Srbija ima šta da proda saudijskom princu

0
873

1100957398

Iako su mediji spekulisali da će saudijski princ, koji je prošle nedelje bio u zvaničnoj poseti Beogradu, kupiti neku od srpskih banja, do prodaje ovog puta nije došlo, a ta mogućnost ostavljena je za neku drugu priliku.

Sputnjik je istraživao čime Srbija može da se pohvali kada je reč o banjskom turizmu i da li ono što nudimo može biti interesantno stranim investitorima.

U Srbiji postoji više od hiljadu izvorišta hladne i tople mineralne vode, kao i veliko bogatstvo mineralnog gasa i lekovitog blata, a ove blagodeti naše zemlje vekovima su na različite načine koristili i stari Rimljani i Turci.

Banjski turizam u Srbiji je autentičan proizvod, a banjska lečilišta odlikuje veliko iskustvo i duga tradicija. Ipak, banje u Srbiji poslednjih godina sve više idu u korak sa svetskim trendovima i unapređuje svoju ponudu kako bi privukle i najzahtevnije turiste, kaže za Sputnjik Sandra Vlatković iz Turističke organizacije Srbije.

„Većina banja u Srbiji se kontinuirano prilagođava potrebama mlađih generacija i danas banje jesu turistička mesta u jednoj očuvanoj, prirodnoj sredini, koja su posećena tokom cele godine i u koje sve češće dolaze mladi zdravi ljudi kako bi pronašli mir i relaksaciju“, kaže Vlatkovićeva.

U Srbiji zvanično ima više od 40 banja i lečilišta okruženih prirodnim lepotama i kulturno-istorijskim nasleđem.

Predsednik opštine Sokobanja Dimitrije Lukić za Sputnjik kaže da se ova banja u jugoistočnoj Srbiji, koju okružuju četiri planine, ove godine našla među pet najposećenijih turističkih mesta u Srbiji.

Pogled na Sokograd sa Ozrena. Sokograd je srednjevekovno utvrđenje nadomak Sokobanje.
Deo Kupatila (žuta zgrada), rimski bunar i izvor Topla voda u Vrnjačkoj banji
Most ljubavi u Vrnjačkoj banji
Centar banje Vrujci
Milošev konak u centru Sokobanje
Fontana u Banji Kovinjači
Spomenik prirode Park u Mataruškoj Banji
Hotel „Žubor“ u središtu Koršumlijske Banje
Park u Banji Koviljači
Most ljubavi u Vrnjačkoj banji
Spomenik prirode Park u Mataruškoj Banji
Centar Sokobanje
Park u Banji Koviljači

Da Vas podsetimo:  "Promene" lepo zvuče, ali se teško ostvaruju - jedno lično iskustvo

„Ove godine Sokobanja je imala oko 120.000 gostiju i skoro milion noćenja, što je najbolja turistička sezona u poslednjih deset godina“, kaže Lukić.

Moderni smeštajni objekti, sportski tereni, parkovi i bazeni čine zdravstveni, ali i turistički sadržaj banja, gde se danas dolazi na kongrese, sportske pripreme, karnevale i festivale.

Lukić kaže da je upravo zahvaljujući investicijama opštinskog, državnog i privatnog kapitala, u potpunosti promenjen turistički potencijal Sokobanje, što ju je i učinilo pravom atrakcijom na turističkoj mapi Srbije.

Mataruška i Bogutovačka banja, nekada prepoznatljive po lečenju ginekoloških, reumatskih i neuroloških oboljenja, danas su zatvorene i nalaze se na listi Agencije za privatizaciju. Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić za Sputnjik kaže da, iako ove dve banje nije posetila delegacija saudijskog princa, interesenata za kupovinu Mataruške i Bogutovačke banje ima.

„Jedna jordanska firma je bila zainteresovana i ponudili su oko 800.000 evra. Ne znam da li će Agencija za privatizaciju prihvatiti tu ponudu, ali je interes grada Kraljeva da se te dve banje privatizuju i da opet postanu kraljice turizma“, kaže Ilić.

On dodaje da bi potencijalnim investitorima Mataruška i Bogutovačka banja mogle biti interesantne i zbog neposredne blizine manastira Žiča i Studenica, kao i planine Goč. Privatizacija ovih banja, ističe gradonačelnik Kraljeva, doprinela bi i otvaranju novih radnih mesta i plasmanu poljoprivrednih proizvoda tog kraja.

I dok se jedan broj srpskih banja može pohvaliti bogatom turističkom ponudom i velikom posećenošću, druge čekaju neka bolja vremena i nove vlasnike. Ipak, činjenica je da se banjski turizam u Srbiji ubrzano razvija, i da boravak u njima postaje stvar prestiža.

Sandra Čerin

rs.sputniknews.com

PODELI
Prethodni tekstZemljotres u Prištini
Sledeći tekstOsveta

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime