Srbija ima najjeftiniju struju u Evropi

Predsednik Srbije o ceni struje. (Ćirilica, TV Happy, 5. jul 2021. godine)

1
229
“(U Srbiji je, prim. Istinomer) najjeftinija struja u Evropi.”

Početkom godine poskupela je struja i to za 3,4 odsto. I pored ovog poskupljenja prvog dana februara, koje je prema rečima Agencije za energetiku opravdano jer je “cena struje dosta niža od troškova proizvodnje”, prema rečima predsednika Srbije – “imamo najjeftiniju struju u Evropi”.

Vučić: ..ali morate da obezbedite energetsku bezbednost. A što ja da učestvujem u tome da uništavam Srbiju i da za 7,8 godina mi moramo da plaćamo milijardu evra na godišnjem nivou da bismo imali struju? Taj problem je imala sad čak velika Kina, jer su rekli, oni rekli bićemo kargo neutralni do 2060. Nema struje u mnogo mesta…

Marić: …njima smeta što je jeftina struja u Srbiji…

Vučić: Najjeftinija struja u Evropi.

***

Njegova izjava tokom gostovanja na Happy televiziji 5. jula liči na tvrdnju iz juna 2019. godine, koju smo ocenili kao neistinu.

I tada, kao i danas, prema podacima sa Eurostata, jasno se vidi da Srbija u poređenju sa drugim državama Evrope nema najjefiniju struju za domaćinstva. Struja (po kilovat času) najjeftinija je u Ukrajini, što pokazuju podaci za drugu polovinu 2020.

Cena za Ukrajinu u drugoj polovini 2020. godine iznosila je 0.0396 evra po kilovat času (EUR/kWh), dok je za Srbiju iznosila 0.0737 evra.

*Na vizualu je predstavljena i Gruzija koja takođe ima jeftiniju struju od Srbije, ali kako se ova država prostire na raskrskici Istočne Evrope i Zapadne Azije, nismo je koristiti kao deo argumentacije.

Treba uzeti u obzir i da se cena struje i u Srbiji i u Ukrajini promenila početkom 2021. Ali, čak i kad te izmenjene cene uzmemo u obzir, Ukrajina i dalje jeftinije naplaćuje struju svojim građanima. Krajem decembra 2020. ova država je odredila novu cenu koja iznosi 0.052 evra po kilovatu i ta cena važi do 1. avgusta, kada će uslediti nove korekcije cene. U Srbiji kilovat od februara košta 0.067 evra, što je za sada i dalje više od Ukrajine.

Da Vas podsetimo:  Naprednjaci radikalno grabe ka umerenosti

Dakle, predsednik za izjavu da Srbija ima najjeftiniju struju u Evropi dobija ocenu – neistina.

Autor: Miljana Miletić

IZVOR: Istinomer

1 KOMENTAR

  1. DA LI JE NAŠA STRUJA JEFTININA, ПРЕДСЕДНИЧЕ?

    Struja u Srbiji poskupela od 1. februara 2021. za 3,4%, pa je cena struje u Srbiji je među najevtinijim u Evropi, a zato i prosečna plata u Srbiji je na dnu Evrope. Prosečna plata u EPS je iznad 100.000 dinara, u Srbiji neto u februaru u 2021. je 62.280 dinara (529,68 eura). Cena struje u Srbiji je među najevtinijim u Evropi, a zato i prosečna plata je na dnu Evrope. Broj zaposlenih u EPS je 29.000. Nepotrebni radnici nagomilani u administraciji, dok u proizvodnom delu skoro da i nema viškova, višak 7.500 zaposlenih, a po nekim izvorima čak 17.000. Broj direktora je oko 600, a posao bi mogli da obave manje od 100 njih. Upoređenja radi, češki ČEZ, koji je duplo produktivniji i radi u više država, ima 26.000 zaposlenih, Vodeći smo u Evropi po krađi struje, po gubicima struje u prenosu, po nenaplačenoj, a utrošenoj struji, niska energetska efikasnost termoelektrana (ispod 25%, u Evropi iznad 30%) i hidroelektrana. Na kraju, generalni direktor je pečenjar Grčić, kao da ova država nema pismenijeg i stručnijeg menadžera iz energetske struke od pečenjara. Uvažena premijerka je u zabludi da je naša električna energija najeftinija u Evropi, nije tačno. Električna energija u Ukrajini, Moldaviji i Kosovu je jeftinija nego u Srbiji i to poprilično.. Ona upoređuje cene sa Evropom u kojoj je i prosečna plata veća za pet do deset puta nego prosečne plate u Srbiji. Takođe, i troškovi kod nas nisu toliko niži nego u Evropi, kako misle naše vođe, već su približno jednaki.

    Potrošač iz Bora ima potrošnju električne energije za mart mesec 2021. godine u iznosu od 29 kWh (viša tarifa 20 kWh i niža 9 kWh) platio je 142,58 dinara, što je 4,92 din/kWh, a EPS-u 645,09 dinara ili 22,24 din/kWh,Na ovu stavku se okači država sa 11 stavki u ukupnom iznosu 609,09 dinara, te ukupan iznos računa, koji je boranin platio, a ukupni račun iznosi 1248,16 dinara ili 43,04 din/kWh, što je više za 93,52%. Država I EPS se dobro učipili u trošak struje boranina što je više nego prosečnog potrošača u EU, a pričaju da je električna energija najjeftinija u Evropi. A tek kada se uzme u obzir loša efikasnost TE,, krađa struje, gubici u prenosu, onda naša struja je diskutabilno najjeftinija.

    NAŠA STRUJA NIJE NAJEFTINIJA Da je naša struja najeftinija u Evropi, nije. Jeftiniju struju imaju potrošači u Ukrajini, Moldaviji i na Kosovu. Osim trošak za utrošenu struju, koje pripada EPS-u, država se ugradila sa više od 27% u ceni koštanja struje. Tako potrošač iz Bora, koji ima potrošnju struje 0,00 kWh platio je račun za januar mesec 2021. godine u iznosu od 879,00 dinara. Na cenu utiču veliki broj zapošljenih u EPS-u, niska energetska efikasnost sestema, veliki gubitak električne energije u prenosu, krađa električne energije itd.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime