svoju ulogu u prikrivanju terorista na Balkanu. Sada, nakon poraza ISIS, sve ono što su podržavali i zalivali na Balkanu, a što je trebalo da posluži za borbu protiv ruskog uticaja neumitno se okreće i protiv njih.

Da Vas podsetimo:  SREĆNA NOVA 2050. GODINA!

Novina u najavi terorističkih akcija na Balkanu jeste da su se prve na udaru našle upravo neke islamske verske institucije, verski objekti i verske vođe koji se ne uklapaju u pravila vehabističkog shvatanja islama. Pretnje su veoma ozbiljne i drastične, kako to i inače teroristi rade da bi svojom bezdušnošću privukli pažnju svetske javnosti. U najavi se kaže: „Napadajte islamske organizacije i urede“, ali se kaže i „Ubijajte ih pred njihovom decom i ženama i prolijte njihovu prljavu krv“. Za sada se zna da je Muamer Zukorlić pod jakom policijskom zaštitom a verovatno će se neke mere morati preduzeti u cilju zaštite i nekih drugih ličnosti i objekata.

ZAŠTO JE BEOGRAD NAJUGROŽENIJI?

Zašto bi baš Beograd mogao biti meta napada islamskih terorista, skoro da i ne treba objašnjavati. Istorijski gledano, on je simbol otpora prodoru islama na Balkan i simbol očuvanja pravoslavne vere. Naravno da su to za teroriste možda i najvažniji motivi, i teško da bi neka druga metropola ili drugi grad na Balkanu imao prednost na njihovoj krvavoj lestvici prioriteta. Sem toga, trebalo bi imati u vidu da su svi teroristi sa Balkana koji su prošli terorističku obuku i koji su prekaljeni u ratu u Siriji posebno motivisani za borbu protiv Srba i Srbije, čiji je Beograd simbol. To je posledica ratova na prostoru bivše Jugoslavije, kada im je srpski korpus jedini bio suprostavljen.

Nemoguće je nabrojati sve razloge zašto baš Beograd, ali pomenućemo neke:

-Jedan je od najvećih i najprometnijih gradova na Balkanu;

-U njemu su najveća masovna okupljanja građana po raznim osnovama (sportske i kulturne manifestacije, sajmovi, proslave, parade itd.);

-U njemu se odvijaju redovne državne političke aktivnosti (sednice Skupštine i Vlade, kongresi, domaće i međunarodne konferencije, međunarodne posete i susreti itd.);

-Jedan je od najjačih turističkih centara na Balkanu, sa tendencijom daljeg porasta, gde na pojedinim tačkama grada, pored naših građana, imamo masovno okupljanje stranaca;

-Ima jaku strukturu gradskog, međugradskog i međunarodnog saobraćaja, gde je posebno osetljiv Aerodrom Nikola Tesla;

-U njemu su veoma važni verski objekti SPC, istorijski i kulturni spomenici i objekti koji su postali simboli srpskog naroda i države, itd.

Poražavajući podatak jeste, da u Siriji na strani ISIS trenutno ratuje 49 lica iz Srbije (bez podataka sa Kosova). Sa srpskim Kosovom ta cifra bi bila trocifrena, a možda i četverocifrena. Džihadisti iz Srbije su iskoristili svoje rodbinske i prijateljske veze sa teroristima na Kosovu i u BiH i koristili njihove kampove za obuku i kanale za prebacivanje u Siriju. Gde će oni završiti po padu ISIS? Narovno da će se vratiti svojim kućama i svojim porodicama. Neće našim bezbednosnim agencijama biti problem samo oni nego i njihove jake veze sa teroristima na Balkanu, pa i širom sveta. Za očekivati je da neka vrsta subordinacije i autoriteta među njima postoji, čija se naredba bez pogovora izvršava. Jer, da ih ne rukovode teroristički motivi i takvi autoriteti, ne bi se ni našli u vrtlogu rata u Siriji. U svakom slučaju, njihova puna kontrola neće biti ni malo lak posao, jer bi greške u proceni i u samoj operativnoj proceduri bile katastrofalne.

parizterorizam06I, na kraju, ima li uopšte argumenata u proceni da Beograd ne bude prva meta napada na Balkanu? Ima samo jedan, ali veoma jak. Stratezi islamskog terorizma su do sada uvek i redovno uspevali da postigni iznenađenje. To je prednost koja se prilikom planiranja mora postići, kako kod planiranja napadne operacije u konvencionalnom ratu, tako i u ratu terorizmom. Planeri se toga ne mogu odreći. Znači, Beograd bi mogla zaštititi upravo činjenica da se teroristički napad na njega očekuje.

Ljuban Karan

www.standard.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime